Skocz do zawartości


Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'obiad'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

  • Dyskusje
    • Przywitaj się
    • Rozmowy w toku
    • Plotkarnia
  • Wydarzenia i Aktualności
    • Polityka
    • Z kraju i ze świata
    • Gospodarka
    • Wspomnień czar
  • Na luzie
    • Dowcipy
    • Stand-up i Kabarety
    • Memy i Śmieszne filmiki
    • Gry i zabawy
    • Pytania i odpowiedzi
  • Rozrywka
    • Film i kino
    • Telewizja
    • Muzyka
  • Zainteresowania
    • Hobby
    • Moda, uroda i zdrowie
    • Kulinaria
    • Zwierzęta
    • Edukacja i Praca
    • Turystyka
    • Sport
    • Motoryzacja
    • Psychologia, Socjologia, Nauka i filozofia
    • Strefa Tajemnic
  • Technologia
    • Komputery
    • Telefonia
    • Gry i Konsole
    • Pozostałe
  • Artystycznie
    • Nasza twórczość
    • Literatura
    • Kultura i sztuka
  • Trudne sprawy
    • Miłość i przyjaźń
    • Problem
    • Sprawy damsko - męskie
    • Religia
    • Samotni
    • Rodzina i dzieci
  • Mój region
    • Województwa
    • Zagranica i polonia
  • Inne
    • Dom i Ogród
    • Bazar
  • Sprawy Forum
    • Regulamin Forum Nastroik.pl
    • Ogłoszenia
    • Poradniki
    • Forumowicze Pomagają
    • Pytania, sugestie i problemy

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Znaleziono 10 wyników

  1. 2 bohaterów idzie na stołówkę zobaczyć co dzisiaj jest na obiad . - ,, Załatwimy dwie sprawy jednocześnie jak popatrzymy na menu . '' - ,, Jak to ? '' - ,, Przygotujemy się psychicznie na to jakie pomyje będziemy dzisiaj spożywali i sprawdzimy nasz wzrok na okoliczność tego czy te prochy którymi nas tutaj faszerują nie niszczyły nam wzroku . ''
  2. Gość

