Skocz do zawartości


Żebrak

Monologi Żebraka

Polecane posty

Merkana
1 minutę temu, Żebrak napisał:

Nie wiem, nie jadłem. Jadłem z makaronem, z ryżem, gęstą kaszą manną pokrojoną w kostkę. Wiem, że jedzą też z ziemniakami.

Też jadłam. Rosół z ziemniakami nauczyła mnie jeść moja babcia. Jedzą jeszcze z naleśnikami. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Frau
10 minut temu, Żebrak napisał:

A ja podpiekaną na gazie cebulę też daję?

Ja też. I jeszcze por, listek białej kapusty. Kiedy rosół pyrczy, dolewam kilka łyżek lodowatej wody. 

 

Zmykam. A Ty już przestań się biczować.

Podobno tylko krowa nie zmienia poglądów i przyzwyczajeń. 

Może i Tobie się odmieni?Ogłoś światu, że kiedyś nagrzeszyłeś, źle baby traktowałeś, koniecznie w pierś się uderz, a wtedy my Ci pomnik postawimy ??

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Frau
13 minut temu, Merkana napisał:

...a ja dodaję czerwoną świeżą paprykę i grzyby suszone ?

To za grzyby suszone. Moja mama zawsze dodawała.

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żebrak
1 minutę temu, Merkana napisał:

Też jadłam. Rosół z ziemniakami nauczyła mnie jeść moja babcia. Jedzą jeszcze z naleśnikami. 

Widzisz, a wydawałoby się, że dzwoniąc do laski z pytaniem: co masz na obiad? Rosół. Aha! A to wcale nie jest takie jednoznaczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żebrak
2 minuty temu, Frau napisał:

Ja też. I jeszcze por, listek białej kapusty. Kiedy rosół pyrczy, dolewam kilka łyżek lodowatej wody. 

 

Zmykam. A Ty już przestań się biczować.

Podobno tylko krowa nie zmienia poglądów i przyzwyczajeń. 

Może i Tobie się odmieni?Ogłoś światu, że kiedyś nagrzeszyłeś, źle baby traktowałeś, koniecznie w pierś się uderz, a wtedy my Ci pomnik postawimy ??

Tą zimną wodę po to by szumowin nie było, wiem. Rosół jest wtedy bardzo klarowny.

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
aliada
3 minuty temu, Frau napisał:

 I jeszcze por, listek białej kapusty. 

I posiekana zielona pietruszka, ale to już bezpośrednio na talerz.

 

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żebrak
5 minut temu, Frau napisał:

Ogłoś światu, że kiedyś nagrzeszyłeś, źle baby traktowałeś, koniecznie w pierś się uderz, a wtedy my Ci pomnik postawimy ??

Chyba Cię porypało!? Cały czas grzeszę i nie mam zamiaru przestać. W imię czego??

?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Frau
4 minuty temu, Żebrak napisał:

Tą zimną wodę po to by szumowin nie było, wiem. Rosół jest wtedy bardzo klarowny.

Dokładnie tak!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żebrak
1 minutę temu, aliada napisał:

I posiekana zielona pietruszka, ale to już bezpośrednio na talerz.

 

To ja jeszcze z mięsa drobiowego tymbaliki robię?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
aliada
2 minuty temu, Żebrak napisał:

Tą zimną wodę po to by szumowin nie było, wiem. Rosół jest wtedy bardzo klarowny.

Można też po prostu pilnować, żeby gotował się ledwo - ledwo. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Merkana
6 minut temu, Żebrak napisał:

Widzisz, a wydawałoby się, że dzwoniąc do laski z pytaniem: co masz na obiad? Rosół. Aha! A to wcale nie jest takie jednoznaczne.

Z każdym daniem tak jest. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żebrak
Przed chwilą, Frau napisał:

Dokładnie tak!

Grzesząc z inteligentnymi kobietami przyswajam sobie ich wiedzę kulinarną?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Frau
2 minuty temu, aliada napisał:

I posiekana zielona pietruszka, ale to już bezpośrednio na talerz.

 

Ja dodaje kilka całych gałązek do gotowania. Na talerz nakładam same listki uprzednio posiekane.

 

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żebrak
Przed chwilą, aliada napisał:

Można też po prostu pilnować, żeby gotował się ledwo - ledwo. 

Z wodą jest wygodniej i skuteczniej. Frau ma rację. Szumowiny znikają jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Lodowata woda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Merkana
2 minuty temu, Żebrak napisał:

To ja jeszcze z mięsa drobiowego tymbaliki robię?

A ja farsz do pierogów pyz i krokietów ?

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żebrak
1 minutę temu, Frau napisał:

Ja dodaje kilka całych gałązek do gotowania. Na talerz nakładam same listki uprzednio posiekane.

 

Ale na makaron, przed zalaniem rosołem.

  • Lubię to! 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Frau
2 minuty temu, aliada napisał:

Można też po prostu pilnować, żeby gotował się ledwo - ledwo. 

Nie. To nie o to chodzi. Rosół zawsze gotuje się ledwo/ledwo. Niektórzy wrzucają kostki lodu co jakiś czas. Chodzi o klarowność. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żebrak
Przed chwilą, Merkana napisał:

A ja farsz do pierogów pyz i krokietów ?

A gotuję na szyjce z indyka, udku z kurczaka i kawałku szpondru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Merkana
Przed chwilą, Żebrak napisał:

A gotuję na szyjce z indyka, udku z kurczaka i kawałku szpondru.

Ja dodaję do tego zestawu jeszcze królika. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żebrak
4 minuty temu, Merkana napisał:

Z każdym daniem tak jest. 

Dlatego ja wolę z kobietą czas spędzać w kuchni a nie w łóżku. W kuchni mogę to i to, a w łóżku tylko to.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
In_gret
Przed chwilą, Żebrak napisał:

A gotuję na szyjce z indyka, udku z kurczaka i kawałku szpondru.

Skrzydło z indyka. Szybko i dobre. Polecam. Tylko małe nie z mutanta :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żebrak
Przed chwilą, Merkana napisał:

Ja dodaję do tego zestawu jeszcze królika. 

To masz wypasiony ten rosół!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Merkana
Przed chwilą, Żebrak napisał:

Dlatego ja wolę z kobietą czas spędzać w kuchni a nie w łóżku. W kuchni mogę to i to, a w łóżku tylko to.

W kuchni to ja po łapach daję co innego w łóżku. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Merkana
1 minutę temu, Żebrak napisał:

To masz wypasiony ten rosół!

Na bogato ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żebrak
1 minutę temu, Merkana napisał:

W kuchni to ja po łapach daję co innego w łóżku. 

Aha!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.






Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...