Skocz do zawartości


Zaloguj się, aby obserwować  
Jacenty

"Zdrowe" +/-

Polecane posty

Jacenty

Robimy listę zdrowych tzn. Najmniej szkodliwych jedzonek (owoców,warzyw,mięs).

To może wydawać się mało ważne ale raczej nie jest.

Proszę o Wasze typowania i ewentualnie uzasadnienia.

 

Pierwszy zacznę.->Owoce typu maliny,jeżyny ale ogrodowe nie z marketu bo te są ładne ale kwaśnawe-pewnie hodowane w piwnicy w Hiszpanii na wacie szklanej.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Maybe

Jagody z lasu o ile nie obsikane przez lisa, czyli po umyciu. 

Wiadomo ze wszystkie warzywa i owoce z własnego ogródka są najzdrowsze. 

Dodam jedynie, że ziemniaki też są zdrowe, bo mają żelazo. 

Warzywa są zdrowsze, bo nie mają cukru, a przynajmniej nie tyle co owoce. 

Zdrowe są oliwki ale z drzewa jeszcze z pestkami te z marketowych słoików już mniej. 

Orzechy są zdrowe, ale wysoko kaloryczne, jednak lepiej zjeść codziennie garść orzechów niż ciasto czy chipsy. 

Itp. itd. 

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Krzysiek1

Buraki czerwone. Zona z tego robi zakwas taki, barszcz wigilijny i przy problemach z niedoborem czerwonych krwinek czy czegoś tam we krwi jest również polecany.

  • Lubię to! 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maybe
6 godzin temu, bombambo napisał:

Buraki czerwone. Zona z tego robi zakwas taki, barszcz wigilijny i przy problemach z niedoborem czerwonych krwinek czy czegoś tam we krwi jest również polecany.

Kiszone buraki. Też robię. Najlepszy barszcz na świecie z takich buraków. 

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w kość
7 godzin temu, Maybe napisał:

Kiszone buraki.

całkiem niedawno miałem okazję spróbować,

dla mnie bomba!?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jacenty

Wszystko co kiszone podobno jest zdrowe.Co do buraków to widziałem jak przyrządzano je od przeziębienia a szczególnie kaszlu.Na plasterki je i na patelnie.Ludzie jedli i zdrowieli.Tylko nie pamiętam czy surowe one były czy ugotowane najpierw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maybe
27 minut temu, Jacenty napisał:

Wszystko co kiszone podobno jest zdrowe.Co do buraków to widziałem jak przyrządzano je od przeziębienia a szczególnie kaszlu.Na plasterki je i na patelnie.Ludzie jedli i zdrowieli.Tylko nie pamiętam czy surowe one były czy ugotowane najpierw.

Jak cienkie plasterki to mogły być surowe. 

 

Zrobić kiszone buraki to również moment, pokroić na cwiartki zalać soloną wodą, tak żeby były całe przykryte, inaczej będą plesniec, dodać czosnek, pieprz w ziarenkach, nie pamiętam czy coś więcej I kisić przez 7dni. Barszcz można pic na zimno ale można też podgrzac, czasem wychodzi zbyt intensywny więc można go rozrobić z wodą. Robię taki na święta I podaje z uszkami. Ludzie robią często I piją dla witamin. 

Na kaca podobno też dobry. 

 

 

 

Jestem wege ale polecam zrobienie swojej szynki z schabu. Surowy schab moczy się w soli, cukrze, przyprawach, w każdym z nich po dwa dni, odlewa się za każdym razem wodę która się zgromadzi, schab trzyma się wtedy w lodowce, a potem ściąga się wszystkie przyprawy, wsadza się do tekstylnej damskiej kolanowki - najlepiej nowej I trzyma się w przewiewnym I chlodniejszym miejscu przez tydzień do 10 dni. A potem się je. 

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dżulia

W sprawie kiszonki z buraków: czosnek nie obierać (główkę przekroić na pół) dodać imbir, no i oczywiście buraki zalać solanką. Pić przed śniadaniem pół szklanki. Działa uzdrawiająco.

A buraki do kanapki.

 

Inne kiszonki są też bardzo dobre i zdrowe.

Ja kiszę paprykę, kalarepkę, rzodkiew, marchew (razem)...oczywiście zawsze czosnek.

Kiszone warzywa do kanapek są bardzo dobre, a zakiszona solanka jest wspaniałym napojem.

Jeśli chcemy oczyścić organizm z grzybów chorobotwórczych to wręcz są zalecane kiszonki.

PS. Dobrze jest kupić warzywa ekologiczne.

 

 

 

Nie każdy może uważać, że to zdrowe, ale dla mnie pyszne.

Pomidory w plastry szczypiorek lub cebulka dymka nać pietruszki i kopru pokrojona na pomidory i sos czosnkowy: Ząbek czosnku  przepuszczony przez praskę majonez i jogurt...ten majonez nie wszyscy uznają za zdrowy.

Oczywiście chlebek własnego wypieku z masłem...pyszota.

Edytowano przez Dżulia
  • Super 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hogan

Niby temat rzeka ale tak naprawdę, nie ma zdrowej żywności. Zacznijmy od tego, że gleba na całym świecie jest skażona.

No ale jeść trzeba a więc wybieramy najmniejsze zło.

Jak musimy kupić mięso, to tylko surowe a z niego w domu gotowane porcje czy pieczone bez tłuszczu.

Można zrobić swoją białą kiełbasę na bazie ziół(bo soli także odradzam, ewentualnie sól himalajska, tylko trzeba uważać w dawkowaniu bo jest z co najmniej dwa razy bardziej słona od tradycyjnej)

Jak pieczywo, to tylko ciemne z ziarnami. Można całkowicie wyeliminować pieczywo ale kromka- dwie na tydzień pomoże w trawieniu, bo zawiera niezbędny błonnik. Są i inne produkty zawierające błonnik ale nie oczyszczą tak jak chleb, organizmu z toksyn.

Z sera żółtego także dobrze jest zrezygnować a jak już to ser góralski oscypek ale też w sprawdzonych prywatnych źródłach.

Czy też należy zwrócić uwagę na ser, który kupujemy w sklepie. Przede wszystkim, musi mieć wyraźny napis, że jest to "ser gouda" a nie gouda. "Gouda", to ma w sobie tylko 15% z sera, reszta to chemia.

Warzywa i owoce tylko z własnego ogródka a jeśli już ze sklepu, to tylko polskie. Tu zwrócę uwagę, że w sklepie, w okresie zimowym nie dostaniemy żadnego warzywa ani owocu z Polski. Jedynie w mrożonkach mogą być polskie warzywa i owoce.

Unikajmy produktów przetworzonych, wszelkich konserw i żywności w opakowaniach. Tyczy się to także wszelkich napojów.

Jeśli jednak, nie potrafimy wyzbyć się bąbelków z napojów gazowanych, to zminimalizujmy jego szkodliwość przez zrobienie własnego soku i zalaniu go wodą gazowaną. Unikajmy dwóch gatunków białej śmierci, soli i cukru.

Zawarłam chyba najważniejsze zasady zdrowego odżywiania... no mogę jeszcze wspomnieć o sosach, przyprawach, itp.

tego też unikajcie a będziecie żyli długo i w zdrowiu.

 

Ps. tak, kiszonki są bardzo zdrowe ale wszystko z umiarem.

 

Edytowano przez hogan

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przygnębiony
WtomiGraj

Jabłka dziko rosnące

Larwy z pnia drzewa

Orzechy różne, prosto z drzewa

 

Najlepiej mają bretarianie, chociaż muszą oddychać syfem jak my.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jacenty

Albo to co on je bo mądry to wie lepiej.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maybe
Dnia 29.05.2021 o 20:25, Jacenty napisał:

Albo to co on je bo mądry to wie lepiej.

 

Teraz wiadomo, co mu na mózg szkodzi.

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  





Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...