Skocz do zawartości


Zaloguj się, aby obserwować  
BrakLoginu

Golonka po bawarsku

Polecane posty

Wesoły
BrakLoginu

1.jpg

Składniki:

  • 3 golonki
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 5-6 listków laurowych
  • 0,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • 3 marchewki
  • 2 duże cebule
  • gałązka selera naciowego
  • pół dużego selera korzeniowego
  • spory por

       Marynata z ciemnego piwa:

  • 2 butelki ciemnego piwa
  • po 1 łyżce majeranku i słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 1 cebula w grube plastry
  • 3-4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Golonki myjemy, osuszamy i mocno solimy. Naprawdę mocno, zwłaszcza w okolicach kości. Ma się wydawać, że tej soli jest jakieś 6x za dużo. Ja swoje golonki (tzn. świńskie) nasoliłam aż na biało.
    Odstawiamy na przynajmniej 12h do lodówki.
    Jest to konieczne, by mięso skruszało i nabrało smaku.
  2. Następnego dnia odlewamy z garnka płyn, który wytworzył się z zasolonych golonek.
    Jeśli tak jak ja, zasoliliśmy na biało, płuczemy golonki i garnek pod kranem.
    Do golonek dokładamy ziele angielskie, listki laurowe i pieprz. Zalewamy wodą tak, by przykryła mięso. Jeśli płukaliśmy golonki pod kranem, dodajemy do gotowania trochę soli.
    Gotujemy na wolnym ogniu około 1,5h.
  3. Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy kolejne 30-40 minut. Dobrze jest opalić cebule, o wiele bardziej podbije nam to smak. Konieczne jest spróbowanie wywaru - musi wydawać się nieco za słony. W razie potrzeby dodajemy nieco soli, jeśli jest tak słony, że dwunastnica skręca nam się w ósemki, odlewamy go trochę i na to miejsce wlewamy zwykłą wodę. Studzimy golonki.
  4. Przygotowujemy marynatę. Do garnka wlewamy piwo (no dobra, możesz trochę wypić, ale tylko parę łyczków ;)). Dodajemy przyprawy i czosnek, cebulę jednak zostawiamy na później - do pieczenia. Skórę na golonkach nacinamy jak lubimy - ja nacinam w kratkę. Jeśli chcemy, możemy przełożyć marchewkę z gotowania do piwa. Do gara z marynatą wkładamy golonki i dolewamy bulionem powstałym przy gotowaniu - aż przykryje mięso.
    Odstawiamy na 1-2h, żeby dobrze przeszło marynatą.
  5. Po tym czasie golonki wyjmujemy z marynaty, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą kilka centymetrów poniżej brzegu naczynia. Obkładamy plastrami cebuli i lekko posypujemy majerankiem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 45 minut do 1h, co jakiś czas obracjąc w trakcie pieczenia, żeby całość ładnie się upiekła.
    Podajemy gorące z chrzanem, zasmażaną kapustą lub kluskami śląskimi.

Przepis według Magdy Gessler :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Wyczerpany
Cooliberek

Bl slinka mi leci już :-(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu

Uderz w stół a LB się odezwie :P za mną też to chodzi + zimny bro, ale ja i kulinaria? :)
Coś tam umiem, ale dla mnie golonka dobrze zrobiona i to po bawarsku to jakaś czarna magia :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czas na Gofra
example123

Haha a ja już myślałam, że to działo BL :) z takim przepisem chyba każdy osiągnie ten końcowy efekt. :) tzn oblizywanie palców haha :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu
13 minut temu, example123 napisał:

Haha a ja już myślałam, że to działo BL :) z takim przepisem chyba każdy osiągnie ten końcowy efekt. :) tzn oblizywanie palców haha :D

ale się uśmiałem :P byś nam taką ucztę przygotowała a nie...:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czas na Gofra
example123

oj ale nie mam golonki :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu

Podaj adres to dostarczę swoje :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czas na Gofra
example123

adres jest bajecznie prosty do zapamiętania :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu

ok wysyłam na bajeczną xD

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Cooliberek
1 godzinę temu, BrakLoginu napisał:

Uderz w stół a LB się odezwie :P za mną też to chodzi + zimny bro, ale ja i kulinaria? :)
Coś tam umiem, ale dla mnie golonka dobrze zrobiona i to po bawarsku to jakaś czarna magia :(

BL uwazaj , prędzej czy później wymuszę Ci tą golonkę :D

Edytowano przez Ladyblack

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu
1 minutę temu, Ladyblack napisał:

BL uwazaj , prędzej czy później wymuszę Ci tą golonkę :D

ok, ale example123 robi, bo ja nie umiem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czas na Gofra
example123

No to rach ciach i golonka będzie gotowa na następny dzień :) proszę tylko uważać na palce podczas oblizywania haha by swoje oblizywać :)

Browarek się chłodzi:) a kto robi kluski śląskie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Cooliberek

Jak to kto !!!

Wiadomo ja  :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czas na Gofra
example123

No to  mamy wszystko "zaklepane" haha :) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu
7 minut temu, Ladyblack napisał:

Jak to kto !!!

Wiadomo ja  :)

Ok to wbijamy, tylko podaj termin :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Cooliberek
2 minuty temu, BrakLoginu napisał:

Ok to wbijamy, tylko podaj termin :P

OK , ale nie dzisiaj :P

Musza nasztyglować to i owo :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu

dziś nie dam rady, nie wiem jak koleżanka, ale ja nie jestem aż tak szybki w pokonywaniu km. :)
ale bój się LB bo kiedyś nadejdzie "dzień dzisiejszy" i cię nawiedzę i zapytam "jest golonka?!":P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czas na Gofra
example123

Golonki jeszcze "biegają" :P?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu
W dniu 3.05.2018 o 19:41, example123 napisał:

Golonki jeszcze "biegają" :P?


Chyba sami musimy sobie zrobić :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czas na Gofra
example123
W dniu 4.05.2018 o 20:09, BrakLoginu napisał:


Chyba sami musimy sobie zrobić :P

No ja już się zaczynam "rozbiegiwać" :Phaha żeby dopaść je w końcu :) 
Tylko poproszę o pomoc :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu
16 godzin temu, example123 napisał:

No ja już się zaczynam "rozbiegiwać" :Phaha żeby dopaść je w końcu :) 
Tylko poproszę o pomoc :P

Ja pomogę! <wyrywa się> tylko żebym nie był posądzony o molestowanie :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czas na Gofra
example123
W dniu 7.05.2018 o 09:06, BrakLoginu napisał:

Ja pomogę! <wyrywa się> tylko żebym nie był posądzony o molestowanie :P

Haha no rozumiem :Dpostaram się to przetłumaczyć śwince :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dionizy

Dobrze wygląda ale ten tłuszczyk?

Nie dla mnie bo jestem na diecie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Cooliberek

Dyzio ale ten tłuszczyk jest najlepszy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  





  • Statystyki forum

    • Tematów
      9 499
    • Postów
      247 396
  • Statystyki użytkowników

    • Użytkowników
      787
    • Najwięcej dostępnych
      8 477

    MamaMai
    Najnowszy użytkownik
    MamaMai
    Dołączył
  • Nowe Posty

    • MamaMai
      Uciekam i ja,powinnam spać już od 22. Moja hashi tego wymaga. Dobrej nocki
    • MamaMai
      Genialnie, będziesz naszym expertem
    • Gretta
      Dobranoc 🙂
    • Gretta
      Widzisz mi też to się nie zgadza. Już zaczynam podejrzewać że to nie moje wyniki, a często się zdarzają pomyłki Glukoza  na czo mi wyszła 135. Krzywa cukrowa 210   a hemoglobina glikowana taką jak napisałam. 5,6 Diabetolog  u której byłam 3 razy dopiero, nie uznaje Krzywej cukrowej,  kieruje tylko na hemoglobinę glikowaną i cholestrole i jakieś tam jeszcze. Na krzywą cukrową poprosiłam lekarza rodzinnego i tu już wyszła początkowa cukrzyca. No i nie wiem.  Moja córka przechodziła wirusa na jesieni, długo źle się czuła, robiła rtg płuc  I wyszły płuca na rtg bardzo nie ładnie, jakby przebyła stany zapalne, a osłuchowo lekarka pulmonolog nic niepokojącego nie zauweażyła, I co się okazało? Wysłała ją pulmonolog jeszcze raz do swojej przychodni na rtg. Płuca wyszły normalnie, wszystko w porządku. Zdjęcie nie było jej !     U rodzinnego poprosiłam o skierowanie
    • Jacenty
      W telewizji reklamy albo polityka tak że ten... fruuu..! Niech se lata!
    • Moniqaa
      Dziewczynki, zwijam się spać. Dobrej nocki  
    • Moniqaa
      Hemoglobina glikowana – normy prawidłowy wynik to: <5,7% (39 mmol/mol)  wynik: 5,7–6,4% (39–46 mmol/mol) oznacza stan przedcukrzycowy.  wynik: ≥6,5% (48 mmol/mol) oznacza cukrzycę.     Twoja HbA1c jest w normie przy górnej granicy. I coś mi się tutaj nie zgadza... bo ja może być HbA1c w normie kiedy na czczo cukier jest na granicy nie normy i stanu przed cukrzycowego ale stanu przed cukrzcowego i cukrzycy. Hmm...  Może ten cukier na czczo gdy badałaś hemoglobinę glikowaną to miałaś wtedy ładniejszy? A nie 130?       
    • Pieprzna
      Dlaczego posty są moderowane w taki dziwaczny sposób, że coś napisanego przez Monikę w bliskim czasie pojawia się w dużych odstępach? Całkowicie przypadkowo do niektórych wracam.
    • Moniqaa
      Tak niestety, to u mnie efekt wieloletnich zaniedbań wcześniejszych kiedy nie byłam świadoma, że mam stan przed cukrzycowy a i oczywiście o insulinie nawet nikt z lekarzy wcześniej nie pomyślał. Nawet teraz spotykam opornych w temacie np. moja diabetolog. Oni się tylko "cukrzycą" chcą zajmować bo z tego mają profity a insulinooporność leczy się dietą i zmianą stylu życia więc nie mają co na receptę przepisywać... taka prawda.    Do tego jak zobaczyła to moja była dietetyczka to się za głowę złapała - mówiąc mi, że insulina dwucyfrowa jest prozapalna i rakotwórcza.  Chciała mi dać metforminę ale ja źle znoszę leki z uwagi na jelita i słabe przyswajanie. Dlatego dość intensywnie zgłębiam temat wpływu diety na cukier a przez to na insulinooporność.  
    • MamaMai
      Wiem, że muszę temat monitorować. Zastanawiam się po jakim czasie będę musiała powtórzyć badania, żeby wiedzieć jak sytuacja wygląda. Czy endo, auto immunolog, lekarz rodzinny czy ktoś jeszcze będzie mi w stanie coś więcej powiedzieć. Czy jeśli wdrożę zalecenia to czy będą efekty i jakie oraz po jakim czasie
    • Gretta
      Hemoglobinę glikowaną mam taką.      
    • MamaMai
      O rety, aż tak duży???  Załamałaś mnie że mimo walki nie jesteś w stanie zejść do jednocyfrowego....W sumie ja mimo walki też zwiększyłem sobie o ponad 2 w niespełna rok. Dramat
    • Moniqaa
      Niestety  Nie umiem się dziada pozbyć od wielu, wielu lat. Właściwie odkąd pamiętam. Nawet za dziecka kiedy byłam szczupła bo ćwiczyłam balet z tańcem 3 x w tygodniu po 2-3 godziny intensywnych ćwiczeń to inne koleżanki z grupy miały płaskie brzuszki a ja nie. Nogi i ręce szczupłe ale brzuszek zawsze był u mnie od zawsze.  
    • Moniqaa
      czyli metody, które od roku stosowałaś nie były skutecznie, zapewne tu chodzi o węglowodany o wysokim IG
    • Moniqaa
      Nie umiem przy trzech posiłkach o niskim IG utrzymać jednocyfrowego Homa IR...ehh
    • Moniqaa
      Miałam 38 na początku a potem z czasem gdy trzymałam dietę to spadł do 17 ale jednocyfrowe i to ok. 9 mam tylko zaraz po 2 tygodniowym poście a potem jak wracam do węglowodanów to oczywiście mój Homa IR wzrasta do dwucyfrowego    
    • Gretta
      Na dziale uczuciowym to ogłaszał bo tematy non stop spadają. Właśnie pisałam do niego, czekam na odpowiedź.
    • Moniqaa
      To spróbuj wypraktykować jak będziesz się czuła po porannych i wieczornych posiłkach białko-tłuszczowych a obiady z dodatkiem węgli o niskim IG.    Pisałaś, że nie masz objawów hipoglikemii czyli powinnaś ładnie śmignąć z cukrami w dół. I jak będziesz mierzyć cukry poranne to zobaczysz to też również na glukometrze   
    • KapitanJackSparrow
      Taaak a siła tarcia w punkcie podparcia równa się sile parcia w punkcie podtarcia😁  Nasi teacher byliby z nas dumni 😁
    • MamaMai
      A tobie ile wyszlo? Rozumiem, że brzuszek też masz insulinowy....
    • MamaMai
      Czy to jest bezpieczne forum? 
    • Celestia
      Utwór poświęcony trójce dzieci z ciąży, które zakończyły się poronieniem W ciągłym konflikcie  ze światem…potrzebowała Boga,walczyła z nim,próbowała go w sobie  odnaleźć,potrzebowała ludzi, bliskich…,śpiewała o tym, że dziękuje za wysłuchanie, za dostrzeganie, za niezostawianie, za nieranienie…    
    • MamaMai
      Ale rok temu byłam na granicy, jeszcze przed, bo miałam 1,9
    • Moniqaa
      wyszło Ci Homa Ir = 4,04      tj. insulinooporność ale pocieszę Cię ja tak dobrego wyniku jeszcze nigdy nie miałam     moje Homa Ir jest dwucyfrowe:/    Czyli mam mocno zaawansowaną insulinooporność - stąd u mnie częste hipogliemie a Ty masz całkiem ładną tą swoją insulinooporność;) tzn. na początku jesteś a nie tak jak ja już w czarnej d...  
    • MamaMai
      A jak się o tym dowiedziałaś? Kto to będzie administrował?
  • Najnowsze Tematy

Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...