Skocz do zawartości


Zaloguj się, aby obserwować  
katlo

Zezwolenie na prace

Polecane posty

katlo

Cześć dobry znajomy bliskiego kolegi chce przeprowadzić się do Polski. Ma jednak taki plan, że najpierw zamierza znaleźć pracę, ale tylko taką, gdzie dają umowę o pracę. Obiło mi się o uszy, że w takiej sytuacji niezbędne jest jakieś specjalne zezwolenie. To prawda? Jak się je zdobywa? Może ktoś coś wie? Są firmy, które załatwiają wizy, a co z takimi zezwoleniami?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Cooliberek

Krok 1

W pierwszej kolejności kandydat do pracy (w tym przypadku obywatel Armenii, Białorusi, Gruzji, Mołdawii, Rosji lub Ukrainy) powinien posiadać zezwolenie na pracę wydane przez odpowiedniego (co do miejsca pobytu) wojewodę. Jednak zgodnie z rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z 21 kwietnia 2015 roku istnieje możliwość powierzenia pracy cudzoziemcowi w procedurze uproszczonej - bez konieczności uzyskania zezwolenia na pracę.

 

Zatrudnienie pracowników z wymienionych powyżej państw odbywa się właśnie w trybie uproszczonym, którego pierwszym krokiem jest zarejestrowanie przez przedsiębiorcę (w odpowiednim co do siedziby firmy lub miejsca zamieszkania urzędzie powiatowym) oświadczenia o zamiarze powierzenia pracy cudzoziemcowi.

 

Oświadczenie to musi zawierać:

dokładną nazwę zawodu/stanowiska,

miejsce wykonywania pracy,

okres jej wykonywania,

rodzaj zawartej umowy,

wysokość wynagrodzenia brutto,

oraz bardzo istotną informację dotyczącą braku możliwości obsadzenia na danym stanowisku pracowników z lokalnego, polskiego rynku pracy.

 

Oświadczenie można złożyć za pomocą portalu Usług elektronicznych Publicznych Służb Zatrudnienia, osobiście lub listownie. Musi zostać złożone przed podjęciem pracy przez cudzoziemca - dokładny termin różni się w zależności od powiatu - dlatego warto to sprawdzić w swoim powiatowym urzędzie pracy. Rejestracja oświadczenia jest darmowa i trwa od jednego do kilku dni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gość

Krok 2

Po zarejestrowaniu oświadczenia, przedsiębiorca odbiera je z powiatowego urzędu pracy i przekazuje cudzoziemcowi (musi to być oryginalny dokument wraz z informacją z PUP o jego rejestracji, kopię zachowuje pracodawca). Takie oświadczenie jest niezbędne do uzyskania przez cudzoziemca wizy w celu wykonywania pracy bądź pozwolenia na zamieszkanie z tytułu podejmowanej pracy (i na czas jej trwania) w Polsce.

 

Krok 3

Kolejny etap to formalne rozpoczęcie współpracy, czyli podpisanie umowy z pracownikiem zza granicy. Wymogi w zakresie treści umowy są takie same, jak przy zatrudnieniu Polaka - strony umowy, jej rodzaj (może być to umowa o pracę, ale i umowa zlecenie czy umowa o dzieło), data zawarcia, warunki pracy i płacy (rodzaj pracy, miejsce jej wykonywania, wysokość wynagrodzenia, czas pracy). Pozostałe obowiązki przedsiębiorcy związane z zatrudnieniem pracownika zza granicy są takie same jak przy zatrudnieniu pracownika z Polski. Skierowanie na badania, obowiązkowe szkolenie BHP, zgłoszenie do ZUS (zamiast numeru PESEL podaje się numer paszportu).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cooliberek

dzięki Gościu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  





Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

W związku z Rozporządzeniem UE 2016/679 (znanym też jako „RODO”) informujemy w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe pozostawiane podczas korzystania z forum Nastroik.pl. Zamykając ten komunikat wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych przez forum Nastroik.pl - Regulamin - Polityka prywatności