Skocz do zawartości


Zaloguj się, aby obserwować  
Cooliberek

Śląskie rolady

Polecane posty

Wyczerpany
Cooliberek

  Moja ukochana kuchnia :)

DSC03482.JPG

Składniki

  • mięso wieprzowe lub wołowe-ilość plastrów zależy od porcji, w tym wypadku 6 grubszych plastrów.

Farsz :

  • ogórki kiszone-1 pasek na 1 sztukę rolady,
  • cebule-cienko posypać po całości rolady,
  • boczek wędzony-1 pasek na 1 sztukę rolady,
  • kiełbasa dowolna-po 1 pasek na 1 sztukę rolady,
  • sól-do smaku
  • pieprz-do smaku,
  • musztarda, np. "Stołowa", "Sarepska" lub inna-6 łyżeczek, po 1 łyżeczce na 1 sztukę rolady,

Dodatkowo:

  • biała nić lub szpikulec do spięcia rolad,
  • tłuszcz, np margaryna na dno brytfanny,
  • woda do podlewania rolad.

Przygotowanie

MIĘSO :

Mięso wieprzowe (lepsze) lub wołowe rozbić tłuczkiem na kotlety.

Przyprawić je solą i pieprzem z obu stron i posmarować cienko musztardą, np. "Stołową", "Sarepską" lub inną z jednej strony (na tej, gdzie będzie nałożony farsz).

FARSZ :

Farsz do rolad można robić na 2 sposoby, tj. :

1. zmielić w maszynce -boczek, kiełbasę, cebulę, ogórki i taką masę nakładać na mięso lub

2. pokroić w cienkie paski : kiełbasę, boczek wędzony, ogórki, a cebulę w drobną kostkę i tak to nałożyć na poszczególne kawałki mięsa.

ZWIJANIE ROLAD:

Zwijamy rolady ciasno w rulon, by farsz po bokach nam nie wypadał i jednocześnie owijamy je dokładnie nićmi białymi lub stosując szpikulec.

PIECZENIE ROLAD:

W brytfannie rozgrzać tłuszcz, np. margarynę i do tego włożyć przygotowane rolady i podsmażamy z dwóch stron.

Pieczemy je na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, by się nie spaliły.

Po upieczeniu, wyjmujemy rolady i gdy ostygną ściągamy z nich dokładnie nitki lub szpikulec.

SOS:

Sos robimy z wywaru własnego.

Powstały wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i wody, a następnie dodajemy śmietanę kwaśną, wcześniej ją hartując.

Sos przecedzamy przez sitko i doprawiamy do smaku, np. jarzynką i przyprawą w płynie "Maggi".

Rolady podajemy z kluskami śląskimi i czerwoną (modrą) kapustą.

 
 

 

Edytowano przez admin
Poprawione formatowanie i dodane tagi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Wesoły
BrakLoginu

Uwielbiam śląską kuchnię. Rolada śląska,  kluski śląskie i modra kapusta, a do tego zołza... pyszności :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Cooliberek

Zołza ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Cooliberek

BL przepraszam Cię :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu

Zołza hmmm no tak, bo to nie tylko określenie sosu, ale również kobiety :P Chodziło o sos :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Cooliberek

Zapraszam Cie na obiad na jutro ;)

Wlasnie to serwuję :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu

No tak, niedziela :) W moich stronach przy niedzieli to rosół był kiedyś podstawą :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Cooliberek

Nie tylko w Twoich stronach skarbie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Cooliberek

Dziękuję za poprawki 

Cieszy mnie to Adminie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  





Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...