albatros Napisano 9 Marca 12 godzin temu, Moniqaa napisał: Sorry, ale od wieków ludzie jedli różne rodzaje mięs w tym również wieprzowinę i kolejne pokolenia nie wyginęły;) Więc nie jest tak źle z tą wieprzowiną o ile je się ją w rozsądnych ilościach a nie przesadzonych. W poprzednich wiekach to kiełbasa była z czosnkiem, ziołami konserwującymi , solą i wędzona do 100 stopni C. Nie było wtedy wędlin półsurowych jak teraz bo nie było jeszcze lodówek na świecie !?! Wszystko by się popsuło. Obecnie nawet smalec w sklepach może pochodzić z tłoczenia na zimno i jest pełen bakterii. Taki smalec nawet pies odwraca głowę i nie chce jeść. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MamaMai 1 Napisano 9 Marca 1 godzinę temu, Miaina napisał: Dzień dobry: ) U mnie spadek o 2,5 kg. Keto działa ale wspomagam się gurmarem, berberyną i piperyną. Na wadze w końcu pokazała się z przodu szóstka. Nie ćwiczę bo nie mam na to czasu ale codzienny marsz do pracy 40 minut też robi swoje. Miłego dnia dziewczyny: ) Super, brawo! Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 142 Napisano 9 Marca 1 godzinę temu, albatros napisał: Obecnie nawet smalec w sklepach może pochodzić z tłoczenia na zimno i jest pełen bakterii. Jak się tłoczy smalec na zimno?! Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Monika Napisano 9 Marca 1 godzinę temu, Pieprzna napisał: Jak się tłoczy smalec na zimno?! Dlaczego jak coś czytam i chcę zadać jakieś pytanie, albo cos stwierdzić to widzę, że Ty już napisałaś dokładnie to co ja chciałam. Jesteś mną?🤔😉 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MamaMai 1 Napisano 9 Marca Błagam wieprzowina przy mięsie drukowanym drukarką 3d to nic, a to niestety z biegiem czasu nieuniknione. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nomada 260 Napisano 9 Marca Dnia 8.03.2025 o 11:18, Gość w kość napisał: myślisz? ... bo mam taką małą fałdkę w okolicach pępka, mięciutka, bardzo miła w dotyku krągłość... Oślepłam🤔 Nic nie widzę. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
interior Napisano 9 Marca 4 godziny temu, MamaMai napisał: Błagam wieprzowina przy mięsie drukowanym drukarką 3d to nic, a to niestety z biegiem czasu nieuniknione. Większego zagrożenia jak wieprzowina nie ma na rynku. Zawarte w tym mięsie i wędlinach jajeczka włosiennicy czy glistnicy mogą pozbawić zdrowia każdego , kto je te wyroby półsurowe . Często osoby takie mają już w swym organizmie dorosłe osobniki pasożytnicze i nawet nic o tym nie wiedzą. Leczenie i wyjście cało z tego zagrożenia jest niezwykle trudne. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 142 Napisano 9 Marca 5 godzin temu, Monika napisał: Dlaczego jak coś czytam i chcę zadać jakieś pytanie, albo cos stwierdzić to widzę, że Ty już napisałaś dokładnie to co ja chciałam. Jesteś mną?🤔😉 Misiaczek mówi, że słoninę się przez prasę przeciska, ale on tak nigdy nie robił i nie widział więc szczegółów nie znamy. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
