Publikujesz jako gość.
Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.
W warszawie rekordowo niski stan Wisły. Elektrownia w Warszawie pracuje w trybie awaryjnym. Sprawdzamy, czy nie zabraknie prądu i wody
WISŁA - zagadka hydrologiczna !
Jeszcze parę dni temu Warszawiacy w weekend urządzali ogniska na wyschniętym dnie Wisły. My sprawdzamy, czy grożą nam przerwy w dostawie prądu i wody. Bo Wisła wciąż opada, w poniedziałek ma tylko 22 cm na wodowskazie, do soboty będzie jeszcze mniej.
mówi warszawianka : " - Tak to nigdy tu nie było - powiedziała starsza pani, która zatrzymała się w niedzielę rowerem na ścieżce nad rzeką na wysokości Żoliborza.
Z drugiej strony - od Golędzinowa - widać tu wystające nad wodę wielkie rumowisko kamieni.
To sprawia, że Wisła płynie w znacznie węższym korycie i bardzo wartko przelewa się nad kamieniami bliżej żoliborskiego brzegu.
Wodowskaz na bulwarach wskazał w nocy z soboty na niedzielę 25 cm, co jest historycznie najniższym zanotowanym stanem rzeki. Tymczasem kolejny rekord padł w poniedziałek rano - 24 cm, a już o godz. 14.30 zanotowano tylko 22 cm.
Gdzie się podziała woda opadowa z dorzeczy Wisły?
Hydrolodzy nie mają pojęcia.
Dzięki tym osobom, które zakupiły z funduszu sprawiedliwości nowoczesne wozy strażackie , pompy i agregaty za kilkadziesiąt mln zł możliwe jest teraz ratowanie tonących.
Jednak te osoby siedzą teraz w więzieniu niestety albo musiały uciekać z kraju.
PO to bezmyślność.
PiS ponadto ukończyło budowy nowoczesnych stacji retencyjnych zbiorników nie tylko w Raciborzu ale jeszcze w 120 innych w całym kraju.
NoNo, ja nie mieszkam blisko żadnej rzeki.
Ale współczuję tym wszystkim mieszkańcom, którzy na Południu Polski mieszkają blisko rzek.
Czyżby to była powtórka z 1997 roku, kiedy była: wielka powódź??
Wszystko na to wskazuje, że niestety...
Tragedia dla tych mieszkańców.
oczywiście!
znam utwór,
teledysk,
kontrowersyjną okładkę...
... a nawet czuję też jeszcze "teen spirit"...
... no, może już nie "teen", tylko bardziej "young"...
... ale to "young" jest ostatnimi czasy podszczypywane, trącane, wypychane itp. przez jakieś licho!🤨
Dziś od rana dziękuję wszechświatowi za to że jestem bezpieczna i mieszkam w miejscu, które omijają kataklizmy typu powódź czy trąby powietrzne. I łączę się myślami z tymi, którzy musieli zostawić cały swój dobytek i ratować życie. Wielu nie będzie miało do czego wracać. A o 21.00 zaczynają się kolejne ulewy.
... nic od razu...🤷♂️
ale że w skojarzeniach ogranicza nas nasza wyobraźnia,
to Pani pozwoly, że wstawię fragment z łysym krytykiem🙂
... i idąc za ciosem...
Poza tym Antypatyk oryg też mnie nie atakował, zapytał grzecznie czy byłem na górze Radziejowej jak mniemam. Ja doskonale rozumiem że gdzieś w Polsce mieszka pewna pani na którą wołają Radziejowa ale to oznacza że ona ma już kogoś tzn Radzieja który się na nią wdrapuje i jakby to powiedzieć nie jestem zainteresowany zaliczaniem 😁
A to już nie mój problem, jeśli ci to przeszkadza powinieneś skorzystać z oferty logowania. Mają tu całkiem sprawny i szczelny system ochrony nicku.
I ja też nie atakuję ☺️