Skocz do zawartości
  • Niebo
  • Borówka
  • Szary
  • Porzeczka
  • Arbuz
  • Truskawka
  • Pomarańcz
  • Banan
  • Jabłko
  • Szmaragd
  • Czekolada
  • Węgiel


Zaloguj się, aby obserwować  
Olimpia32

Szybkie i smaczne dania na rodzinna impreze?

Polecane posty

Olimpia32

Niedlugo czekaja mnie urodziny moje i corki wiec 2w1. Rodzina duza ( lubi zjesc) :) z dzieciakami jest ze 35 osob a to tylko moje rodzeństwo i meza :) I mam dosc juz tego co robie zawsze , chciałbym cos nowego. Gyros np. Juz patrzec nie moge na niego tak sie przejadl. :(

Prosze napiszcie co u Was na imprezie zawsze sie pojawia i smakuje i jak to zrobic :) na pewno sie zainspiruje :) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Tomasz

Śledź i gorzałka zawsze się sprawdzają. 

  • Lubię to! 1
  • Ha Ha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MXY
W dniu 2.03.2019 o 15:57, Tomasz napisał:

Śledź i gorzałka zawsze się sprawdzają. 

 

I ogórek kiszony ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
chiamaka

No to faktycznie dużo osób, może lepiej zrobić catering? Przecież taką ilość żarcia to nawet będzie ciężko przechować  w domu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dionizy

Zależy jaki charakter będą miały te urodziny a raczej imprezka. Bo jeśli ma to być taka posiadówa przy zastawionym stole to taka wersja jest najtrudniejsza w realizacji bo potrzeba ze dwa dania na ciepło czyli jakiś barszczyk z krokietami rosołek czy jakaś gulaszowa. Do tego półmiski z wędlinami, serami jakieś sałatki. Jeśli jest możliwość proponuję zrobić to na kształt rautu ze szwedzkim stołem i wtedy wszystkie ,,na gorąco,, odpadają tylko trochę kolorowych przekąsek łatwych i tanich. Osobno barek z napojami i jakieś miejsca do rozmów i ploteczek ale to wymaga sporych pomieszczeń chyba że jest akurat lato i spory ogród. Przepisów w internecie jest całe mnóstwo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
endriu

Spoko daniem, które robi się podobnie szybko bez względu na liczbę osób (oczywiście bez przesady, ale nie ma przy nim tyle roboty co przy rozbijaniu miliona kotletów :)), są zapiekane podudzia kurczaka z ryżem, pieczarkami i selerem naciowym. Ostatnio znalazłem ten przepis bodajże na Tasty, wypróbowałem i jest całkiem fajny, choć według oryginalnego przepisu trochę zbyt słony, dlatego podaję poniżej swoją wersję. :) 

Składniki:

  • podudzia z kurczaka (po dwa na łebka, jeśli każdy ma się najeść),
  • ryż brązowy (ok. 100 g na łebka),
  • pieczarki (ok. 100 g na łebka),
  • seler naciowy (ok. 100 g na łebka),
  • bulion warzywny,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, prażona cebulka.

Idea jest taka: do naczynia żaroodpornego (albo kilku, w zależności od liczby gości) wrzucamy surowy ryż, pokrojone w plastry pieczarki i podobnie pocięty seler. Mieszamy wszystko i zalewamy to bulionem, ale tak bez przesady, żeby wszystko nie pływało. ;) Całość delikatnie solimy (chyba że Wasz bulion jest wystarczająco słony). Udka obtaczamy w przyprawach: soli, pieprzu, papryce i cebulce (jeśli lubimy na tłusto, można dodać odrobinę oleju do panierki, żeby się lepiej trzymała). Kurczaka układamy na tej mieszance z ryżu, pieczarek i selera. Przykrywamy naczynia folią aluminiową i wstawiamy na godzinę do piekarnika nastawionego na 170°C.

Po godzinie zdejmujemy folię i dajemy żarełku jeszcze 15 minut w piekarniku. Po tym czasie dzielimy i wcinamy. ?

  • Lubię to! 1
  • Super 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
aliada

Fajne, @endriu. Bez brudzenia dodatkowych garów i pilnowania, żeby czasowo wszystkie potrawy się zgrały.

Upichcę, choć nie dziś. :)

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
la primavera

Prawdę mówiąc, nie jestem do końca przekonana, tak wszystko razem wymieszać, ale danie zrobię. Dziś już nie, ale może jutro. 

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
endriu
3 godziny temu, la primavera napisał:

Prawdę mówiąc, nie jestem do końca przekonana, tak wszystko razem wymieszać, ale danie zrobię. Dziś już nie, ale może jutro.

Też nie byłem, ale wyszło całkiem spoko. :) Tylko uwaga, żeby nie przesadzić z przyprawami, zwłaszcza z solą! :D 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
la primavera

Zrobiłam wczoraj, wyszło całkiem dobre. Trochę za długo trzymałam w piekarniku, bo się zagadałam, ale bez większej szkody dla dania, gdzieś tam ryż ciut stwardniał.  No i wcześniej zdjęłam folię bo mi wydawało, że się nie piecze.  

Ogólnie danie na plus. Łatwe, niekłopotliwe i smaczne.

Co następne?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
endriu

Ty to zawsze musisz pokombinować z przepisem, co? :D 

Znam jeszcze fajny przepis na szybką tartę wytrawną z łososiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami, ale to wrzucę kiedyś tam w osobnym temacie. :) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
la primavera

A coś bez ryb? 

Już szczególnie nie lubię łososia.

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jacenty

Smaczna sałatka z zielonej sałaty i sera Feta
Składniki:
½ sałaty lodowej
20 dag pomidorów (1 duży)
27 dag sera Feta (1 opakowanie)
5 dag selera naciowego (2 łodygi)
kilka listków bazylii
2 łyżki oleju (np. z pestek winogron)
kilka kropel soku z cytryny
pieprz ziołowy
oregano
cząber
Sposób wykonania:
Sałatę lodową opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Pomidora opłukać i pokroić w dużą kostkę. Ser Feta również pokroić w duża kostkę. Seler naciowy opłukać i pokroić w małą kostkę. Listki bazylii opłukać, osuszyć i porwać na kawałki.

Do miski przełożyć sałatę lodową, pomidora, ser Feta, seler naciowy i bazylię. Dodać olej, kilka kropel soku z cytryny, szczyptę pieprzu ziołowego, oregano i cząbru. Całość razem wymieszać, włożyć do lodówki na około 20 minut i podać na stół.

Sałatka idealna do potraw z grilla jak również do drugiego dania.

Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.

 

-Nie jadłem tego ale znalazłem na Fb i nagle głodniejąc pomyśłałem,że trzeba będzie coś podobnego kiedyś zrobić..

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pitus

sałatka makaronowa. Ja np biorę świderki arrighi (robię według opisu na opakowaniu) do tego biorę pierś z kurczaka z grilla kroje w małe kawałki, do tego warzywa (ogórek, pomidor, papryka) ser mozzarrella i wszystko mieszam. Szybko i smacznie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  





Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...