    Soczysty schab pieczony

    Składniki: 700 g schabu gałązka rozmarynu 2 liście laurowe łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku lub 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta kminku rzymskiego 2 łyżeczki soli pieprz olej Jak zrobić schab pieczony? 1. Najpierw przygotowujemy mieszankę przypraw, którą należy natrzeć mięso. Rozmaryn, tymianek, czosnek, paprykę, kmin oraz pieprz łączymy ze sobą, mieląc je w młynku lub rozcierając w moździerzu. 2. Kiedy mieszanka jest gotowa, nacieramy nią dokładnie cały schab i odkładamy go na około godzinę. Najlepiej by znajdował się on w temperaturze pokojowej. 3. Po tym czasie, nacieramy schab solą. 4. Na patelni rozgrzewamy olej i przez dwie minuty, na dużym ogniu, obsmażamy schab z każdej strony. Dzięki temu zabiegowi, mięso się zamknie i podczas pieczenia nie wypuści soków, co znacząco wpływa na jeszcze lepszy smak dania. 5. Nagrzewamy piekarnik do 100 stopni Celsjusza z funkcją grzania górnej i dolnej grzałki. 6. Schab obkładamy listkami laurowymi i przekładamy, na przykład do naczynia żaroodpornego, po czym wkładamy mięso do piekarnika. 7. Schab pieczemy przez około dwie godziny. 8. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy mięso na około 20 minut i dopiero po tym czasie kroimy. 9. Jeśli przygotowujesz swój pierwszy schab pieczony, ten przepis będzie idealnym początkiem i z pewnością zostanie z Tobą na zawsze. Mięso jest różowe w środku i niezwykle soczyste, dzięki czemu danie smakuje doskonale. Smacznego!
  3. Składniki: Spaghetti – 250 g Listki bazylii Pulpety Mięso mielone wołowe/wieprzowe – 400 g Parmezan – ok. 2 łyżki Czosnek – 2 ząbki Jajko – 2 szt. Bułka tarta – 3 łyżki Oregano, sól, pieprz Sos Cebula – 1 szt. Czosnek – 3 ząbki Oliwa – 1 łyżka Przecier pomidorowy – 700 g Cukier – szczypta Oregano, sól, pieprz Mleko – 100 ml Przygotowanie 1. Wszystkie składniki do wykonania pulpetów umieszczamy w jednym naczyniu, dokładnie mieszamy i ugniatamy. 2. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, układamy je na folii aluminiowej i wkładamy do lodówki. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. 3.Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i delikatnie podsmażamy. 4. Dodajemy przecier pomidorowy, mleko, pół szklanki wody i delikatnie doprawiamy oregano. 5. Do sosu dodajemy pulpety i pozostawiamy na ok 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Całość podajemy z makaronem, parmezanem oraz bazylią.
  4. Składniki: PLACKI 500 g ziemniaków 1 jajko ok. 3 łyżek mąki ryżowej (lub pszennej) 2 długie gałązki rozmarynu sól pieprz olej do smażenia SOS ok. 600-800 g kurek 2 cebule ok. 300 g śmietany 18% dobrej jakości 3 kopiaste łyżeczki musztardy Dijon 2 kopiaste łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżki świeżego tymianku trochę suszonego majeranku sól pieprz olej i masło do smażenia Przygotowanie: SOS: 1. Kurki dokładnie oczyść. Posiekaj cebulę. 2. W głębokiej patelni podduś na oleju cebulę, aż zmięknie, ale nie zrumieni się. Gotową zdejmij z patelni. 3. Na patelni rozgrzej trochę oleju i masła, po czym wrzuć kurki. Kurki smażą się dość szybko. Gdy będą gotowe dodaj śmietanę, cebulę, porządną szczyptę pieprzu i soli oraz świeży majeranek. 4. Duś przez chwilę, a gdy śmietana podgrzeje się, zdejmij patelnię z ognia, dodaj obydwa rodzaje musztardy oraz świeży tymianek. Wymieszaj, spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Podawaj od razu. PLACKI: 1. Ziemniaki dobrze wyszoruj (a jeśli używasz innych niż młode – obierz ze skóry). Zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub użyj malaksera. 2. Starte ziemniaki odsącz z nadmiaru płynu i przełóż do miski. Dodaj mąkę, jajko, 3-4 szczypty pieprzu i soli oraz grubo posiekane listki rozmarynu. Dokładnie wymieszaj. 3. Na patelni rozgrzej olej i usmaż placki, nakładając porcje ciasta łyżką. Placki smażę na niewielkiej ilości oleju – jeśli dodasz go więcej, będą bardziej rumiane i chrupiące. 4. Gotowe placki podaj z sosem kurkowym i z np. tymiankiem.
  5. Składniki: 1 mały kalafior 1 mała cebula 4 małe ząbki czosnku ½ szklanki mleka kokosowego ¹⁄³ łyżeczki gałki muszkatołowej ¹⁄³ łyżeczki mielonego kopru włoskiego ½ łyżeczki estragonu ½ łyżeczki curry 2 łyżki tłuszczu kokosowego sól himalajska lub morska olej z awokado listki bazylii do dekoracji Przygotowanie Kalafior opłucz, podziel na różyczki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w plasterki. W garnku rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć cebulkę i czosnek, wszystkie przyprawy, duś na wolnym ogniu ok. 2 minuty. Dodaj kalafior i wlej wodę (ok. 5 cm ponad powierzchnię kalafiora). Wlej mleko kokosowe, dopraw solą. Gotuj ok. 15 min. Zblenduj na gładki krem. Posmakuj i dopraw w razie potrzeby. Serwuj z ugotowaną komosą i bazylią. Jeżeli lubicie kalafiora, koniecznie przygotujcie sobie w czasie detoksu tę zupę. To będzie świetny pomysł nawet na śniadanie. Zupę możecie ugotować dzień wcześniej i rano tylko ją podgrzać. Jeżeli nie macie pod ręką komosy ryżowej, dodajcie do tej zupy ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaną z domowym pesto, najlepiej z bazylią i rukolą. Skropcie olejem z awokado i cieszcie się zdrowiem!
  6. Gość

    Curry z masłem orzechowym

    Składniki: Pasta curry: 2 papryczki chilli od 1/2 do 1 pęczka kolendry – w zależności od wielkości (łodyżki) kawałek imbiru (wielkości palca wskazującego) 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki czarnego pieprzu w kulkach 2 łyżeczki nasion kolendry trochę mleka ryżowego (odlanego z 1 litra potrzebnego do curry) Curry: 1 litr mleka ryżowego (może być też mleko kokosowe) po około 1/3 do 1/2 główki kolorowych kalafiorów (w zależności od wielkości) – użyłem białego, żółtego i romanesco ok. 300 g bobu lub zielonego groszku 2 pomidory malinowe 50 g pinioli (mogą być też orzeszki cedrowe, nerkowce albo blanszowane migdały) 2 cebule 1 łyżka pasty z tamaryndowca (opcjonalnie) 2 kopiaste łyżki masła orzechowego 6 listków limonki kaffir od 1/2 do 1 pęczka kolendry w zależności od wielkości (listki) sól nierafinowany olej kokosowy do smażenia Przygotowanie 1. Przygotuj domową pastę curry: zmiksuj papryczki, obrany ze skórki imbir oraz łodyżki kolendry wraz z odrobiną mleka ryżowego, które ułatwi pracę urządzenia. Dodaj kmin oraz roztarte w moździerzu pieprz i kolendrę. Możesz użyć też kminu w nasionach – wtedy również rozetrzyj je w moździerzu. 2. W dużym głębokim rondlu zeszklij na oleju kokosowym cebulę wraz z głąbkami kalafiora. Wlej mleko i doprowadź do wrzenia. 3. Dodaj pastę curry z pkt 2, pastę z tamaryndowca, masło orzechowe, listki limonki kaffir i porządną szczyptę soli. Wymieszaj. Gotuj przez chwilę. 4. Dodaj kalafior i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut. W tym czasie obierz pomidory ze skórki i pokrój je na kawałki. 5. Dodaj do rondla bób (lub groszek), pomidory i orzechy. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty (bez pokrywki) lub trochę dłużej, jeśli kalafior będzie wymagał nieco dłuższego gotowania. 6. Gotowe curry zdejmij z ognia. Dodaj większość listków świeżej kolendry. Przełóż porcje curry do głębokich talerzy i posyp pozostałymi listkami kolendry. 7 Podziel kalafiory na różyczki. Głąb kalafiora pokrój na małe kawałki. Posiekaj cebule.
  7. Składniki: 800 g filetu z łososia Cytryna Oliwa z oliwek 500 g fasolki szparagowej Sos: Szklanka śmietany 30% 300 g sera gouda Gałka muszkatołowa Pęczek koperku 3 ząbki czosnku Przygotowanie: 1. Umytą fasolkę szparagową należy lekko obgotować przez parę minut a następnie odcedzić. 2. Przed pieczeniem łosoś powinien być umyty i osuszony. Wyciskamy sok z cytryny i wcieramy go w filety, a następnie odkładamy na bok. 3. Gdy łosoś nasiąka sokiem z cytryny, zabierzmy się za przepis na sos. Mieszamy opakowanie tłustej śmietany z utartym na tarce o grubych oczkach żółtym serem. Może to być ser gouda lub inny, który nam smakuje. Dodajemy szczyptę soli, gałki muszkatołowej i pieprzu, 3 posiekane lub wyciśnięte ząbki czosnku oraz umyty i drobno posiekany koperek. 4. Przepis na łososia z pieca jest zdrowszy niż przepis na łososia z patelni. Nastawmy piekarnik na 180 stopni. Naczynie żaroodporne musimy dokładnie wysmarować oliwą z oliwek. Na jego dnie układamy filety oraz fasolkę szparagową i pieczemy przez około 15 minut. 5. Po 15 minutach zalewamy nasze danie sosem serowym i wkładamy do pieca na kolejne 15 minut. Nasze danie możemy podać z makaronem, sałatką, ziemniakami lub frytkami. Smacznego!
  8. Składniki: dwie duże cukinie filet z piersi kurczaka 1 średnia cebula 1 papryka 1 duża marchewka 2 kulki mozzarelli 1 łyżka oleju pęczek posiekanej natki pietruszki łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 2. Cukinie umyj, przekrój wzdłuż. Przy pomocy dużej łyżki wydrąż środek cukinii. 3. Na patelni rozgrzej olej. W międzyczasie posiekaj cebulę, paprykę i filet z piersi kurczaka na kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 4. Kiedy olej będzie rozgrzany, wrzuć na patelnię kurczaka i cebulę. oraz inne warzywa Dopraw do smaku. Smaż, aż kurczak będzie ugotowany w środku. 5. Do farszu dodaj posiekaną natkę pietruszki i jedną pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę. 6. Nałóż farsz do środka cukinii. Pozostałą kulkę mozzarelli posiekaj na drobne paseczki i posyp równomiernie po wierzchu. Włóż całość do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. 7. Cukinia faszerowana gotowa jest po około 30 minutach. Wskazówka Tak przygotowaną cukinię możesz podawać na ciepło, jak i na zimno pokrojoną na części. Do tego dania doskonale pasują różne sosy. Cukinię faszerowaną możesz podawać na przykład z sosem pieczarkowym, sosem czosnkowym albo ketchupem. Smacznego!
  9. Caponata Caponata to danie kuchni sycylijskiej, w którym główną rolę odgrywają bakłażany i pomidory. Ten jarski gulasz przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom, ale także miłośnikom jednogarnkowych, prostych w przygotowaniu potraw. Nie znacie caponaty? Już dziś wypróbujcie nasz przepis i przekonajcie się za co kochają ją Sycylijczycy. Składniki 2 bakłażany 5 pomidorów 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki kaparów 2 ząbki czosnku czarne oliwki oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz cukier bazylia natka pietruszki Przygotowanie Bakłażany kroimy w kostkę i posypujemy solą. Odstawiamy na 10 minut, po czym osuszamy ręcznikiem papierowym. Smażymy je na oliwie z oliwek. Oddzielnie dusimy z odrobiną octu pokrojoną cebulę, seler naciowy oraz czosnek. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, łyżkę cukru, sól oraz pieprz. Całość dusimy na małym ogniu. Na koniec dodajemy oliwki, kapary i pokrojone na paski usmażone wcześniej bakłażany. Dusimy przez 10 minut. Podajemy ze świeżą bazylią i natką pietruszki.
  10. Zrobiłam obiad, ale nie da się tego zjeść bez kilku szklanek wody, które i tak nie łagodzą pieczenia w ustach! Co zrobić, gdy potrawa jest tak ostra, że nawet najwięksi smakosze by się nie tknęli? Przez przypadek zamiast słodkiej papryki dorzuciłam chilli Najgorsze jest to, że mój mąż nie może jeść takich ostrych rzeczy, ponieważ ma wrzody i od razu zaczyna go boleć żołądek. Czy znacie jakieś sposoby, żeby załagodzić sytuację i smak tej potrawy? Tym razem jest to coś a la risotto, więc mleko raczej nie wchodzi w grę. Znacie jakieś sprawdzone sposoby?

Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...