Skocz do zawartości


Zaloguj się, aby obserwować  
Gretta

Diety/ Metabolika :))

Polecane posty

Moniqaa
11 minut temu, MamaMai napisał:

O rety, aż tak duży???  Załamałaś mnie że mimo walki nie jesteś w stanie zejść do jednocyfrowego....W sumie ja mimo walki też zwiększyłem sobie o ponad 2 w niespełna rok. Dramat

    Tak niestety, to u mnie efekt wieloletnich zaniedbań wcześniejszych kiedy nie byłam świadoma, że mam stan przed cukrzycowy a i oczywiście o insulinie nawet nikt z lekarzy wcześniej nie pomyślał. Nawet teraz spotykam opornych w temacie np. moja diabetolog. Oni się tylko "cukrzycą" chcą zajmować bo z tego mają profity a insulinooporność leczy się dietą i zmianą stylu życia więc nie mają co na receptę przepisywać... taka prawda. 

 

Do tego jak zobaczyła to moja była dietetyczka to się za głowę złapała - mówiąc mi, że insulina dwucyfrowa jest prozapalna i rakotwórcza. 

Chciała mi dać metforminę ale ja źle znoszę leki z uwagi na jelita i słabe przyswajanie. Dlatego dość intensywnie zgłębiam temat wpływu diety na cukier a przez to na insulinooporność.

 

Edytowano przez Moniqaa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Moniqaa
14 minut temu, Gretta napisał:

Hemoglobinę glikowaną mam taką.

 

 

6083ebff6c264.png

 

 

   Hemoglobina glikowana – normy

prawidłowy wynik to: <5,7% (39 mmol/mol)

 wynik: 5,7–6,4% (39–46 mmol/mol) oznacza stan przedcukrzycowy.

 wynik: ≥6,5% (48 mmol/mol) oznacza cukrzycę. 

 

 Twoja HbA1c jest w normie przy górnej granicy. I coś mi się tutaj nie zgadza... bo ja może być HbA1c w normie kiedy na czczo cukier jest na granicy nie normy i stanu przed cukrzycowego ale stanu przed cukrzcowego i cukrzycy. Hmm... 

Może ten cukier na czczo gdy badałaś hemoglobinę glikowaną to miałaś wtedy ładniejszy? A nie 130?

 

  

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moniqaa

Dziewczynki, zwijam się spać. Dobrej nocki :) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gretta
1 minutę temu, Moniqaa napisał:

 

   Hemoglobina glikowana – normy

prawidłowy wynik to: <5,7% (39 mmol/mol)

 wynik: 5,7–6,4% (39–46 mmol/mol) oznacza stan przedcukrzycowy.

 wynik: ≥6,5% (48 mmol/mol) oznacza cukrzycę. 

 

 Twoja HbA1c jest w normie przy górnej granicy. I coś mi się tutaj nie zgadza... bo ja może być HbA1c w normie kiedy na czczo cukier jest na granicy nie normy i stanu przed cukrzycowego ale stanu przed cukrzcowego i cukrzycy. Hmm... 

Może ten cukier na czczo gdy badałaś hemoglobinę glikowaną to miałaś wtedy ładniejszy? A nie 130?

 

  

 

Widzisz mi też to się nie zgadza.
Już zaczynam podejrzewać że to nie moje wyniki, a często się zdarzają pomyłki

Glukoza  na czo mi wyszła 135.

Krzywa cukrowa 210  

a hemoglobina glikowana taką jak napisałam. 5,6

Diabetolog  u której byłam 3 razy dopiero, nie uznaje Krzywej cukrowej,  kieruje tylko na hemoglobinę glikowaną i cholestrole i jakieś tam jeszcze.

Na krzywą cukrową poprosiłam lekarza rodzinnego i tu już wyszła początkowa cukrzyca.

No i nie wiem. 