polskaNaomi 5 Napisano 10 Marca Miaina, brawo, tak trzymaj 😁 Ja po grubym urodzinowym weekendzie w końcu wracam do odchudzania. Dzisiaj strasznie mi ciężko, cały dzień myślę co dobrego mogłabym zjeść, ale jak będę twarda, to za kilka dni minie i będzie już łatwiej. Na ten tydzień daję sobie za cel ścisłą dietę, a na kolejny dodanie aktywności (chociaż jakby udało się już w tym tygodniu, to byłoby super). 2 MamaMai i Pieprzna zareagowały na to Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gretta Napisano 11 Marca Dnia 8.03.2025 o 23:17, Moniqaa napisał: Jeśli źle wyglądałaś i czułaś się diecie to niestety to nie była dieta dla Ciebie. Nie zaspokajała potrzeb organizmu w substancje odżywcze. Margaryna? - coś strasznego... tłuszcze utwardzone trans są rakotwórcze niestety i nie dają wit. D jak zwykłe poczciwe masło stosowane od wieków. Nie dziwię się też niestety, że cukier na takiej diecie nie spada bo nie posiłki nie są zbilansowane z odpowiednią ilością tłuszczy, które spowalnia wchłanianie węglowodanów i uwalnianie cukrów. To znaczy tak napisałam bo bardziej zirytowana, zmęczona chodziłam przy takim trzymaniu diety. Wtedy też miałam duże kłopoty z kciukiem, bo mi się zatrzaskiwał no i jak to wszystko dodatkowo robić? Przeszłam zabieg na kciuk. Nie sądzę że brak witamin bo by z krwią coś było nie tak ( akurat tutaj mam zawsze b. dobre wyniki) czy inne badania typu np. wit B12, / D3. W ubiegłym roku drugi palec miałam też zatrzaskujący się i też zabieg, teraz jest 8 miesięcy i nie podoba mi się to, bo boli ten palec i dłonie.. bede usg robić niedługo. Po prostu tkanki tłuszczowej mi ubyło, nawet na ramionach bluzki latały na mnie z ramion zlatywały, to było lato. Jak nie ja się czułam. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gretta Napisano 11 Marca Dnia 8.03.2025 o 23:17, Moniqaa napisał: Margaryna? - coś strasznego... tłuszcze utwardzone trans są rakotwórcze niestety i nie dają wit. D jak zwykłe poczciwe masło stosowane od wieków. Dnia 8.03.2025 o 23:17, Moniqaa napisał: Charakteryzuje się kremową konsystencją Posiada wysoką zawartość witamin A, D i E i jest źródłem kwasów Omega 3 Bez tłuszczów trans Bez mleka w proszku – z dodatkiem mleka ukwaszonego Bez konserwantów Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MamaMai 1 Napisano 12 Marca 8 godzin temu, Gretta napisał: Charakteryzuje się kremową konsystencją Posiada wysoką zawartość witamin A, D i E i jest źródłem kwasów Omega 3 Bez tłuszczów trans Bez mleka w proszku – z dodatkiem mleka ukwaszonego Bez konserwantów No właśnie zdania są obecnie podzielone. Ostatnio częściej spotyka się liczne zdania, że to co było mówione przez lata o margarynie było nie do końca właściwe. I że to był mit. Może należaloby wejść w jakieś bardziej naukowe treści i badania. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 142 Napisano 12 Marca 6 godzin temu, MamaMai napisał: No właśnie zdania są obecnie podzielone. Ostatnio częściej spotyka się liczne zdania, że to co było mówione przez lata o margarynie było nie do końca właściwe. I że to był mit. Może należaloby wejść w jakieś bardziej naukowe treści i badania. Wyniki badań są zgodne z oczekiwaniami ich fundatora. I tak to się kręci, że co kilka lat robimy rewolucje w diecie jak króliki doświadczalne koncernów spożywczych. Może jeszcze przed śmiercią doczekam czasów, że wróci hasło "cukier krzepi" 😉 2 MamaMai i Vitalinka zareagowały na to Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gretta Napisano 12 Marca 17 godzin temu, MamaMai napisał: No właśnie zdania są obecnie podzielone. Ostatnio częściej spotyka się liczne zdania, że to co było mówione przez lata o margarynie było nie do końca właściwe. I że to był mit. Może należaloby wejść w jakieś bardziej naukowe treści i badania. Pokażę to opakowanie dietetykowi, byłam dopiero raz u niego.Taka sama margaryna jest tylko z zawartościa tłuszczu mniejszą, bo 60%, śniadaniowa z Bielmar, niebieskie opakowanie. Ogólnie jest zakaz w dietach margaryn. Czy to Benekole Optimy itp. Ale na tych margarynach rzeczywiscie są tłuszcze trans. Gdzie indziej znowu czytam że miękkie margaryny są dopuszczalne. Jężeli ktoś nie musi tak ściśle przestrzegać to ta margaryna z Bielmar jest też smakowo dobra. Druga z Kruszwicy pisze "Masło roślinne", muszę oczytać co zawiera. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
polskaNaomi 5 Napisano 14 Marca Jak tak dieta dziewczyny? 🙂 U mnie super, bo nie mam apetytu i z radością to wykorzystuję. Nie zdarza mi się to często. Za to z aktywnością gorzej, robię jakieś minimum, ale to nie to, co w zeszłym roku. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MamaMai 1 Napisano 14 Marca (edytowany) 3 godziny temu, polskaNaomi napisał: Jak tak dieta dziewczyny? 🙂 U mnie super, bo nie mam apetytu i z radością to wykorzystuję. Nie zdarza mi się to często. Za to z aktywnością gorzej, robię jakieś minimum, ale to nie to, co w zeszłym roku. U mnie też dobrze z dietą. Coraz lepiej mi idzie komponowanie posiłków z niskim, ewentualnie średnim indeksem glikemicznym. I grzeszków jakoś było mało w tym tyg. Fakt, dziś zjadłam ciasto w pracy ale zupełnie na siłę. Po prostu koleżanka miala urodziny i wszystko upiekła sama więc nie umiałabym odmówić. To był jednak jedyny grzeszek słodyczowy jak narazie w tym tygodniu. Ostatnio zainteresowały mnie deserki z diety keto i chyba kilka przemyce do swojej diety z niskim indeksem. Niestety też nie ćwiczę. Zresztą w tym tyg. nie miałabym nawet jak i kiedy. Mąż był na wyjeździe służbowym od poniedziałku do dzisiaj. Po południu uczyłam się trochę z córką do 2 sprawdzianow. No i inne rzeczy z domowych spraw były wyłącznie na mojej głowie. Czekam aż znowu zrobi się ciepło i rusze z aktywnością. Muszę, pierwsza komunia mojej córki coraz bliżej i chcę być po prostu szczuplejsza. Choć wiadomo najważniejsza i na pierwszym planie jest walka z Hashimoto. Edytowano 14 Marca przez MamaMai Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miaina Napisano 15 Marca Dnia 9.03.2025 o 13:23, MamaMai napisał: Super, brawo! Dziękuję, nie jem węgli, mieszanka sałat i mięso z sosem winegret na śniadanie, pół godziny przed piperyna, wit z grupy B i gurmar, kefir na drugie śniadanie, na obiad mięso i sałata. Tak w wielkim skrócie. Kolejny spadek o prawie kilogram. Jutro będę robiła gołąbki w papryce z komosą ryżową, mięsem drobiowym i pieczarkami. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MamaMai 1 Napisano 15 Marca 2 godziny temu, Miaina napisał: Dziękuję, nie jem węgli, mieszanka sałat i mięso z sosem winegret na śniadanie, pół godziny przed piperyna, wit z grupy B i gurmar, kefir na drugie śniadanie, na obiad mięso i sałata. Tak w wielkim skrócie. Kolejny spadek o prawie kilogram. Jutro będę robiła gołąbki w papryce z komosą ryżową, mięsem drobiowym i pieczarkami. To ile już zgubilas kg? Idziesz jak burza Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Moniqaa 9 Napisano 15 Marca (edytowany) Dnia 11.03.2025 o 13:24, Gretta napisał: To znaczy tak napisałam bo bardziej zirytowana, zmęczona chodziłam przy takim trzymaniu diety. Wtedy też miałam duże kłopoty z kciukiem, bo mi się zatrzaskiwał no i jak to wszystko dodatkowo robić? Przeszłam zabieg na kciuk. Nie sądzę że brak witamin bo by z krwią coś było nie tak ( akurat tutaj mam zawsze b. dobre wyniki) czy inne badania typu np. wit B12, / D3. W ubiegłym roku drugi palec miałam też zatrzaskujący się i też zabieg, teraz jest 8 miesięcy i nie podoba mi się to, bo boli ten palec i dłonie.. bede usg robić niedługo. Po prostu tkanki tłuszczowej mi ubyło, nawet na ramionach bluzki latały na mnie z ramion zlatywały, to było lato. Jak nie ja się czułam. Generalnie cukier z założenia powinien spadać na diecie rozpisanej przez dietetyka a jeśli nie spada to coś jest nie tak. U mnie właśnie tak było. Otrzymałam rozpiskę na 5 posiłków dziennie, których nie umiałam przejeść. I ani cukier ani tkanka tłuszczowa mi nie spadała. A nawet przybierałam na wadze wtedy na tej jej diecie. Poszłam po rozum do głowy i zmniejszyłam ilość posiłków do 3 w ciągu dnia, na których o wiele lepiej się czułam. I insulina, którą wówczas miałam bardzo wysoką miała szansę spać a nie pikować w górę 5 x na dzień. Ale nie żałuję, że poszłam do dietetyczki ponieważ z jej przepisów jednak nauczyłam się tak bilansować posiłki żeby nie powodowały wyższych pików cukrowych a tym samym wysokiej produkcji insuliny na jego obniżenie. Na ten moment doszłam dietą do takiego punktu, że po zbilansowanym posiłku tłuszczowo-białkowo-węglowodanowym nie mam hipoglikemii, które były dla mnie koszmarem. Jestem syta po posiłku przez 4-5 godzin i to uważam za sukces:) Ale jeszcze pracuję nad schudnięciem. Wiem, że powinnam wdrożyć ćwiczenia fizyczne ale na ten moment brakuje mi czasu. I muszę sobie parę rzeczy jeszcze poustawiać żeby się móc wziąć w tym temacie za siebie. Edytowano 15 Marca przez Moniqaa Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Moniqaa 9 Napisano 15 Marca (edytowany) MamaMai piszesz: "U mnie też dobrze z dietą. Coraz lepiej mi idzie komponowanie posiłków z niskim, ewentualnie średnim indeksem glikemicznym." xxx Fantastycznie:) a jak ładnie wejdzie Ci w nawyk to sama zobaczysz jak dobrze człowiek się czuje po takich posiłkach. Nie jest się sennym i ma się więcej energii i waga też się zmniejszy. Wszystko stopniowo i na spokojnie przyjdzie z czasem. Edytowano 15 Marca przez Moniqaa 1 MamaMai zareagowało na to Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Moniqaa 9 Napisano 15 Marca (edytowany) 3 godziny temu, Miaina napisał: Dziękuję, nie jem węgli, mieszanka sałat i mięso z sosem winegret na śniadanie, pół godziny przed piperyna, wit z grupy B i gurmar, kefir na drugie śniadanie, na obiad mięso i sałata. Tak w wielkim skrócie. Kolejny spadek o prawie kilogram. Jutro będę robiła gołąbki w papryce z komosą ryżową, mięsem drobiowym i pieczarkami. Fantastycznie:) Ja jeszcze nie mogę pozwolić sobie na 100% jedzenia bez węgli przez hipoglikemię ale też powolutku zmierzam w tym kierunku żeby węgli było jak najmniej. Póki co stosuję węglowodany o niskim IG z momentami w niektórych posiłkach tylko białkowo-tłuszczowe. Ale jeszcze nie mogę tak cały dzień. Mogę albo na śniadanie albo na kolację. Z czasem liczę na to, że organizm mi się przyzwyczai. Tak samo jak mi się przyzwyczaił stopniowo do IF:) Edytowano 15 Marca przez Moniqaa 1 MamaMai zareagowało na to Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Moniqaa 9 Napisano 15 Marca Dnia 12.03.2025 o 23:17, Gretta napisał: Pokażę to opakowanie dietetykowi, byłam dopiero raz u niego.Taka sama margaryna jest tylko z zawartościa tłuszczu mniejszą, bo 60%, śniadaniowa z Bielmar, niebieskie opakowanie. Ogólnie jest zakaz w dietach margaryn. Czy to Benekole Optimy itp. Ale na tych margarynach rzeczywiscie są tłuszcze trans. Gdzie indziej znowu czytam że miękkie margaryny są dopuszczalne. Jężeli ktoś nie musi tak ściśle przestrzegać to ta margaryna z Bielmar jest też smakowo dobra. Druga z