- Niebo
- Borówka
- Szary
- Porzeczka
- Arbuz
- Truskawka
- Pomarańcz
- Banan
- Jabłko
- Szmaragd
- Czekolada
- Węgiel
Przeszukaj forum
Pokazywanie wyników dla tagów 'przepis'.
Znaleziono 9 wyników
-
Naprawdę szybki przepis na wigilijnego śledzika. Żeby było trochę atrakcyjniej od tych stałych bajerów. Zestaw kuchenny: 1. Dwa śledzie beczkowe, wiaderkowe, u nas mleczaki mają priorytet. 2, Sześć sporych cebul. 3. Olej rzepakowy. 4. Słoiczek, ten większy koncentratu. 5. Przyprawy - ze dwa listki, garstka pieprzu, kilka ziela. Trochę cukru. Śledzie filetuję, moczę parę godzin. Razem z mleczem. Na patelnię solidnie oleju, cebula w plasterkach. Przyprawy, pod koniec szklenia koncentrat i wymieszać. Teraz esencja przepisu. Układam warstwami gorący produkt patelni w słoju typu starego Wecka i pokrojonych filetów. Odstawić na parę godzin, śledź skruszeje. Niezłe, zwłaszcza mlecz jako przekąska.
-
Zupa szczawiowa to klasyk wiosennej i letniej kuchni. Nie każdy przepada jednak za jej kwaśnym smakiem. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na to danie. Składniki: 2 garście świeżego szczawiu 2 łyżki masła 1 l bulionu warzywnego 250 ml śmietany 1 łyżka mąki kilka jajek przepiórczych sól pieprz koperek Przygotowanie: Szczaw podsmażyć na maśle. Przetrzeć przez sito do garnka. Zalać bulionem i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zabielić śmietaną rozmieszaną z mąką. Podawać z ugotowanym jajkiem przepiórczym. Udekorować koperkiem.
-
- ewa wachowicz
- zupa szczawiowa
- (i 8 więcej)
-
Smaczne danie mączne serwowane w aromatycznym sosie i kapustą. Nic dziwnego, że ta potrawa wciąż gości w wielu polskich domach. Po smażonym serze przyszedł czas na kolejny przysmak prosto z Wielkopolski. Dziś w ramach cyklu "Smaki Polski" przedstawiamy poznańskie szagówki. Nazwa "szagówki" najprawdopodobniej wywodzi się z gwary wielkopolskiej, w której "iść na szagę" oznacza iść na skróty, czy też na ukos. Przepis na szagówski poznańskie Składniki: 500 g ziemniaków 150 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli Przygotowanie: ziemniaki gotujemy, studzimy i mielimy. Łączymy je z mąką, jajkiem i solą. Ugniatamy, aż do momentu wyrobienia ciasta. Formujemy z niego wałki, spłaszczamy i kroimy na ukos mniejsze kawałki przypominające romby. Szagówki wrzucamy do osolonej gotującej się wody. Wyjmujemy je, gdy zaczną pływać po powierzchni.
-
- szagówki poznańskie
- ziemniaki
- (i 3 więcej)
-
Składniki - ziemniaki ugotowane w mundurkach: 1 kilogram - jajka ugotowane na twardo: 4 sztuki - Szczypiorek posiekany: 6 łyżek - ogórki kiszone: 5 sztuk - szynka: 50 gramów - majonez: 0.5 szklanki - czosnek ząbki: 2 sztuki - sok z cytryny: 1 łyżka - natka pietruszki posiekana: 2 łyżki Sposób przygotowania przepisu: Ziemniaki i jajka obrać, a następnie pokroić w plasterki. Ogórki także pokroić w plasterki. Majonez wymieszać z czosnkiem i sokiem, dodać ziemniaki, ogórki, szynkę pokrojoną w kosteczkę, natkę lub koperek. Całość dokładnie połączyć, a na samym końcu delikatnie wmieszać jajka. Posypać szczypiorkiem.
-
- sałatka ziemniaczana
- przepis
- (i 6 więcej)
-
Caponata Caponata to danie kuchni sycylijskiej, w którym główną rolę odgrywają bakłażany i pomidory. Ten jarski gulasz przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom, ale także miłośnikom jednogarnkowych, prostych w przygotowaniu potraw. Nie znacie caponaty? Już dziś wypróbujcie nasz przepis i przekonajcie się za co kochają ją Sycylijczycy. Składniki 2 bakłażany 5 pomidorów 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki kaparów 2 ząbki czosnku czarne oliwki oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz cukier bazylia natka pietruszki Przygotowanie Bakłażany kroimy w kostkę i posypujemy solą. Odstawiamy na 10 minut, po czym osuszamy ręcznikiem papierowym. Smażymy je na oliwie z oliwek. Oddzielnie dusimy z odrobiną octu pokrojoną cebulę, seler naciowy oraz czosnek. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, łyżkę cukru, sól oraz pieprz. Całość dusimy na małym ogniu. Na koniec dodajemy oliwki, kapary i pokrojone na paski usmażone wcześniej bakłażany. Dusimy przez 10 minut. Podajemy ze świeżą bazylią i natką pietruszki.
-
Pulpety w białym sosie. Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj delikatne pulpeciki w białym sosie. Rozpływające się w ustach mięso i śmietanowy sos z pietruszką będą doskonale komponować się z ziemniaczanym puree i surówką z marchewki. Składniki Pulpety: 300 g mięsa mielonego z indyka ząbek czosnku jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz zioła prowansalskie mielona papryka Sos: 1 szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka śmietany 30 proc. pęczek pietruszki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól, pieprz gałka muszkatołowa Przepis Do mięsa dodaj jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i bułkę tartą. Masę dopraw solą, pieprzem, ziołami i papryką. Całość wyrób na gładką masę. Jeśli jest za rzadka, dodaj bułki tartej. Zwilż dłonie w wodzie i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. W garnku zagotuj śmietankę z bulionem. Wrzuć pulpety i gotuj przez około 15 minut. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Dodaj do sosu. Wymieszaj i zagotuj. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
-
- pulpety w białym sosie
- pulpety
- (i 4 więcej)
-
4 cebule pokrojone w piórka 3-5 dag masła do przesmażenia cebulki 10 dag masła 1 bułka namoczona w mleku 40 dag kaszanki pokrojonej w kostkę 2 jabłka pokrojone w kostkę 10 dag obranych migdałów 10 dag rodzynek 2 duże śmietany 6 jajek kumin, sól, pieprz, cynamon Cebulkę przesmażyć na maśle i ostudzić. Masło utrzeć do białości i dodać namoczoną w mleku bułkę (odciśniętą), rozetrzeć. Dodać cebulkę, kaszankę pokrojoną w kostkę, jabłko obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, obrane migdały, rodzynki namoczone w gorącej wodzie, śmietany wymieszane z 6 żółtkami i ubitą pianę z 6 białek. Dodajemy sól, pieprz, cynamon i kumin.
-
- biszkopt z kaszanki
- biszkopt
- (i 2 więcej)
-
To ja zaproponuję coś smacznego a zarazem zdrowego, placki ziemniaczane z gulaszem. Składniki: ziemniaki, cebula, czosnek, sól biała, pieprz czarny, mąka pszenna, jaja kurze, olej rzepakowy, łopatka wieprzowiny, marchew, cebula, mąka pszenna, śmietana, przyprawy. Sposób przygotowania: 1 Mięso umyj , odsącz i pokrój w małą kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnie ( najlepiej głęboką lub rondelek) , smaż na małym ogniu co chwilę mieszając aby nie przywarło. 2 Cebule obierz i pokrój w cienkie krążki . Czosnek zduś przez praskę. Całość dodaj do mięsa i duś około 10-15 minut. 3 W miseczce rozkrusz kostkę rosołową, dodaj przyprawy i zalej 0.5 l wrzącej wody. Taki bulion wlej na patelnię do duszonego mięsa. Duś całość przez następne 15-20 minut ( w razie potrzeby dolewaj wody co jakiś czas ). 4 W małej misce wymieszaj 2 łyżki śmietany, łyżeczkę mąki i pół szklanki wywaru z patelni. Całość mieszaj kilka chwil ,ąż się zagotuje.. 5 Ziemniaki obierz , zetrzyj na małych oczkach aby powstała gładka masa. Jeśli będzie w niej zbyt wiele wody to ją odlej. Zetrzyj cebulę i czosnek i dodaj do masy ziemniaczanej. 6 Następnie dodaj 2 całej jajka, około 300 g mąki , przyprawy i całość wymieszaj. Musi powstać gęsta masa ( włóż łyżkę- jeśli masa po niej nie spływa tzn. że jest ok 7 Na rozgrzaną patelnię dodaj olej , Placki smaż około 2 minuty z każdej strony. Smacznego :)) Ja sam jutro będę przygotowywał to na obiad, ktoś jeszcze się podejmie?
- 1 odpowiedź
-
- placki ziemniaczane z gulaszem
- placki ziemniaczane
- (i 2 więcej)