Skocz do zawartości


Zaloguj się, aby obserwować  
Brunetka

Pulpety w białym sosie

Polecane posty

Brunetka

Pulpety w białym sosie.

NjE3NjkwJwNqfGFcX0M2XnYDYQ5FAD4DKFRgGgdY

 

Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj delikatne pulpeciki w białym sosie. Rozpływające się w ustach mięso i śmietanowy sos z pietruszką będą doskonale komponować się z ziemniaczanym puree i surówką z marchewki.

 

Składniki

Pulpety:

  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • mielona papryka

 

Sos:

  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietany 30 proc.
  • pęczek pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

 

Przepis

Do mięsa dodaj jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i bułkę tartą. Masę dopraw solą, pieprzem, ziołami i papryką. Całość wyrób na gładką masę. Jeśli jest za rzadka, dodaj bułki tartej. Zwilż dłonie w wodzie i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. W garnku zagotuj śmietankę z bulionem. Wrzuć pulpety i gotuj przez około 15 minut. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Dodaj do sosu. Wymieszaj i zagotuj. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

 

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  





Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...