Skocz do zawartości


Zaloguj się, aby obserwować  
BrakLoginu

Golonka po bawarsku

Polecane posty

Wesoły
BrakLoginu

1.jpg

Składniki:

  • 3 golonki
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 5-6 listków laurowych
  • 0,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • 3 marchewki
  • 2 duże cebule
  • gałązka selera naciowego
  • pół dużego selera korzeniowego
  • spory por

       Marynata z ciemnego piwa:

  • 2 butelki ciemnego piwa
  • po 1 łyżce majeranku i słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 1 cebula w grube plastry
  • 3-4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Golonki myjemy, osuszamy i mocno solimy. Naprawdę mocno, zwłaszcza w okolicach kości. Ma się wydawać, że tej soli jest jakieś 6x za dużo. Ja swoje golonki (tzn. świńskie) nasoliłam aż na biało.
    Odstawiamy na przynajmniej 12h do lodówki.
    Jest to konieczne, by mięso skruszało i nabrało smaku.
  2. Następnego dnia odlewamy z garnka płyn, który wytworzył się z zasolonych golonek.
    Jeśli tak jak ja, zasoliliśmy na biało, płuczemy golonki i garnek pod kranem.
    Do golonek dokładamy ziele angielskie, listki laurowe i pieprz. Zalewamy wodą tak, by przykryła mięso. Jeśli płukaliśmy golonki pod kranem, dodajemy do gotowania trochę soli.
    Gotujemy na wolnym ogniu około 1,5h.
  3. Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy kolejne 30-40 minut. Dobrze jest opalić cebule, o wiele bardziej podbije nam to smak. Konieczne jest spróbowanie wywaru - musi wydawać się nieco za słony. W razie potrzeby dodajemy nieco soli, jeśli jest tak słony, że dwunastnica skręca nam się w ósemki, odlewamy go trochę i na to miejsce wlewamy zwykłą wodę. Studzimy golonki.
  4. Przygotowujemy marynatę. Do garnka wlewamy piwo (no dobra, możesz trochę wypić, ale tylko parę łyczków ;)). Dodajemy przyprawy i czosnek, cebulę jednak zostawiamy na później - do pieczenia. Skórę na golonkach nacinamy jak lubimy - ja nacinam w kratkę. Jeśli chcemy, możemy przełożyć marchewkę z gotowania do piwa. Do gara z marynatą wkładamy golonki i dolewamy bulionem powstałym przy gotowaniu - aż przykryje mięso.
    Odstawiamy na 1-2h, żeby dobrze przeszło marynatą.
  5. Po tym czasie golonki wyjmujemy z marynaty, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą kilka centymetrów poniżej brzegu naczynia. Obkładamy plastrami cebuli i lekko posypujemy majerankiem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 45 minut do 1h, co jakiś czas obracjąc w trakcie pieczenia, żeby całość ładnie się upiekła.
    Podajemy gorące z chrzanem, zasmażaną kapustą lub kluskami śląskimi.

Przepis według Magdy Gessler :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Wyczerpany
Cooliberek

Bl slinka mi leci już :-(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu

Uderz w stół a LB się odezwie :P za mną też to chodzi + zimny bro, ale ja i kulinaria? :)
Coś tam umiem, ale dla mnie golonka dobrze zrobiona i to po bawarsku to jakaś czarna magia :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czas na Gofra
example123

Haha a ja już myślałam, że to działo BL :) z takim przepisem chyba każdy osiągnie ten końcowy efekt. :) tzn oblizywanie palców haha :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu
13 minut temu, example123 napisał:

Haha a ja już myślałam, że to działo BL :) z takim przepisem chyba każdy osiągnie ten końcowy efekt. :) tzn oblizywanie palców haha :D

ale się uśmiałem :P byś nam taką ucztę przygotowała a nie...:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czas na Gofra
example123

oj ale nie mam golonki :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu

Podaj adres to dostarczę swoje :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czas na Gofra
example123

adres jest bajecznie prosty do zapamiętania :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu

ok wysyłam na bajeczną xD

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Cooliberek
1 godzinę temu, BrakLoginu napisał:

Uderz w stół a LB się odezwie :P za mną też to chodzi + zimny bro, ale ja i kulinaria? :)
Coś tam umiem, ale dla mnie golonka dobrze zrobiona i to po bawarsku to jakaś czarna magia :(

BL uwazaj , prędzej czy później wymuszę Ci tą golonkę :D

Edytowano przez Ladyblack

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu
1 minutę temu, Ladyblack napisał:

BL uwazaj , prędzej czy później wymuszę Ci tą golonkę :D

ok, ale example123 robi, bo ja nie umiem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czas na Gofra
example123

No to rach ciach i golonka będzie gotowa na następny dzień :) proszę tylko uważać na palce podczas oblizywania haha by swoje oblizywać :)

Browarek się chłodzi:) a kto robi kluski śląskie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Cooliberek

Jak to kto !!!

Wiadomo ja  :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czas na Gofra
example123

No to  mamy wszystko "zaklepane" haha :) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu
7 minut temu, Ladyblack napisał:

Jak to kto !!!

Wiadomo ja  :)

Ok to wbijamy, tylko podaj termin :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Cooliberek
2 minuty temu, BrakLoginu napisał:

Ok to wbijamy, tylko podaj termin :P

OK , ale nie dzisiaj :P

Musza nasztyglować to i owo :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu

dziś nie dam rady, nie wiem jak koleżanka, ale ja nie jestem aż tak szybki w pokonywaniu km. :)
ale bój się LB bo kiedyś nadejdzie "dzień dzisiejszy" i cię nawiedzę i zapytam "jest golonka?!":P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czas na Gofra
example123

Golonki jeszcze "biegają" :P?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu
W dniu 3.05.2018 o 19:41, example123 napisał:

Golonki jeszcze "biegają" :P?


Chyba sami musimy sobie zrobić :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czas na Gofra
example123
W dniu 4.05.2018 o 20:09, BrakLoginu napisał:


Chyba sami musimy sobie zrobić :P

No ja już się zaczynam "rozbiegiwać" :Phaha żeby dopaść je w końcu :) 
Tylko poproszę o pomoc :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu
16 godzin temu, example123 napisał:

No ja już się zaczynam "rozbiegiwać" :Phaha żeby dopaść je w końcu :) 
Tylko poproszę o pomoc :P

Ja pomogę! <wyrywa się> tylko żebym nie był posądzony o molestowanie :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czas na Gofra
example123
W dniu 7.05.2018 o 09:06, BrakLoginu napisał:

Ja pomogę! <wyrywa się> tylko żebym nie był posądzony o molestowanie :P

Haha no rozumiem :Dpostaram się to przetłumaczyć śwince :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dionizy

Dobrze wygląda ale ten tłuszczyk?

Nie dla mnie bo jestem na diecie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Cooliberek

Dyzio ale ten tłuszczyk jest najlepszy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  





Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...