Skocz do zawartości


Zaloguj się, aby obserwować  
Gretta

Diety/ Metabolika :))

Polecane posty

Pieprzna

Kuchnia płaskoziemska.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Monika
1 godzinę temu, albatros napisał:

Jeśli masz na myśli kurczaki to najwięcej można mieć uwag do sposobu przyrządzania. Nie należy wrzucać mięsa drobiowego do wody zimnej  z  jarzynami ale do wrzątku.  Wtedy bakterie w kurczaku szybko giną i rosół jest zdrowy.. 

Niestety niektórzy wrzucają drobiowe elementy do zimnej wody  z jarzynami a w czasie 20 minut doprowadzają do wrzątku a wtedy bakterie zawarte w mięsie  "zjadają" najlepsze składniki zanim  same giną we wrzątku.

Z wieprzowiną jest o wiele  gorzej bo na wpół surowe wyroby wędliniarskie zawierają b.groźne pasożyty nie zniszczone przez wysokie temperatury. Obecne temperatury w wędzarniach  są zbyt niskie i nie niszczą  jajeczek pasożytniczych w wyrobach.  Skutki zainfekowania pasożytami z wieprzowiny są poważne, można stracić wiele zdrowia.

Badania przesiewowe przeprowadzone w wybranych regionach  biją na alarm.

 

 

 

Jak wrzucisz mięso do wrzątku to będzie ono twarde. Wpierw gotujemy mięso (wkładając je do zimnej wody) po zagotowania usuwamy tzw. szlam, by rosół był klarowny, po usunięciu szlamu dodajemy niezmielone przyprawy  czarny pieprz, ziele angielskie one mają działanie przeciw bakteryjne i pasożytnicze. Kurczaka gotujemy przynajmniej czterdzieści minut, na małym ogniu ( niektórzy gotują dłużej  chcąc zrobić "prawdziwy rosół". I na koniec dodajemy warzywa marchew, pietruszkę, seler, por by nie były rozciapane (pora można wyciągnąć bo i tak będzie rozlazły). Ja daję jeszcze czosnek (w specjalnym pojemniczku do przypraw, by rozgotowane ząbki nie pływały w rosole. Na sam koniec lubczyk, świeża natka pietruszki i gotowe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MamaMai
2 godziny temu, Pieprzna napisał:

Kuchnia płaskoziemska.

Czyli?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
3 minuty temu, MamaMai napisał:

Czyli?

No takie przepisy jakby z teorii spiskowych 😄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  





  • Statystyki forum

    • Tematów
      9 505
    • Postów
      247 986
  • Statystyki użytkowników

    • Użytkowników
      796
    • Najwięcej dostępnych
      8 477

    danielk
    Najnowszy użytkownik
    danielk
    Dołączył
  • Nowe Posty

    • Celestia
      Przerażająco smutny apel o pomoc dla Afryki. Siedem sekund",  to wg Neneh czas, przez jaki nowo narodzone dziecko nie zdaje sobie sprawy z okrucieństwa i bezwzględności świata.}    
    • Celestia
      Moja i Twoja nadzieja- piosenka  z cyklu charytatywne. Piosenkę napisała w 1993 Katarzyna Nosowska.  Utwór powstał na potrzeby finału pierwszej edycji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.Latem 1997 roku Polskę nawiedziła potężna powódź . Padła wówczas propozycja nagrania nowej wersji utworu "Moja i twoja nadzieja". Poza grupą Hey i Edytą Bartosiewicz w nagraniu wzięła udział cała plejada gwiazd. Latem 2024 roku powtórzyła się historia sprzed niemal 30 lat,ponownie powołano do życia kolejną wersję utworu     
    • BrakLoginu
      I jak tu się nie zaśmiać? Ehhh a miałem wejść na poważnie niczym tata itd
    • Pieprzna
      Ja cię zarejestruje, wreszcie dostanę punkty za nagabywanie 😄
    • BrakLoginu
      Mi daj, mi daj hłe hłe
    • BrakLoginu
      Cały Jacenty! Zbereźnik jeden!
    • BrakLoginu
      Bym wszedł na panel, ale brak mi potrzebnych instrukcji?
    • BrakLoginu
      Cześć @danielk
    • BrakLoginu
      Ta @Chi to potrafi wokół siebie "skonsumować" ludzi pełnych dobrych wibracji, a przede wszystkim muzyki   Pozdrawiam każdego i muzę zostawiam    
    • BrakLoginu
      ja mam ostatnio ciemnopogląd
    • BrakLoginu
      Dyzio jest niczym ten marzyciel. Będzie zaglądał, ale dajmy mu czas. Ma ku temu powody, by nie wchodzić regularnie, ale na bank takie osoby, jak Ty go mobilizują Dzięki, że go wspominasz, bo widać, że jesteś obserwatorem tego forum i to "pełnom gembom"
    • Monika
      Halo moderacja! Post o Misiu można usunąć, Ten też. Proszę. 
    • Pieprzna
      No takie przepisy jakby z teorii spiskowych 😄
    • MamaMai
    • Gregor
      Padnięcie 
    • Dana
      Listopad 
    • Miły Gość
      Cjalis- postać znana z serialu Blok Ekipa. 
    • Monika
      Jak wrzucisz mięso do wrzątku to będzie ono twarde. Wpierw gotujemy mięso (wkładając je do zimnej wody) po zagotowania usuwamy tzw. szlam, by rosół był klarowny, po usunięciu szlamu dodajemy niezmielone przyprawy  czarny pieprz, ziele angielskie one mają działanie przeciw bakteryjne i pasożytnicze. Kurczaka gotujemy przynajmniej czterdzieści minut, na małym ogniu ( niektórzy gotują dłużej  chcąc zrobić "prawdziwy rosół". I na koniec dodajemy warzywa marchew, pietruszkę, seler, por by nie były rozciapane (pora można wyciągnąć bo i tak będzie rozlazły). Ja daję jeszcze czosnek (w specjalnym pojemniczku do przypraw, by rozgotowane ząbki nie pływały w rosole. Na sam koniec lubczyk, świeża natka pietruszki i gotowe :)
    • Wikusia
      Stagnacja
    • Pieprzna
      Kuchnia płaskoziemska.
    • albatros
      Jeśli masz na myśli kurczaki to najwięcej można mieć uwag do sposobu przyrządzania. Nie należy wrzucać mięsa drobiowego do wody zimnej  z  jarzynami ale do wrzątku.  Wtedy bakterie w kurczaku szybko giną i rosół jest zdrowy..  Niestety niektórzy wrzucają drobiowe elementy do zimnej wody  z jarzynami a w czasie 20 minut doprowadzają do wrzątku a wtedy bakterie zawarte w mięsie  "zjadają" najlepsze składniki zanim  same giną we wrzątku. Z wieprzowiną jest o wiele  gorzej bo na wpół surowe wyroby wędliniarskie zawierają b.groźne pasożyty nie zniszczone przez wysokie temperatury. Obecne temperatury w wędzarniach  są zbyt niskie i nie niszczą  jajeczek pasożytniczych w wyrobach.  Skutki zainfekowania pasożytami z wieprzowiny są poważne, można stracić wiele zdrowia. Badania przesiewowe przeprowadzone w wybranych regionach  biją na alarm.      
    • Pieprzna
      Popieram apel Chi. Zrób sobie konto 🙂
    • Monika
      Sorki, ale zablokowali klike : NIE KAPITANIE!!! MISIO TO NIE TY!!!!!😠   🙃przepraszam najmocniej i już uciekam🥰 buziaczki.
    • Monika
    • polskaNaomi
      Objawy - zanik miesiączki i przeogromne zmęczenie. Poszłam do ginekologa, dostałam skierowanie na badania tarczycy. Były bardzo złe, więc poszłam do endokrynologa i dostałam letrox. Wyniki się poprawiły, okres wrócił, ale objawy nie zniknęły. To o czym piszesz, to objawy nieleczonego Hashimoto. A, że na tą chwilę leku nie ma, to można zmienić tylko dietę i nawyki. Endokrynolog nie pomoże, powiem więcej. Gdy jakiegoś odwiedzam (po receptę) nie jest zainteresowany badaniami i wmawia, że objawy już zostaną. Dlatego tak jak pisałam, zdecydowałam się pracować z dietetykiem. Po tej współpracy (już zakończona) praktycznie nie mam objawów, nauczyłam się jak jeść i jak żyć. Hashimoto widać tylko w moim obrazie USG, przeciwciała, hormony tarczycy i TSH mam jak zdrowa osoba. Da się wyciszyć Hashimoto, nie wyleczyć na stałe, ale trzymanie się zasad sprawia, że można o nim zapomnieć.
  • Najnowsze Tematy

Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...