Kruszwicy pisze "Masło roślinne", muszę oczytać co zawiera. Z tego co wiem to niestety, wszystkie margaryny zawierają tłuszcze trans ponieważ to są utwardzone tłuszcze roślinne. Cyt.: Szkodliwość tłuszczów trans jest olbrzymia. Powodują nadwagę i otyłość, podnoszą poziom „złego” cholesterolu we krwi i obniżają poziom „dobrego”, powodują miażdżycę, cukrzycę, udar mózgu i choroby nowotworowe. Negatywnie wpływają także na układ oddechowy czy rozrodczy. Sprzyjają alergiom i depresji. Dietetycy ostrzegają, że spożywanie już tylko 2 gramów dziennie takich tłuszczy, to jest niecałe pół łyżeczki, znacznie zwiększa ryzyko twardnienia ścian tętnic, miażdżycy i zawału serca. Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia składnik ten przyczynia się do przedwczesnej śmierci nawet 500 tys. osób rocznie. xxx źródło: https://www.smartlunch.pl/blog/tluszcze-trans-truja-nie-kupuj-przetworzonego-zamow-swiezy-obiad Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Moniqaa 9 Napisano 15 Marca Jeszcze o margarynie kontra masło... lata temu będąc nastolatką w wakacje dorywczo pracowałam jako ankieterka wśród lekarzy. I m.in. rozmawiałam z ówczesną ordynatorką oddziału kardiologii w szpitalu, która wypełniała mi ankietę dot. choroby wieńcowej gdzie napisała, że zaleca margarynę dla takich pacjentów. A miała do wyboru masło albo margaryna. I po oddaniu mi tej ankiety powiedziała mi: "dziecko ale ty nigdy nie jedz margaryny" zapytałam jej dlaczego a ona mi powiedziała, że tłuszcze utwardzone są rakotwórcze. Zapytałam ją ale dlaczego w ankiecie napisała, że przy chorobach wieńcowych zaleca margarynę a ona mi na to, że gdyby napisała masło to nie mogłaby być na stanowisku ordynatorki. I od tego czasu nie jem margaryn ale tylko masło. 1 Pieprzna zareagowało na to Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
polskaNaomi 5 Napisano 15 Marca Miaina, super, że napisałaś co jesz. Reszta dziewczyn - też piszcie, to motywuje. Ja głównie piję, ale od poniedziałku zamierzam wrócić do low carba (keto nie dla mnie, bo jednak białka jem dużo, a to też jak węglowodany wybija z ketozy). MamaMai, nie no, trochę ćwiczę, ale nie tak dużo jak kilka miesięcy temu. Zmuś się do jakiegoś minimum, choćby 20 min dziennie, aktywność, to element leczenia Hashimoto, wiem co mówię 😉 tak jak pisałam, zaczynałam chorobę z objawami i tragicznymi wynikami, a teraz gdyby nie tabletka na niedoczynność, zapomniałabym, że choruję 😉 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Monika Napisano 15 Marca 4 godziny temu, Moniqaa napisał: Jeszcze o margarynie kontra masło... lata temu będąc nastolatką w wakacje dorywczo pracowałam jako ankieterka wśród lekarzy. I m.in. rozmawiałam z ówczesną ordynatorką oddziału kardiologii w szpitalu, która wypełniała mi ankietę dot. choroby wieńcowej gdzie napisała, że zaleca margarynę dla takich pacjentów. A miała do wyboru masło albo margaryna. I po oddaniu mi tej ankiety powiedziała mi: "dziecko ale ty nigdy nie jedz margaryny" zapytałam jej dlaczego a ona mi powiedziała, że tłuszcze utwardzone są rakotwórcze. Zapytałam ją ale dlaczego w ankiecie napisała, że przy chorobach wieńcowych zaleca margarynę a ona mi na to, że gdyby napisała masło to nie mogłaby być na stanowisku ordynatorki. I od tego czasu nie jem margaryn ale tylko masło. Nom, na logikę, wystarczy zobaczyć jak rozpuszcza się w ciepłej wodzie masło, a margaryna i pomyśleć o jelitach. Tam nie mamy płynu do naczyń🙃 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach