Skocz do zawartości


Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'golonka'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

  • Dyskusje
    • Przywitaj się
    • Rozmowy w toku
    • Plotkarnia
  • Wydarzenia i Aktualności
    • Polityka
    • Z kraju i ze świata
    • Gospodarka
    • Wspomnień czar
  • Na luzie
    • Dowcipy
    • Stand-up i Kabarety
    • Memy i Śmieszne filmiki
    • Gry i zabawy
    • Pytania i odpowiedzi
  • Rozrywka
    • Film i kino
    • Telewizja
    • Muzyka
  • Zainteresowania
    • Hobby
    • Moda, uroda i zdrowie
    • Kulinaria
    • Zwierzęta
    • Edukacja i Praca
    • Turystyka
    • Sport
    • Motoryzacja
    • Psychologia, Socjologia, Nauka i filozofia
    • Strefa Tajemnic
  • Technologia
    • Komputery
    • Telefonia
    • Gry i Konsole
    • Pozostałe
  • Artystycznie
    • Nasza twórczość
    • Literatura
    • Kultura i sztuka
  • Trudne sprawy
    • Miłość i przyjaźń
    • Problem
    • Sprawy damsko - męskie
    • Religia
    • Samotni
    • Rodzina i dzieci
  • Mój region
    • Województwa
    • Zagranica i polonia
  • Inne
    • Dom i Ogród
    • Bazar
  • Sprawy Forum
    • Regulamin Forum Nastroik.pl
    • Ogłoszenia
    • Poradniki
    • Forumowicze Pomagają
    • Pytania, sugestie i problemy

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Znaleziono 2 wyniki

  1. BrakLoginu

    Golonka po bawarsku

    Składniki: 3 golonki 8 ziaren ziela angielskiego 5-6 listków laurowych 0,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu sól 3 marchewki 2 duże cebule gałązka selera naciowego pół dużego selera korzeniowego spory por Marynata z ciemnego piwa: 2 butelki ciemnego piwa po 1 łyżce majeranku i słodkiej papryki 0,5 łyżeczki kminku 1 cebula w grube plastry 3-4 ząbki czosnku Przygotowanie: Golonki myjemy, osuszamy i mocno solimy. Naprawdę mocno, zwłaszcza w okolicach kości. Ma się wydawać, że tej soli jest jakieś 6x za dużo. Ja swoje golonki (tzn. świńskie) nasoliłam aż na biało. Odstawiamy na przynajmniej 12h do lodówki. Jest to konieczne, by mięso skruszało i nabrało smaku. Następnego dnia odlewamy z garnka płyn, który wytworzył się z zasolonych golonek. Jeśli tak jak ja, zasoliliśmy na biało, płuczemy golonki i garnek pod kranem. Do golonek dokładamy ziele angielskie, listki laurowe i pieprz. Zalewamy wodą tak, by przykryła mięso. Jeśli płukaliśmy golonki pod kranem, dodajemy do gotowania trochę soli. Gotujemy na wolnym ogniu około 1,5h. Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy kolejne 30-40 minut. Dobrze jest opalić cebule, o wiele bardziej podbije nam to smak. Konieczne jest spróbowanie wywaru - musi wydawać się nieco za słony. W razie potrzeby dodajemy nieco soli, jeśli jest tak słony, że dwunastnica skręca nam się w ósemki, odlewamy go trochę i na to miejsce wlewamy zwykłą wodę. Studzimy golonki. Przygotowujemy marynatę. Do garnka wlewamy piwo (no dobra, możesz trochę wypić, ale tylko parę łyczków ;)). Dodajemy przyprawy i czosnek, cebulę jednak zostawiamy na później - do pieczenia. Skórę na golonkach nacinamy jak lubimy - ja nacinam w kratkę. Jeśli chcemy, możemy przełożyć marchewkę z gotowania do piwa. Do gara z marynatą wkładamy golonki i dolewamy bulionem powstałym przy gotowaniu - aż przykryje mięso. Odstawiamy na 1-2h, żeby dobrze przeszło marynatą. Po tym czasie golonki wyjmujemy z marynaty, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą kilka centymetrów poniżej brzegu naczynia. Obkładamy plastrami cebuli i lekko posypujemy majerankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 45 minut do 1h, co jakiś czas obracjąc w trakcie pieczenia, żeby całość ładnie się upiekła. Podajemy gorące z chrzanem, zasmażaną kapustą lub kluskami śląskimi. Przepis według Magdy Gessler
  2. BrakLoginu

    Dietetyczna golonka z kapustą

    Dietetyczna golonka z kapustą. Kto z nas nie lubi goloneczki? Niestety są osoby, które nie mogą pozwolić sobie na nią w pełni. Przedstawię Wam typowe danie jednogarnkowe, jednak robione w piekarniku. Zostało przetestowane na osobach mi znanych. Żyją (jeszcze) Tak szczerze, sam poddam się tym testom. Przepis jest dobrej znajomej, która "ćwiczy" męża pod kątem wszelkich diet Obiecałem przepis koledze z tego forum i mam nadzieję, że nie tylko jemu przypadnie on do gustu Składniki: 3 golonki indycze kapusta włoska - pól dużej główki ziemniaki sól, papryka, mielony kumin, pieprz biały,mielone ziele angielskie Przygotowanie: Golonki indycze umyć. Kapustę poszatkować dość grubo. Ziemniaki obrać w ilości potrzebnej dla Ciebie lub grupy osób (rodziny) dla której gotujesz i pokroić na plastry grubości ok 2cm. Na dno dużego naczynia żaroodpornego położyć warstwę kapusty, która należy posypać solą, pieprzem, kuminem, i zielem angielskim. Następnie ułożyć na kapuście golonka. Golonki posypać solą , pieprzem i papryką. Wokół golonek ułożyć ziemniaki, które również posolić i posypać papryką. Można ułożyć jeszcze druga warstwę kapusty na ziemniaczkach . Całość podlać wodą tak żeby dochodziła do połowy warstwy ziemniaków. Dusimy w piekarniku po przykryciem około 1h i 15 min przy 200 stopniach. Następnie podpiekamy bez przykrycia około 15 minut. Kolego Dionizy mam nadzieję, że Tobie przypadnie do gustu i będziesz mógł pałaszować bez wyrzeczeń

Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...