Skocz do zawartości


Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'szybki'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

  • Dyskusje
    • Przywitaj się
    • Rozmowy w toku
    • Plotkarnia
  • Wydarzenia i Aktualności
    • Polityka
    • Z kraju i ze świata
    • Gospodarka
    • Wspomnień czar
  • Na luzie
    • Dowcipy
    • Stand-up i Kabarety
    • Memy i Śmieszne filmiki
    • Gry i zabawy
    • Pytania i odpowiedzi
  • Rozrywka
    • Film i kino
    • Telewizja
    • Muzyka
  • Zainteresowania
    • Hobby
    • Moda, uroda i zdrowie
    • Kulinaria
    • Zwierzęta
    • Edukacja i Praca
    • Turystyka
    • Sport
    • Motoryzacja
    • Psychologia, Socjologia, Nauka i filozofia
    • Strefa Tajemnic
  • Technologia
    • Komputery
    • Telefonia
    • Gry i Konsole
    • Pozostałe
  • Artystycznie
    • Nasza twórczość
    • Literatura
    • Kultura i sztuka
  • Trudne sprawy
    • Miłość i przyjaźń
    • Problem
    • Sprawy damsko - męskie
    • Religia
    • Samotni
    • Rodzina i dzieci
  • Mój region
    • Województwa
    • Zagranica i polonia
  • Inne
    • Dom i Ogród
    • Bazar
  • Sprawy Forum
    • Regulamin Forum Nastroik.pl
    • Ogłoszenia
    • Poradniki
    • Forumowicze Pomagają
    • Pytania, sugestie i problemy

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Znaleziono 2 wyniki

  1. Naprawdę szybki przepis na wigilijnego śledzika. Żeby było trochę atrakcyjniej od tych stałych bajerów. Zestaw kuchenny: 1. Dwa śledzie beczkowe, wiaderkowe, u nas mleczaki mają priorytet. 2, Sześć sporych cebul. 3. Olej rzepakowy. 4. Słoiczek, ten większy koncentratu. 5. Przyprawy - ze dwa listki, garstka pieprzu, kilka ziela. Trochę cukru. Śledzie filetuję, moczę parę godzin. Razem z mleczem. Na patelnię solidnie oleju, cebula w plasterkach. Przyprawy, pod koniec szklenia koncentrat i wymieszać. Teraz esencja przepisu. Układam warstwami gorący produkt patelni w słoju typu starego Wecka i pokrojonych filetów. Odstawić na parę godzin, śledź skruszeje. Niezłe, zwłaszcza mlecz jako przekąska.
  2. Hej! Chciałbym dziś Wam podrzucić przepis na banalnie prosty chleb drożdżowy, który piekę praktycznie przy każdej okazji. Robi się go raz-dwa, przy tym nie da się go spieprzyć, każdy sobie z nim poradzi. To pieczywo jest świetnym dowodem na to, że chleb wcale nie musi być robiony na zakwasie ani z użyciem jakiejś mąki za miliony monet, by był pyszny! Składniki: 1 kilogram mąki pszennej (lub mieszanka dowolnych mąk, przy czym drożdże najlepiej działają właśnie z pszenną, więc powinna jej być co najmniej połowa), u mnie zazwyczaj leci najtańsza z Biedronki, łyżka soli, opcjonalnie: 3 garście dodatków (mogą być słonecznik, pestki dyni, prażona cebulka czy co Wam przyjdzie do głowy), ok. 1 litr letniej wody, 50 gramów drożdży (pół standardowej kostki), pół łyżeczki cukru (dla drożdży), do przygotowania blaszek (u mnie – dwóch większych keksówek): tłuszcz (może być olej, masło lub smalec) i odrobina bułki tartej. Mąkę mieszamy z solą i opcjonalnymi dodatkami, a drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Następnie łączymy ze sobą wszystkie te składniki i mieszamy, aż w misce nie będzie suchej mąki. Wtedy odstawiamy całość pod przykryciem (można szmatką, ja nakrywam michę talerzem ) do wyrośnięcia na ok. 20 minut, a my w tym czasie przygotowujemy foremki (natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą). Po dwudziestu minutach szybko i niedbale parę razy ugniatamy łyżką wyrośnięte ciasto, żeby pozbyć się z niego nadmiaru gazu, po czym przelewamy je do foremek, wygładzamy mokrą łyżką i zostawiamy na kolejne 15–20 minut. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 250°C. Gdy chlebki wyrosną i będą sięgać mniej więcej do wysokości foremek, możemy je posypać tym, na co mamy ochotę (np. słonecznikiem, otrębami, sezamem, mąką), lub nie sypać niczym. Następnie wsadzamy je do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 210°C i pieczemy 55 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chlebki z foremek i dajemy im ostygnąć na jakiejś kratce lub ruszcie. Gotowe!

Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...