Moja córka przechodziła wirusa na jesieni, długo źle się czuła, robiła rtg płuc 

I wyszły płuca na rtg bardzo nie ładnie, jakby przebyła stany zapalne, a osłuchowo lekarka pulmonolog nic niepokojącego nie zauweażyła,

I co się okazało?

Wysłała ją pulmonolog jeszcze raz do swojej przychodni na rtg.

Płuca wyszły normalnie, wszystko w porządku.

Zdjęcie nie było jej !

 

 

U rodzinnego poprosiłam o skierowanie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MamaMai
49 minut temu, Moniqaa napisał:

    Tak niestety, to u mnie efekt wieloletnich zaniedbań wcześniejszych kiedy nie byłam świadoma, że mam stan przed cukrzycowy a i oczywiście o insulinie nawet nikt z lekarzy wcześniej nie pomyślał. Nawet teraz spotykam opornych w temacie np. moja diabetolog. Oni się tylko "cukrzycą" chcą zajmować bo z tego mają profity a insulinooporność leczy się dietą i zmianą stylu życia więc nie mają co na receptę przepisywać... taka prawda. 

 

Do tego jak zobaczyła to moja była dietetyczka to się za głowę złapała - mówiąc mi, że insulina dwucyfrowa jest prozapalna i rakotwórcza. 

Chciała mi dać metforminę ale ja źle znoszę leki z uwagi na jelita i słabe przyswajanie. Dlatego dość intensywnie zgłębiam temat wpływu diety na cukier a przez to na insulinooporność.

 

Genialnie, będziesz naszym expertem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MamaMai

Uciekam i ja,powinnam spać już od 22. Moja hashi tego wymaga. Dobrej nocki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MamaMai

Dzień dobry w piękną, słoneczną niedzielę,

 

Od godziny 6 zgłębiałam temat indeksu glikemicznego. Niestety zawartość lodówki i szafek utrudnia komponowanie posiłków całkowicie o niskim czy średnim indeksie. Ale będę się starać mieć to na uwadze przy najbliższych zakupach. 

Śniadanie udało się skomponować raczej poprawne. Zjadłam jajecznicę z cebulką i odrobiną wędliny krakowskiej. Jako dodatek byla duszona cukinia z pomidorami. I herbatka owocowa bez cukru

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
natie
18 minut temu, MamaMai napisał:

Dzień dobry w piękną, słoneczną niedzielę,

 

Od godziny 6 zgłębiałam temat indeksu glikemicznego. Niestety zawartość lodówki i szafek utrudnia komponowanie posiłków całkowicie o niskim czy średnim indeksie. Ale będę się starać mieć to na uwadze przy najbliższych zakupach. 

Śniadanie udało się skomponować raczej poprawne. Zjadłam jajecznicę z cebulką i odrobiną wędliny krakowskiej. Jako dodatek byla duszona cukinia z pomidorami. I herbatka owocowa bez cukru

Wędliny wieprzowe  powodują otumanienie z powodu niskiej temperatury wędzenia . Z powodów oszczędności energii  wędzi się zaledwie w 42 stopniach Celsjusza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Miaina

Dzień dobry:)

Do diety warto wprowadzić kapustę pekińską, dynię, kapustę biała. Przy walce z insulino opornością pomocny może być selen, cynamon cejloński i mio-inozytol oraz piperyna. Piperynę biorę od tygodnia pól godziny przed śniadaniem i na wadze pól kilograma mniej. Piperyna poprawia wchłanianie innych witamin i minerałów i mobilizuje do działania układ immunologiczny. Oczywiście to tylko jeden z suplementów, berberyna i gurmar, c, d, a+e, selen, cynk, chrom. Wiem sporo tego ale skóra, paznokcie, włosy i samopoczucie lepsze. Część odstawię latem, resztę zmniejszę dawki. 

Wysoko cukier ma zły wpływ nie tylko na samopoczucie ale także na jakość i długość snu, uszkadza organy wewnętrzne. 

Z zauważalnych zmian, poprawił mi się owal twarzy, zniknęły ''chomicze'' policzki.

Dobrego dnia :)

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MamaMai
1 godzinę temu, natie napisał:

Wędliny wieprzowe  powodują otumanienie z powodu niskiej temperatury wędzenia . Z powodów oszczędności energii  wędzi się zaledwie w 42 stopniach Celsjusza.

Z uwagi na tę wędlinę napisałam "raczej poprawnie". Jeszcze muszę dużo się uczyć. Co proponujesz zamiast takiej wędliny?

Edytowano przez MamaMai

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MamaMai
18 minut temu, Miaina napisał:

Dzień dobry:)

Do diety warto wprowadzić kapustę pekińską, dynię, kapustę biała. Przy walce z insulino opornością pomocny może być selen, cynamon cejloński i mio-inozytol oraz piperyna. Piperynę biorę od tygodnia pól godziny przed śniadaniem i na wadze pól kilograma mniej. Piperyna poprawia wchłanianie innych witamin i minerałów i mobilizuje do działania układ immunologiczny. Oczywiście to tylko jeden z suplementów, berberyna i gurmar, c, d, a+e, selen, cynk, chrom. Wiem sporo tego ale skóra, paznokcie, włosy i samopoczucie lepsze. Część odstawię latem, resztę zmniejszę dawki. 

Wysoko cukier ma zły wpływ nie tylko na samopoczucie ale także na jakość i długość snu, uszkadza organy wewnętrzne. 

Z zauważalnych zmian, poprawił mi się owal twarzy, zniknęły ''chomicze'' policzki.

Dobrego dnia :)

 

Inozytol i berberynę brałam przez 3 miesiące ale efektów zauważalnych nie było. Ten pierwszy zwlaszcza z uwagi na stres w pracy i poziom kortyzolu (choć nigdy go akurat nie mierzyłam) ale ogólnie jestem osobą która bardzo angażuje się w pracę i myśli o niej, przeżywa. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Antypatyk
1 godzinę temu, natie napisał:

Wędliny wieprzowe  powodują otumanienie z powodu niskiej temperatury wędzenia . Z powodów oszczędności energii  wędzi się zaledwie w 42 stopniach Celsjusza.

WTF?! 🤔

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Miaina
30 minut temu, MamaMai napisał:

Inozytol i berberynę brałam przez 3 miesiące ale efektów zauważalnych nie było. Ten pierwszy zwlaszcza z uwagi na stres w pracy i poziom kortyzolu (choć nigdy go akurat nie mierzyłam) ale ogólnie jestem osobą która bardzo angażuje się w pracę i myśli o niej, przeżywa. 

Inozytol to tylko B8, może B kompleks.

https://sklep.sfd.pl/blog-1/5_witamin_ktore_moga_poprawiac_nastroj-blog1281.html?srsltid=AfmBOopvpI218KQLQvcmXxdr3qMG5yt01rOYLhdGDbLA3ZDw3yCnfuuNhttps://sklep.sfd.pl/blog-1/5_witamin_ktore_moga_poprawiac_nastroj-blog1281.html?srsltid=AfmBOopvpI218KQLQvcmXxdr3qMG5yt01rOYLhdGDbLA3ZDw3yCnfuuN

Link, może przejdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
natie
1 godzinę temu, MamaMai napisał:

Z uwagi na tę wędlinę napisałam "raczej poprawnie". Jeszcze muszę dużo się uczyć. Co proponujesz zamiast takiej wędliny?

A na przykład wędliny  z indyka, kiełbasy z gęsi , szynkę wołową albo wyroby z baraniny.

Stare przysłowie mówi że stajemy się tym co często jemy. Lepiej jednak być indyczką, szarą gęsią , krówką lub owieczką niż być .... .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nomada
4 godziny temu, natie napisał:

A na przykład wędliny  z indyka, kiełbasy z gęsi , szynkę wołową albo wyroby z baraniny.

Stare przysłowie mówi że stajemy się tym co często jemy. Lepiej jednak być indyczką, szarą gęsią , krówką lub owieczką niż być .... .

A kurką?

Wczoraj przyprawiłam dwa filety z kurczaka majerankiem, kurkumą, carry ,pieprzem cejlońskim, ziołami prowansalskimi, solą i czosnkiem. Marynowała się całą noc w lodówce. Dziś gotowałam na wolnym ogniu w mleku 20 minut. Osuszyłam, wystudziłam i zawinęłam w folię spożywczą by nie straciła wilgoci. Dobra na obiad jak i na kanapki.

  • Super 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jasminka

Hej, dziewczyny 😁

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MamaMai
22 minuty temu, Jasminka napisał:

Hej, dziewczyny 😁

O jak fajnie że dla nas dołączylaś. Na kaf....wciąż usuwali wątki. Jeszcze tak nie było odkąd wogole tam pisałam. Tu narazie spokojnie choć martwi mnie podobieństwo do kaf.....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jasminka
1 godzinę temu, MamaMai napisał:

O jak fajnie że dla nas dołączylaś. Na kaf....wciąż usuwali wątki. Jeszcze tak nie było odkąd wogole tam pisałam. Tu narazie spokojnie choć martwi mnie podobieństwo do kaf.....

Zniechęcona byłam już tym znikaniem tematu. Oby tu było inaczej. U mnie słabo z dietą przez imprezy, bo co tydzień coś wypada. Wystawiłam dziś na e pacjent skierowanie na badania profilaktyczne dla 40+ i pójdę w tym tygodniu. Od tego zaczynam i od systematycznych spacerów. Zobaczymy jak wyjdzie bo spodnie coraz ciaśniejsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
1 godzinę temu, MamaMai napisał:

O jak fajnie że dla nas dołączylaś. Na kaf....wciąż usuwali wątki. Jeszcze tak nie było odkąd wogole tam pisałam. Tu narazie spokojnie choć martwi mnie podobieństwo do kaf.....

Temat zdrowotny to chyba nie miejsce na obelgi czyli nie ma powodu do usuwania. Moderacja jest w porządku. 

A tak w ogóle to pozdrawiam wszystkich uczestników tematu. Pozwolę sobie tutaj zaglądać, bo też powinnam obniżyć poziom cukru. Na czczo mam zwykle w okolicach 100, po posiłkach prawidłowo choć gdy kiedyś robiłam krzywą cukrową to wypadłam poza normę (146). Dawno nie mierzyłam, muszę zamówić nowe paski. Możecie mi powiedzieć coś o tej hemoglobinie glikowanej? Ile kosztuje takie badanie i dlaczego staje się coraz popularniejsze?

  • Super 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
Dnia 21.02.2025 o 23:39, Moniqaa napisał:

    zobacz filmik,  w którym o tym mówią

w skrócie:

śniadanie - białko + tłuszcz

obiad - białko + tłuszcze + węglowodany z niskim IG

kolacja - białko + tłuszcz

Podasz kilka przykładów takich dań na śniadanie i kolację?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MamaMai

Powiem Wam, że najtrudniej będzie mi zrezygnować z białego pieczywa. Dla jasności nie jem go dużo. Ale raz niekiedy dwa razy w tyg. zjadłam bułeczkę poznańską/ kajzerkę lub chałkę, czasem jakiegoś pączusia. Niemniej na ten tydzień kupiłam już ciemny chleb. Ale  wyzwaniem będzie Tłusty czwartek. W ubiegłym roku to chyba wyciągnęłam 4 pączki. Oj!

Edytowano przez MamaMai

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
32 minuty temu, MamaMai napisał:

Powiem Wam, że najtrudniej będzie mi zrezygnować z białego pieczywa.

Ja nie jestem w stanie zamienić na ciemne pieczywo, bo mi jelita rozsadza 😏

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  





Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...