Cooliberek 352 Napisano 14 Kwietnia 2018 (edytowany) Moja ukochana kuchnia Składniki mięso wieprzowe lub wołowe-ilość plastrów zależy od porcji, w tym wypadku 6 grubszych plastrów. Farsz : ogórki kiszone-1 pasek na 1 sztukę rolady, cebule-cienko posypać po całości rolady, boczek wędzony-1 pasek na 1 sztukę rolady, kiełbasa dowolna-po 1 pasek na 1 sztukę rolady, sól-do smaku pieprz-do smaku, musztarda, np. "Stołowa", "Sarepska" lub inna-6 łyżeczek, po 1 łyżeczce na 1 sztukę rolady, Dodatkowo: biała nić lub szpikulec do spięcia rolad, tłuszcz, np margaryna na dno brytfanny, woda do podlewania rolad. Przygotowanie MIĘSO : Mięso wieprzowe (lepsze) lub wołowe rozbić tłuczkiem na kotlety. Przyprawić je solą i pieprzem z obu stron i posmarować cienko musztardą, np. "Stołową", "Sarepską" lub inną z jednej strony (na tej, gdzie będzie nałożony farsz). FARSZ : Farsz do rolad można robić na 2 sposoby, tj. : 1. zmielić w maszynce -boczek, kiełbasę, cebulę, ogórki i taką masę nakładać na mięso lub 2. pokroić w cienkie paski : kiełbasę, boczek wędzony, ogórki, a cebulę w drobną kostkę i tak to nałożyć na poszczególne kawałki mięsa. ZWIJANIE ROLAD: Zwijamy rolady ciasno w rulon, by farsz po bokach nam nie wypadał i jednocześnie owijamy je dokładnie nićmi białymi lub stosując szpikulec. PIECZENIE ROLAD: W brytfannie rozgrzać tłuszcz, np. margarynę i do tego włożyć przygotowane rolady i podsmażamy z dwóch stron. Pieczemy je na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, by się nie spaliły. Po upieczeniu, wyjmujemy rolady i gdy ostygną ściągamy z nich dokładnie nitki lub szpikulec. SOS: Sos robimy z wywaru własnego. Powstały wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i wody, a następnie dodajemy śmietanę kwaśną, wcześniej ją hartując. Sos przecedzamy przez sitko i doprawiamy do smaku, np. jarzynką i przyprawą w płynie "Maggi". Rolady podajemy z kluskami śląskimi i czerwoną (modrą) kapustą. Edytowano 14 Kwietnia 2018 przez admin Poprawione formatowanie i dodane tagi :) Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 282 Napisano 14 Kwietnia 2018 Uwielbiam śląską kuchnię. Rolada śląska, kluski śląskie i modra kapusta, a do tego zołza... pyszności Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Cooliberek 352 Napisano 14 Kwietnia 2018 Zołza ? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Cooliberek 352 Napisano 14 Kwietnia 2018 BL przepraszam Cię Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 282 Napisano 14 Kwietnia 2018 Zołza hmmm no tak, bo to nie tylko określenie sosu, ale również kobiety Chodziło o sos Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Cooliberek 352 Napisano 14 Kwietnia 2018 Zapraszam Cie na obiad na jutro Wlasnie to serwuję Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 282 Napisano 14 Kwietnia 2018 No tak, niedziela W moich stronach przy niedzieli to rosół był kiedyś podstawą Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Cooliberek 352 Napisano 14 Kwietnia 2018 Nie tylko w Twoich stronach skarbie Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Cooliberek 352 Napisano 15 Kwietnia 2018 Dziękuję za poprawki Cieszy mnie to Adminie Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach