BrakLoginu 7 398 Napisano 13 Kwietnia 2018 Składniki: 3 golonki 8 ziaren ziela angielskiego 5-6 listków laurowych 0,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu sól 3 marchewki 2 duże cebule gałązka selera naciowego pół dużego selera korzeniowego spory por Marynata z ciemnego piwa: 2 butelki ciemnego piwa po 1 łyżce majeranku i słodkiej papryki 0,5 łyżeczki kminku 1 cebula w grube plastry 3-4 ząbki czosnku Przygotowanie: Golonki myjemy, osuszamy i mocno solimy. Naprawdę mocno, zwłaszcza w okolicach kości. Ma się wydawać, że tej soli jest jakieś 6x za dużo. Ja swoje golonki (tzn. świńskie) nasoliłam aż na biało. Odstawiamy na przynajmniej 12h do lodówki. Jest to konieczne, by mięso skruszało i nabrało smaku. Następnego dnia odlewamy z garnka płyn, który wytworzył się z zasolonych golonek. Jeśli tak jak ja, zasoliliśmy na biało, płuczemy golonki i garnek pod kranem. Do golonek dokładamy ziele angielskie, listki laurowe i pieprz. Zalewamy wodą tak, by przykryła mięso. Jeśli płukaliśmy golonki pod kranem, dodajemy do gotowania trochę soli. Gotujemy na wolnym ogniu około 1,5h. Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy kolejne 30-40 minut. Dobrze jest opalić cebule, o wiele bardziej podbije nam to smak. Konieczne jest spróbowanie wywaru - musi wydawać się nieco za słony. W razie potrzeby dodajemy nieco soli, jeśli jest tak słony, że dwunastnica skręca nam się w ósemki, odlewamy go trochę i na to miejsce wlewamy zwykłą wodę. Studzimy golonki. Przygotowujemy marynatę. Do garnka wlewamy piwo (no dobra, możesz trochę wypić, ale tylko parę łyczków ;)). Dodajemy przyprawy i czosnek, cebulę jednak zostawiamy na później - do pieczenia. Skórę na golonkach nacinamy jak lubimy - ja nacinam w kratkę. Jeśli chcemy, możemy przełożyć marchewkę z gotowania do piwa. Do gara z marynatą wkładamy golonki i dolewamy bulionem powstałym przy gotowaniu - aż przykryje mięso. Odstawiamy na 1-2h, żeby dobrze przeszło marynatą. Po tym czasie golonki wyjmujemy z marynaty, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą kilka centymetrów poniżej brzegu naczynia. Obkładamy plastrami cebuli i lekko posypujemy majerankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 45 minut do 1h, co jakiś czas obracjąc w trakcie pieczenia, żeby całość ładnie się upiekła. Podajemy gorące z chrzanem, zasmażaną kapustą lub kluskami śląskimi. Przepis według Magdy Gessler Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Cooliberek 353 Napisano 13 Kwietnia 2018 Bl slinka mi leci już :-( Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 398 Napisano 13 Kwietnia 2018 Uderz w stół a LB się odezwie za mną też to chodzi + zimny bro, ale ja i kulinaria? Coś tam umiem, ale dla mnie golonka dobrze zrobiona i to po bawarsku to jakaś czarna magia Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
example123 375 Napisano 13 Kwietnia 2018 Haha a ja już myślałam, że to działo BL z takim przepisem chyba każdy osiągnie ten końcowy efekt. tzn oblizywanie palców haha Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 398 Napisano 13 Kwietnia 2018 13 minut temu, example123 napisał: Haha a ja już myślałam, że to działo BL z takim przepisem chyba każdy osiągnie ten końcowy efekt. tzn oblizywanie palców haha ale się uśmiałem byś nam taką ucztę przygotowała a nie... Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
example123 375 Napisano 13 Kwietnia 2018 oj ale nie mam golonki Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 398 Napisano 13 Kwietnia 2018 Podaj adres to dostarczę swoje Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
example123 375 Napisano 13 Kwietnia 2018 adres jest bajecznie prosty do zapamiętania Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 398 Napisano 13 Kwietnia 2018 ok wysyłam na bajeczną Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Cooliberek 353 Napisano 13 Kwietnia 2018 (edytowany) 1 godzinę temu, BrakLoginu napisał: Uderz w stół a LB się odezwie za mną też to chodzi + zimny bro, ale ja i kulinaria? Coś tam umiem, ale dla mnie golonka dobrze zrobiona i to po bawarsku to jakaś czarna magia BL uwazaj , prędzej czy później wymuszę Ci tą golonkę Edytowano 13 Kwietnia 2018 przez Ladyblack Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 398 Napisano 13 Kwietnia 2018 1 minutę temu, Ladyblack napisał: BL uwazaj , prędzej czy później wymuszę Ci tą golonkę ok, ale example123 robi, bo ja nie umiem Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
example123 375 Napisano 13 Kwietnia 2018 No to rach ciach i golonka będzie gotowa na następny dzień proszę tylko uważać na palce podczas oblizywania haha by swoje oblizywać Browarek się chłodzi:) a kto robi kluski śląskie? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Cooliberek 353 Napisano 13 Kwietnia 2018 Jak to kto !!! Wiadomo ja Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
example123 375 Napisano 13 Kwietnia 2018 No to mamy wszystko "zaklepane" haha Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 398 Napisano 13 Kwietnia 2018 7 minut temu, Ladyblack napisał: Jak to kto !!! Wiadomo ja Ok to wbijamy, tylko podaj termin Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Cooliberek 353 Napisano 13 Kwietnia 2018 2 minuty temu, BrakLoginu napisał: Ok to wbijamy, tylko podaj termin OK , ale nie dzisiaj Musza nasztyglować to i owo Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 398 Napisano 13 Kwietnia 2018 dziś nie dam rady, nie wiem jak koleżanka, ale ja nie jestem aż tak szybki w pokonywaniu km. ale bój się LB bo kiedyś nadejdzie "dzień dzisiejszy" i cię nawiedzę i zapytam "jest golonka?!" Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marian Napisano 19 Kwietnia 2018 Chyba się wproszę na imprezę Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
example123 375 Napisano 3 Maja 2018 Golonki jeszcze "biegają" ? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 398 Napisano 4 Maja 2018 W dniu 3.05.2018 o 19:41, example123 napisał: Golonki jeszcze "biegają" ? Chyba sami musimy sobie zrobić Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
example123 375 Napisano 6 Maja 2018 W dniu 4.05.2018 o 20:09, BrakLoginu napisał: Chyba sami musimy sobie zrobić No ja już się zaczynam "rozbiegiwać" haha żeby dopaść je w końcu Tylko poproszę o pomoc Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 398 Napisano 7 Maja 2018 16 godzin temu, example123 napisał: No ja już się zaczynam "rozbiegiwać" haha żeby dopaść je w końcu Tylko poproszę o pomoc Ja pomogę! <wyrywa się> tylko żebym nie był posądzony o molestowanie Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
example123 375 Napisano 8 Maja 2018 W dniu 7.05.2018 o 09:06, BrakLoginu napisał: Ja pomogę! <wyrywa się> tylko żebym nie był posądzony o molestowanie Haha no rozumiem postaram się to przetłumaczyć śwince Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dionizy 1 812 Napisano 8 Maja 2018 Dobrze wygląda ale ten tłuszczyk? Nie dla mnie bo jestem na diecie Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Cooliberek 353 Napisano 8 Maja 2018 Dyzio ale ten tłuszczyk jest najlepszy Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach