Brunetka Napisano 11 Lipca 2018 Pulpety w białym sosie. Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj delikatne pulpeciki w białym sosie. Rozpływające się w ustach mięso i śmietanowy sos z pietruszką będą doskonale komponować się z ziemniaczanym puree i surówką z marchewki. Składniki Pulpety: 300 g mięsa mielonego z indyka ząbek czosnku jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz zioła prowansalskie mielona papryka Sos: 1 szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka śmietany 30 proc. pęczek pietruszki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól, pieprz gałka muszkatołowa Przepis Do mięsa dodaj jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i bułkę tartą. Masę dopraw solą, pieprzem, ziołami i papryką. Całość wyrób na gładką masę. Jeśli jest za rzadka, dodaj bułki tartej. Zwilż dłonie w wodzie i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. W garnku zagotuj śmietankę z bulionem. Wrzuć pulpety i gotuj przez około 15 minut. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Dodaj do sosu. Wymieszaj i zagotuj. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach