Skocz do zawartości


Zaloguj się, aby obserwować  
Gretta

Diety/ Metabolika :))

Polecane posty



Monika
1 godzinę temu, albatros napisał:

Jeśli masz na myśli kurczaki to najwięcej można mieć uwag do sposobu przyrządzania. Nie należy wrzucać mięsa drobiowego do wody zimnej  z  jarzynami ale do wrzątku.  Wtedy bakterie w kurczaku szybko giną i rosół jest zdrowy.. 

Niestety niektórzy wrzucają drobiowe elementy do zimnej wody  z jarzynami a w czasie 20 minut doprowadzają do wrzątku a wtedy bakterie zawarte w mięsie  "zjadają" najlepsze składniki zanim  same giną we wrzątku.

Z wieprzowiną jest o wiele  gorzej bo na wpół surowe wyroby wędliniarskie zawierają b.groźne pasożyty nie zniszczone przez wysokie temperatury. Obecne temperatury w wędzarniach  są zbyt niskie i nie niszczą  jajeczek pasożytniczych w wyrobach.  Skutki zainfekowania pasożytami z wieprzowiny są poważne, można stracić wiele zdrowia.

Badania przesiewowe przeprowadzone w wybranych regionach  biją na alarm.

 

 

 

Jak wrzucisz mięso do wrzątku to będzie ono twarde. Wpierw gotujemy mięso (wkładając je do zimnej wody) po zagotowania usuwamy tzw. szlam, by rosół był klarowny, po usunięciu szlamu dodajemy niezmielone przyprawy  czarny pieprz, ziele angielskie one mają działanie przeciw bakteryjne i pasożytnicze. Kurczaka gotujemy przynajmniej czterdzieści minut, na małym ogniu ( niektórzy gotują dłużej  chcąc zrobić "prawdziwy rosół". I na koniec dodajemy warzywa marchew, pietruszkę, seler, por by nie były rozciapane (pora można wyciągnąć bo i tak będzie rozlazły). Ja daję jeszcze czosnek (w specjalnym pojemniczku do przypraw, by rozgotowane ząbki nie pływały w rosole. Na sam koniec lubczyk, świeża natka pietruszki i gotowe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MamaMai
2 godziny temu, Pieprzna napisał:

Kuchnia płaskoziemska.

Czyli?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
3 minuty temu, MamaMai napisał:

Czyli?

No takie przepisy jakby z teorii spiskowych 😄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Monika
5 godzin temu, Pieprzna napisał:

No takie przepisy jakby z teorii spiskowych 😄

Tu się zgodzę, szczególnie te bakterie z mięsa co zanim zginą we wrzątku zjadają najlepsze składniki z jarzyn.🤭

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pewna pisząca
Dnia 25.02.2025 o 18:58, natie napisał:

Wierz mi co raz  mniej jest takich miejsc , gdzie można kupić  zdrowe wyroby. Kiedyś oryginalne wędliny drobiowe można było kupować w sklepach AMI.

Wspomnę jeszcze tylko , że szkodliwość wieprzowych wyrobów była  powszechnie znana jeszcze w XX wieku . Ktoś kiedyś pisał, że w ośrodkach masowego żywienia ( sanatoria, szpitale,, koszary wojskowe  ) całkiem serio wtedy stosowano nawet antidotum - sole bromu,  przeciw szkodliwości wieprzowiny.

Teraz nikt już o tym nie pamięta.

 

 

 

 

 

Ja z przerażeniem stwierdzam, że coś musi być na rzeczy z tą trującą wieprzowiną . Zwierzętom domowym to jednak szkodzi , bo jak przeglądam półki w marketach z karmą dla zwierząt, to nie ma nigdzie  takich z wieprzowiną.  Są wprawdzie z drobiem, z  wołowiną, z królikiem  ale ze świnią to nie ma w całej unii europejskiej.

Jak to się odbija na naszym zdrowiu to boję się myśleć. Wiem, że  kilka  większych religii na świecie zabraniają tego mięsa .

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
senior
1 godzinę temu, pewna pisząca napisał:

Ja z przerażeniem stwierdzam, że coś musi być na rzeczy z tą trującą wieprzowiną . Zwierzętom domowym to jednak szkodzi , bo jak przeglądam półki w marketach z karmą dla zwierząt, to nie ma nigdzie  takich z wieprzowiną.  Są wprawdzie z drobiem, z  wołowiną, z królikiem  ale ze świnią to nie ma w całej unii europejskiej.

Jak to się odbija na naszym zdrowiu to boję się myśleć. Wiem, że  kilka  większych religii na świecie zabraniają tego mięsa .

 

 

Unia europejska na pewno wie o co w tym chodzi ale milczy . Zresztą milczy też w wielu innych ważnych sprawach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
interior
22 godziny temu, senior napisał:

Unia europejska na pewno wie o co w tym chodzi ale milczy . Zresztą milczy też w wielu innych ważnych sprawach.

Dlaczego wieprzowina ma złą sławę?
Wiele osób odradza wprowadzanie wieprzowiny do diety psów. Kierują się często ogólną opinią na temat tego mięsa oraz tym, że w mięsie mogą znajdować się pasożyty, które wywołują różne choroby. Istnieje też ryzyko zarażenia się włośnicą.
Szczególnie surowe mięso wieprzowe może stanowić dla tych zwierząt zagrożenie o śmiertelnym charakterze. Jest ona bardzo tłusta, a przy tym istnieje ryzyko, że wywoła chorobę Aujeszkiego, czyli tak zwaną wściekliznę rzekomą. Unijne  organizacje ochrony zwierząt bardzo dbają by był zakaz produkowania karmy z wieprzowiną.
Jeśli chodzi o ludzi problem jest podobny ale silne lobby hodowli trzody chlewnej boi się utraty milionowych dochodów i blokuje wszelkie ostrzeżenia na ten temat.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gugu
1 godzinę temu, interior napisał:

 Unijne  organizacje ochrony zwierząt bardzo dbają by był zakaz produkowania karmy z wieprzowiną.

Kłamiesz. Nie ma żadnego takiego zakazu, a w sprzedaży jest wiele psich karm z wieprzowiną.

Mięso przebadane, z pewnych źródeł i nie surowe, jest bezpieczne dla ludzi i zwierząt. 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MamaMai

Wydaje mi się, że moja mama kupuje raz na jakiś czas dla swojego psiaka karmę z wieprzowiną. Sprawdzę to jeszcze bo nie interesowałam się tym tematem do tej pory. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gretta

Ja miałam 3 duże psy.

Jednego trzy lata,  drugi tylko 2 lata, a trzeci 14 lat.

Gotowałam im kaszę na tłuszczach wieprzowych, skórkach i takich okrajkach różnych.

Wszystkie zdrowe odżywione dobrze sobie wyglądały. I mądre. Ułożone.

Karm  gotowych nie kupowałam. Weterynarz tylko z drobiu do gotowania zabraniał.  Chodziło o jelita, że złogi się u psów robią.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kormoran
17 godzin temu, Gretta napisał:

Ja miałam 3 duże psy.

Jednego trzy lata,  drugi tylko 2 lata, a trzeci 14 lat.

Gotowałam im kaszę na tłuszczach wieprzowych, skórkach i takich okrajkach różnych.

Wszystkie zdrowe odżywione dobrze sobie wyglądały. I mądre. Ułożone.

Karm  gotowych nie kupowałam. Weterynarz tylko z drobiu do gotowania zabraniał.  Chodziło o jelita, że złogi się u psów robią.

Smalec jest jedynym produktem z wieprzowiny, który jest bezpieczny gdyż w temperaturze 120 stopni Celsjusza wytapiania  giną wszystkie drobnoustroje i bakterie.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nomada
Dnia 2.03.2025 o 16:59, Gość w kość napisał:

w takim temacie zdecydowanie nie powinnaś,

pogrubienia, wytłuszczenia itp. są tu niemile widziane🤨

Dlaczego? wyglądają apetycznie i mogą działać terapeutycznie (ćwicząc silną wolę) 😛

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MamaMai

Kupiłam sobie wczoraj ashwagandę w kroplach, ponoć lepsza niż w kapsułkach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MamaMai

Nie ważyłam się bo mam koncówke dni płodnych. Zawsze się w połowie tygodnia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w kość
2 godziny temu, Nomada napisał:

Dlaczego? wyglądają apetycznie i mogą działać terapeutycznie (ćwicząc silną wolę) 😛

myślisz?

 

... bo mam taką małą fałdkę w okolicach pępka,

mięciutka, bardzo miła w dotyku krągłość...

giphy.gif

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moniqaa
Napisano (edytowany)

Witajcie, przepraszam, że przestałam pisać ale jestem w ciągłym niedoczasie teraz przez wypadek mojej Mamy i niestety nie mam chwili dla siebie ani na pisanie na forum. Wybaczcie. Jak się ogarnę czasowo to się odezwę. 

Edytowano przez Moniqaa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moniqaa
Dnia 28.02.2025 o 22:46, Gretta napisał:

Muszę pomyśleć.

śniadanie _ 2 kromeczki chleba posmarowane cienko roślinną  margaryną z Bielmar

na to tylko wędlina chuda lub ser chudy biały, sałata rzymska, czy pomidor, cukinia.

Starte pół jabłka przykładowo lub troche cukini startej ( surowe )

Za 4 godziny zupka na wodzie z  różnych warzyw  troszkę zasypana  płatkami jęczmiennymi i płatkami jaglanymi 9 lub ryżem +  jogurt grecki do zabielania. Nie gęsta.  

 

Za 2 godziny warzywa gotowane z kawałkiem fileta czy chudego mięsa z dodatkiem łyżki jogurtu greckiego+ łyżeczka masła roślinnego + kiszona kapusta, lub burak gotowany starty,  rzymska sałata z octem jabłkowym (  polecam Jamar )

Ryba gotowana + warzywa gotowane ( ochydne to było ryba )

Makaron brązowy z serem chudym. bez tłuszczu z cynamonem

Ogólnie zero tłuszczów  zwierzęcych, olejów,  tylko masło roślinne Kruszwica( to polecam ) czy margaryna roślinna z Bielmar  ( tą też polecam),  żadnych sosów.

 

Łyżeczka masła 82 % raz w tygodniu czasem dwa  razy.

 

Jedno jajko w tygodniu.

 

Pierwszy miesiąc było ciężko potem żoładek się przyzwyczaił do małych ilości i takiego jedzenia.

5 miesięcy tak podobnie się żywiłam. Ale źle wygladałam, tak mizernie.

 

Ryba wędzona, makrela,

Sardynka w puszcze w oleju, odsączona.

 

Mandarynka, jabłko zamiennie, czasem awokado, śliwki np.   

 Jeśli źle wyglądałaś i czułaś się diecie to niestety to nie była dieta dla Ciebie. Nie zaspokajała potrzeb organizmu w substancje odżywcze. 

Margaryna? - coś strasznego... tłuszcze utwardzone trans są rakotwórcze niestety i nie dają wit. D jak zwykłe poczciwe masło stosowane od wieków. 

 

Nie dziwię się też niestety, że cukier na takiej diecie nie spada bo nie posiłki nie są zbilansowane z odpowiednią ilością tłuszczy, które spowalnia wchłanianie węglowodanów i uwalnianie cukrów. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moniqaa
Dnia 3.03.2025 o 11:45, Monika napisał:

Ojej, to przykre. Dużo sił w takim razie ❤️

   Dziękuję. Przydadzą się bo sporo obowiązków spadło na mnie i momentami nie wyrabiam... ehhh

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moniqaa
Dnia 3.03.2025 o 15:04, MamaMai napisał:

Wiem przez co przechodzisz. Moja mama miała 2 razy po 70 r.ż. złamaną kość ramienną

   U mnie tak samo jest właśnie. Też kość ramienna i też jest po 70 tce. Złamanie jest w dwóch miejscach niestety. Brała Twoja Mama coś na przyspieszenie zrośnięcia kości w tym wieku?

Pytałam w tym tygodniu lekarza o to bo moja Mama ma osteoporozę i zaburzenia wchłaniania ale trafiłyśmy na takiego lekarza buca, który tylko powiedział żeby udać się tym pytaniem do dietetyka a nie do niego. Ehh... 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moniqaa
Dnia 4.03.2025 o 18:10, albatros napisał:

Jeśli masz na myśli kurczaki to najwięcej można mieć uwag do sposobu przyrządzania. Nie należy wrzucać mięsa drobiowego do wody zimnej  z  jarzynami ale do wrzątku.  Wtedy bakterie w kurczaku szybko giną i rosół jest zdrowy.. 

Niestety niektórzy wrzucają drobiowe elementy do zimnej wody  z jarzynami a w czasie 20 minut doprowadzają do wrzątku a wtedy bakterie zawarte w mięsie  "zjadają" najlepsze składniki zanim  same giną we wrzątku.

Z wieprzowiną jest o wiele  gorzej bo na wpół surowe wyroby wędliniarskie zawierają b.groźne pasożyty nie zniszczone przez wysokie temperatury. Obecne temperatury w wędzarniach  są zbyt niskie i nie niszczą  jajeczek pasożytniczych w wyrobach.  Skutki zainfekowania pasożytami z wieprzowiny są poważne, można stracić wiele zdrowia.

Badania przesiewowe przeprowadzone w wybranych regionach  biją na alarm.

   Sorry, ale od wieków ludzie jedli różne rodzaje mięs w tym również wieprzowinę i kolejne pokolenia nie wyginęły;) Więc nie jest tak źle z tą wieprzowiną o ile je się ją w rozsądnych ilościach a nie przesadzonych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MamaMai
10 godzin temu, Moniqaa napisał:

   U mnie tak samo jest właśnie. Też kość ramienna i też jest po 70 tce. Złamanie jest w dwóch miejscach niestety. Brała Twoja Mama coś na przyspieszenie zrośnięcia kości w tym wieku?

Pytałam w tym tygodniu lekarza o to bo moja Mama ma osteoporozę i zaburzenia wchłaniania ale trafiłyśmy na takiego lekarza buca, który tylko powiedział żeby udać się tym pytaniem do dietetyka a nie do niego. Ehh... 

Nic nie dostawała na to niestety. Jedynie za pierwszym razem ze była zakuta w tradycyjny gips miała leki przeciwzakrzepowe. Za drugim razem to już była orteza, więc nie miała żadnych leków na nic. Nie wiem co ma twoja mama, czy gips czy ortezę ale z tradycyjnym gipsem jest strasznie, nawet umycie się (kąpiel, prysznic) stanowi wyzwanie. Przez 8 tygodni to tak naprawdę była u nas niezła lekcja życia. Zreszta, opieka nad osobą po 70, np. moja ma niską wrażliwość na ból, daje w kość domowym opiekunom.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Miaina
11 godzin temu, Moniqaa napisał:

   U mnie tak samo jest właśnie. Też kość ramienna i też jest po 70 tce. Złamanie jest w dwóch miejscach niestety. Brała Twoja Mama coś na przyspieszenie zrośnięcia kości w tym wieku?

Pytałam w tym tygodniu lekarza o to bo moja Mama ma osteoporozę i zaburzenia wchłaniania ale trafiłyśmy na takiego lekarza buca, który tylko powiedział żeby udać się tym pytaniem do dietetyka a nie do niego. Ehh... 

Współczuję Moniqaa

co do zaburzeń wchłaniania może się na coś przyda

https://lowtoxinforum.com/threads/the-case-of-mistaken-identity-how-pellagra-now-thought-to-be-rare-became-known-as-celiac-disease.30126/

ciepło pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Miaina

Dzień dobry:  )

U mnie spadek o 2,5 kg. Keto działa ale wspomagam się gurmarem, berberyną i piperyną. Na wadze w końcu pokazała się z przodu szóstka. Nie ćwiczę bo nie mam na to czasu ale codzienny marsz do pracy 40 minut też robi swoje.

Miłego dnia dziewczyny: )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  





  • Statystyki forum

    • Tematów
      9 667
    • Postów
      259 219
  • Statystyki użytkowników

    • Użytkowników
      925
    • Najwięcej dostępnych
      13 845

    Ivannoh
    Najnowszy użytkownik
    Ivannoh
    Dołączył
  • Nowe Posty

    • zwenka
      Zanim pójdę do lekarza, chciałabym wiedzieć, co u was działa doraźnie lub pomaga utrzymać skórę w lepszym stanie na co dzień.
    • Nafto Chłopiec
      Wczoraj poszło 14km w niezłym czasie, a do debiutu jeszcze 3 miesiące. Będzie ogień 😁💪
    • Nafto Chłopiec
      Wszystkie te zestawy są bardzo realistyczne 😎
    • KapitanJackSparrow
      Dobra, jak pojawi się potomek będzie jak znalazł. 
    • Nafto Chłopiec
      Też mam 😴😴😴
    • KapitanJackSparrow
      No to gratuluję córki...👏
    • Pieprzna
      Nieee, mała sama sobie poradziła. Na początku jeden błąd zrobiła a potem już poszło gładko.
    • KapitanJackSparrow
      Mała dostała a duża ułożyła? 😛  Yyyyy to u ciebie na chacie? 😉
    • Nomada
      Nie do końca. Levon Erzinkyan był mikrobiologiem, więc temat znał. Z Augusto Odone łączyła go jedynie determinacja. Odone był ekonomistą. Determinacja, niezłomność i chęć zrozumienia tematu dla Odone była kluczem do rozwiązania zagadki.  
    • Taka-Jedna
      Witam po długiej przerwie!  Zauważyłam, że na YT pojawia się coraz więcej muzyki tworzonej przez AI, w tym covery. Niektóre tak mi wpadają w ucho, że aż postanowiłam tu przyjść i założyć temat im poświęcony    Smells Like Teen Spirit (1960’s Country Version) | Nirvana Cover    Come As You Are (Vintage Country Style) Nirvana Cover | Red Dead   Dżem - Czerwony jak cegła (AI Trap Cover)   Czerwone Gitary - Jest taki dzień (ROCK COVER) | Wyczochrane Bobry  
    • Pieprzna
      Zobaczcie co moja mała dostała 😀 Pół dnia i ułożone. Bardzo realistyczny ten storczyk 🥰
    • la primavera
      ,,Minuta ciszy " to niemiecko-duńska opowiesc o miłości. Trudno było mi sobie wyobrazić, by język niemiecki w ogóle  potrafił  przebić się przez swoją szorstkość  i opowiedzieć o miłości. Ale moje uprzedzenia okazaly sie nic niewarte,  bo wyszła im całkiem zgrabna historia, solidne europejskie kino.   Cala historia  toczy się w nadmorskiej niemieckiej miejscowości w której mieszka Christian. Kończą mu się wakacje,  podczas których  pomagał ojcu w wyławianiu kamieni i przed nim ostatni - maturalny- rok w szkole. W mieście pojawia się Stella, która wyjechała stąd dawno temu do Londynu.  Wraca teraz w rodzinne strony jako pani od angielskiego. I z miejsca rozkochuje w sobie chlopaka.  Zatem taka to będzie historia- o uczniu i jego nauczycielce. Banalne? Nie w tym wydaniu.    Portowy klimat, bliskość przyrody,  morze, plaza, domek na wyspie, koniec wakacji wszystko to oczywiście sprzyja romantycznej miłości, którą poznajemy przez opowieść Christiana - w tej roli bardzo dobrze wypadl Jonas Nay- ale bardzo ciekawe tło robi społeczność tej miejscowości, ich reakcje jako obserwatorow niecodziennych zdarzeń. Mnie bardzo zaciekawiła postawa rodziców chłopaka,  zwłaszcza ojca,  który nie patrzy na syna jak na malolata któremu w głowie zaszumialo, tylko rozumie i szanuje uczucie. To są dwie piękne sceny- rozmowa przy stole całej rodziny i druga podsłuchana przez Christiana rozmowa między rodzicami. Można kazdemu życzyć takiego ojca,  który zna wartość I siłę miłości. I tak toczy się ta opowieść którą Stella zapisuje słowami ,, miłość, Christianie,  jest ciepłym prądem który cię prowadzi "   Ładny film.
    • Vitalinka
      bo koń upadł obok drzewa, a on wprost na gałęzie, które zamortyzowały upadek, co nie znaczy, że powinien po tym skakać jak nowo narodzony 😄Rozciąć takiego konia i go wypatroszyć to jaka musi być siła, a on to zrobił po tym upadku. Jeszcze w tak zwanym międzyczasie uratował jakąś Indiankę od gwałtu.   Ja gdybym nawet przeżyła ten atak niedźwiedzia, to umarłabym z zimna jakby mnie nieśli na tych noszach (hipotermia murowana🥶😄) i by było po filmie...😄😄😄a do wody w zimie bym nie weszła, a oni co rusz czy trzeba czy nie to w butach do wody, nie wiem...może ludzie kiedyś byli bardziej odporni...
    • Chi
    • Chi
    • Chi
    • Chi
    • Chi
    • Miły gość
      Uratowany 
    • la primavera
      Hmm..omijałam ten film bo gdzieś mi się zakodowało, że to smutna historia o umierającym dziecku. A to jednak nie tak,  zatem mogę obejrzeć.  Przypomina mi to trochę  historię powstania probiotyku  Narine, bardzo ciekawą  choć chyba  niesfilmowaną.  Kawal dobrego kina  Magia kina. Najważniejsze, że działa. 🙂
    • KapitanJackSparrow
      Jacka wyrwał ze snu hałas dobiegający z parteru. Brzmiało to jak… telefon? A nieee — jednak nie. Raczej coś między łoskotem walącej się szafy, a uderzaniem łyżki o spód garnka przez kucharza pozbawionego litości. — Co tam się, do stu piorunów, kotłuje na dole? — mruknął, rozglądając się ospale po izbie. W przestronnym łożu obok niego leżała czarnowłosa piękność, której kibić wyglądała tak, jakby sama natura uformowała ją specjalnie do pozowania w blasku wschodzącego słońca. Jack na moment przymknął oczy, wspominając noc, która mogła spokojnie konkurować z najlepszymi rozdziałami romansów: tych z okładkami, na których dorośli mężczyźni mają bardziej lśniące włosy niż bohaterowie fantasy. Jej długie czarne włosy, które jeszcze parę godzin temu opadając, łaskotały go w twarz, teraz spoczywały na kołdrze w artystycznym nieładzie — jakby sam wicher nocy zrobił im profesjonalną sesję zdjęciową. Delikatnie wydostał się z jej objęć (co wymagało zręczności sapera i odwagi odkrywcy), zgarnął z podłogi odzienie i ruszył na dół, gotów zmierzyć się z… czymkolwiek, co tłukło się tam o świcie jak pralka na zużytych łożyskach.  Na dole przywitał go znajomy pejzaż: dekadencki chaos. Stosy talerzy, butelek i szklanek zalegały jak eksponaty w muzeum imprezy, na której czas stracił znaczenie. Jednym słowem: balanga. Dwoma słowami: poważna balanga.🤣  Przy stole zaś siedział Jacenty, który — jak gdyby nigdy nic — pałaszował słynny bigos Liliany, wyglądając przy tym jak ktoś, kto właśnie ogłosił rozejm z rzeczywistością .Raz  po raz stukał łyżką i dno garnka do chwili aż zobaczył intruza.  — Słuchaj, Jack — powiedział, przeżuwając z godnością króla ucztującego w piżamie — jedzie tu jakaś ekipa telewizyjna. Będą kręcić reality show. O bigosie. Podobno o moim bigosie. Jack spojrzał na niego, na kuchnię i na ogólny dramat przestrzeni. Faktycznie: niezły bigos się szykował. W różnych znaczeniach. I wtedy jak bumerang — choć raczej jak bumerang wystrzelony przez maga, więc z efektem dźwiękowym — wróciły do niego słowa Liliany, wypowiedziane poprzedniej nocy: „Ale niech i tak będzie — niech noc zdecyduje, co z nas zostanie do rana”. „Ale pamiętaj, kapitanie, każde życzenie ma swój haczyk…” Jack westchnął. No i pięknie. Noc zadecydowała. A teraz telewizja przyjeżdża kręcić bigos.
    • KapitanJackSparrow
      Maro a może jakiś Netflixowy temat polecanek do oglądania?  Ja ostatnio zaliczyłem Odrzuceni. Można popatrzeć, to western. Fajny ale czuję pewien niedosyt emocji. Oglądałaś?
    • zielona_mara
      Zjawa... ile tam się dzieje : ) atak niedźwiedzia, ucieczka wpław rwąca rzeką (?) skok z urwiska na pędzącym koniu prosto na jakieś wysokie drzewa... koń nie przeżył, a on owszem : ) później wypatroszenie tego konia i sen w jego wnętrzu bo było jeszcze ciepłe... tempo było zdecydowanie inne porównując z tamtym filmem. : )
    • Vitalinka
    • zielona_mara
      Upłynęło już trochę dni to podam tytuł filmu o który pytałam... świeżo po obejrzeniu wkleiłam : ) "Osobliwość"
  • Najnowsze Tematy

Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...