BrakLoginu 7 319 Napisano 11 Kwietnia 2018 Składniki: ziemniaki: 6 sol do gotowania: 1 łyżka twaróg tłusty: 250 g śmietana 18%: 400 ml szczypiorek: 2 pęczki Sól, pieprz do smaku masło: 60 g Przygotowanie: Danie rodem z wielkopolski. Najpopularniejszy piątkowy obiad od XIX wieku, kiedy to ziemniaki stały się popularne w poznańskim. Ziemniaki gotuje się w mundurkach, dzięki czemu zachowują więcej witamin. Najlepiej użyć odmian mączystych, takich jak Augusta, Omega, Agria czy Jurata. Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonym wrzątku. W tym czasie przygotować gzik: twaróg pokruszyć i wymieszać ze śmietaną. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Dodać do twarogu, doprawić solę i pieprzem. Gorące ziemniaki przekroić wzdłuż na połówki, posmarować masłem, na wierzchu położyć łyżkę gziku. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Cooliberek 352 Napisano 11 Kwietnia 2018 Dziękuję Bl za pyszny przepis Napewno go wypróbuję. Aż mi slinka leci Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach