Skocz do zawartości


Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'ziemniaki'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

  • Dyskusje
    • Przywitaj się
    • Rozmowy w toku
    • Plotkarnia
  • Wydarzenia i Aktualności
    • Polityka
    • Z kraju i ze świata
    • Gospodarka
    • Wspomnień czar
  • Na luzie
    • Dowcipy
    • Stand-up i Kabarety
    • Memy i Śmieszne filmiki
    • Gry i zabawy
    • Pytania i odpowiedzi
  • Rozrywka
    • Film i kino
    • Telewizja
    • Muzyka
  • Zainteresowania
    • Hobby
    • Moda, uroda i zdrowie
    • Kulinaria
    • Zwierzęta
    • Edukacja i Praca
    • Turystyka
    • Sport
    • Motoryzacja
    • Psychologia, Socjologia, Nauka i filozofia
    • Strefa Tajemnic
  • Technologia
    • Komputery
    • Telefonia
    • Gry i Konsole
    • Pozostałe
  • Artystycznie
    • Nasza twórczość
    • Literatura
    • Kultura i sztuka
  • Trudne sprawy
    • Miłość i przyjaźń
    • Problem
    • Sprawy damsko - męskie
    • Religia
    • Samotni
    • Rodzina i dzieci
  • Mój region
    • Województwa
    • Zagranica i polonia
  • Inne
    • Dom i Ogród
    • Bazar
  • Sprawy Forum
    • Regulamin Forum Nastroik.pl
    • Ogłoszenia
    • Poradniki
    • Forumowicze Pomagają
    • Pytania, sugestie i problemy

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Znaleziono 4 wyniki

  1. Gość

    Ziemniaki po staropolsku

    Coraz częściej słyszę o ziemniakch po staropolsku ale nie bardzo wiem o co chodzi. Czy ktoś może spotkał sie z takim określeniem?
  2. Proszę o Wasze porady w sprawie, w której nie mam zielonego pojęcia, a mianowicie czy można z zastosowaniem multicookera: 1) ugotować rosół? jeśli tak to na jakim programie (mam na myśli to, że rosół powinien się wolno gotować) oraz w jakiej temperaturze rosół powinien się gotować? 2) czy z zastosowaniem multicookera można robić również ziemniaki duszone - jeśli tak, to w jakiej temperaturze? nie mam pojęcia w tej sprawie, ponieważ wszędzie przez internet znajduję tylko dyskusje ludzi na temat duszenia, ale np. mięsa, ale nie wiem czy można na nim dusić także ziemniaki? mam na myśli ziemniaki duszone, a nie pieczone. Będę wdzięczna za Wasze porady i doświadczenia z tymi potrawami na multicookerze.
  3. Gość

    Szagówki poznańskie

    Smaczne danie mączne serwowane w aromatycznym sosie i kapustą. Nic dziwnego, że ta potrawa wciąż gości w wielu polskich domach. Po smażonym serze przyszedł czas na kolejny przysmak prosto z Wielkopolski. Dziś w ramach cyklu "Smaki Polski" przedstawiamy poznańskie szagówki. Nazwa "szagówki" najprawdopodobniej wywodzi się z gwary wielkopolskiej, w której "iść na szagę" oznacza iść na skróty, czy też na ukos. Przepis na szagówski poznańskie Składniki: 500 g ziemniaków 150 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli Przygotowanie: ziemniaki gotujemy, studzimy i mielimy. Łączymy je z mąką, jajkiem i solą. Ugniatamy, aż do momentu wyrobienia ciasta. Formujemy z niego wałki, spłaszczamy i kroimy na ukos mniejsze kawałki przypominające romby. Szagówki wrzucamy do osolonej gotującej się wody. Wyjmujemy je, gdy zaczną pływać po powierzchni.
  4. BrakLoginu

    Pyry z gzikiem

    Składniki: ziemniaki: 6 sol do gotowania: 1 łyżka twaróg tłusty: 250 g śmietana 18%: 400 ml szczypiorek: 2 pęczki Sól, pieprz do smaku masło: 60 g Przygotowanie: Danie rodem z wielkopolski. Najpopularniejszy piątkowy obiad od XIX wieku, kiedy to ziemniaki stały się popularne w poznańskim. Ziemniaki gotuje się w mundurkach, dzięki czemu zachowują więcej witamin. Najlepiej użyć odmian mączystych, takich jak Augusta, Omega, Agria czy Jurata. Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonym wrzątku. W tym czasie przygotować gzik: twaróg pokruszyć i wymieszać ze śmietaną. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Dodać do twarogu, doprawić solę i pieprzem. Gorące ziemniaki przekroić wzdłuż na połówki, posmarować masłem, na wierzchu położyć łyżkę gziku.

Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...