Nafto Chłopiec 1 033 Napisano 2 Stycznia 2023 Dnia 2.01.2023 o 22:11, Pieprzna napisał: Nie, to takie saszety do pieczenia 😉 Teraz w planach mam: kurczaka z makaronem suszonymi pomidorami i makaronem, fritatę z batatem szpinakiem i serem, kotlety rybne/jajeczne lub makaron z chorizo i kurczakiem 😁 Gorzej że moja grymaśna 😅 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nafto Chłopiec 1 033 Napisano 2 Stycznia 2023 Dnia 2.01.2023 o 22:21, Maryyyś napisał: To sztucznie smakuje - glutaminian i te wszystkie "e". Przecie umiesz chyba ziołami przyprawić normalnie coś, czosnek, papryka etc. Jakbym miał nie jeść niczego co nie jest zdrowe to bym musiał na kroplówkach jechać bo nawet powietrze i woda w kranie jest niezdrowa 😴 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 144 Napisano 2 Stycznia 2023 Dnia 2.01.2023 o 22:21, Maryyyś napisał: To sztucznie smakuje - glutaminian i te wszystkie "e". Przecie umiesz chyba ziołami przyprawić normalnie coś, czosnek, papryka etc. Ale co ty, przecież takiego syfu bym nie kupowała. Odkryj ukrytą treść suszone warzywa 46,6% (czerwona papryka 18,6%, ziemniak, czosnek, cebula), sól, zioła 8,9% (majeranek, liść kolendry, tymianek, rozmaryn), skrobia kukurydziana, przyprawy 8,4% (jałowiec, nasiona kolendry, imbir, pieprz czarny, liść laurowy, papryka chili, ziele angielskie), barwnik (karmel), olej palmowy, kwas (kwas cytrynowy), zagęszczony sok z buraka gluten, jaja, soja, mleko, seler, gorczyca Po co się bawić w mieszanie jak już ktoś fajny mix skomponował. Raz na jakiś czas to dobre jest. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
***** *** Napisano 2 Stycznia 2023 Petro jedziecie na miesiąc w góry czy restaurację otwieracie? 😎 Maryyyś oni w tych gotowcach teraz to hopla dostają żeby to było świeże i żadnych sztucznych dodatków, a higiena przygotowania dorównuje higienie sali operacyjnej. 🙂 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 2 Stycznia 2023 Dnia 1.01.2023 o 21:45, Maryyyś napisał: Sukienki i rajty do roboty se piore 😁 Dobrze, że mi przypomniałaś, bo bym do roboty nie poszedł😁 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 2 Stycznia 2023 Dnia 2.01.2023 o 22:54, ***** *** napisał: Petro jedziecie na miesiąc w góry czy restaurację otwieracie? 😎 Maryyyś oni w tych gotowcach teraz to hopla dostają żeby to było świeże i żadnych sztucznych dodatków, a higiena przygotowania dorównuje higienie sali operacyjnej. 🙂 *****😎 ***********🙂 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KapitanJackSparrow 3 476 Napisano 3 Stycznia 2023 Dnia 2.01.2023 o 22:35, Pieprzna napisał: Ale co ty, przecież takiego syfu bym nie kupowała. Odkryj ukrytą treść suszone warzywa 46,6% (czerwona papryka 18,6%, ziemniak, czosnek, cebula), sól, zioła 8,9% (majeranek, liść kolendry, tymianek, rozmaryn), skrobia kukurydziana, przyprawy 8,4% (jałowiec, nasiona kolendry, imbir, pieprz czarny, liść laurowy, papryka chili, ziele angielskie), barwnik (karmel), olej palmowy, kwas (kwas cytrynowy), zagęszczony sok z buraka gluten, jaja, soja, mleko, seler, gorczyca Po co się bawić w mieszanie jak już ktoś fajny mix skomponował. Raz na jakiś czas to dobre jest. olej palmowy utwardzony – ma stałą konsystencję i jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Tłuszcz utwardzony jest szczególnie szkodliwy, ponieważ w trakcie uwodorniania oleju palmowego powstają niebezpieczne dla zdrowia izomery trans, które zmieniają właściwości błon komórkowych. Yyyy c.d.n 😅 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KapitanJackSparrow 3 476 Napisano 3 Stycznia 2023 (edytowany) Dajmy na to taki niewinny kwasek cytrynowy. To nie o nie! wyciśnieta cytryna a produkt E330! 😝 w handlu dostępny pod nazwą kwasek cytrynowy, który na skalę przemysłową jest pozyskiwany przy użyciu kultur pleśni Aspergillus Niger , rozkładającej cukry takie jak sacharoza, melasa czy syrop kukurydziany. andiafaith / 123RF Funkcje E330 Jako dodatek do żywności spełnia on funkcję regulatora kwasowości i przeciwutleniacza. Kwas ten dodawany jest do żywności w celu obniżenia pH produktu (środowisko kwaśne jest niesprzyjające dla rozwoju większości bakterii, spowalnia reakcje utleniania, które przyspieszają psuciu się żywności). W przypadku produktów nieprzetworzonych, narażonych na ciemnienie enzymatyczne, (np. obrane jabłka) dzięki dodatkowi kwasu cytrynowego możliwe jest zahamowanie działania tych enzymów i zachowanie pożądanej barwy. Kwasek cytrynowy a łaknienie Ciekawostką jest to, że E330 może działać jako łagodny środek pobudzający łaknienie u osób, u których wydziela się za mało kwasu żołądkowego. W gospodarstwie domowym może się sprawdzić jako środek do odkamieniania czajników, czyszczenia monet czy przedłużający trwałość kwiatów ciętych w wazonie. Już się boję sprawdzać co kryje gluten jak był zrobiony i ile razy jedzony aż wtrafił tam gdzie wtrafił 😁 Edytowano 3 Stycznia 2023 przez KapitanJackSparrow Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KapitanJackSparrow 3 476 Napisano 3 Stycznia 2023 Kiedyś spróbowałem taką gotową rzekomo lazanię ....co to był za shit 🤮 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KapitanJackSparrow 3 476 Napisano 3 Stycznia 2023 Aha bo se przypomniałem @Pieprzna a pamiętasz jak ogladałaś TVP na Sylwestra? A wiesz że oni Cię oszukiwali i ruszali ustami? Zenek podobno to spiewał i nawet ustami nie ruszał 😂 a 100 tys. wziął. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nafto Chłopiec 1 033 Napisano 3 Stycznia 2023 Dnia 2.01.2023 o 22:54, ***** *** napisał: Petro jedziecie na miesiąc w góry czy restaurację otwieracie? 😎 Maryyyś oni w tych gotowcach teraz to hopla dostają żeby to było świeże i żadnych sztucznych dodatków, a higiena przygotowania dorównuje higienie sali operacyjnej. 🙂 Nie, to normalne robienie posiłku do pracy dla dwóch osób Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nafto Chłopiec 1 033 Napisano 3 Stycznia 2023 Dnia 3.01.2023 o 05:16, KapitanJackSparrow napisał: Kiedyś spróbowałem taką gotową rzekomo lazanię ....co to był za shit 🤮 Z Biedry? Nie jest wcale zła i mówię to jako miłośnik lazanii. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KapitanJackSparrow 3 476 Napisano 3 Stycznia 2023 Dnia 3.01.2023 o 07:32, Nafto Chłopiec napisał: Z Biedry? Nie jest wcale zła i mówię to jako miłośnik lazanii. Taak ta mazia była z Biedry chyba... Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nafto Chłopiec 1 033 Napisano 3 Stycznia 2023 Dnia 3.01.2023 o 07:42, KapitanJackSparrow napisał: Taak ta mazia była z Biedry chyba... Jedno z lepszych dań jeśli chodzi o tego typu gotowce, a swego czasu dość sporo ich testowałem. Oczywiście nie umywa się do prawdziwej lazanii czy chociaż mojej zapiekanki a'la lazania 😎 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KapitanJackSparrow 3 476 Napisano 3 Stycznia 2023 Dnia 3.01.2023 o 07:48, Nafto Chłopiec napisał: Jedno z lepszych dań jeśli chodzi o tego typu gotowce, a swego czasu dość sporo ich testowałem. Oczywiście nie umywa się do prawdziwej lazanii czy chociaż mojej zapiekanki a'la lazania 😎 Od tej pory biorę poprawkę na rewelacje dotyczące twoich dań 😅 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nafto Chłopiec 1 033 Napisano 3 Stycznia 2023 Dnia 3.01.2023 o 07:58, KapitanJackSparrow napisał: Od tej pory biorę poprawkę na rewelacje dotyczące twoich dań 😅 😴 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 144 Napisano 3 Stycznia 2023 Dnia 3.01.2023 o 05:24, KapitanJackSparrow napisał: Aha bo se przypomniałem @Pieprzna a pamiętasz jak ogladałaś TVP na Sylwestra? A wiesz że oni Cię oszukiwali i ruszali ustami? Zenek podobno to spiewał i nawet ustami nie ruszał 😂 a 100 tys. wziął. Jestem ekspertem od wyławiania playbacku 😀 A najśmieszniejsze jest jak leci naraz śpiew nagrany i na żywo 😄 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 144 Napisano 3 Stycznia 2023 Dnia 3.01.2023 o 05:16, KapitanJackSparrow napisał: Kiedyś spróbowałem taką gotową rzekomo lazanię ....co to był za shit 🤮 Ciekawe czy dorównała poziomem tej co Misiak zamówił w pewnej restauracji 🤢 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MamaUK 9 Napisano 3 Stycznia 2023 Dnia 3.01.2023 o 04:56, KapitanJackSparrow napisał: olej palmowy utwardzony – ma stałą konsystencję i jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Tłuszcz utwardzony jest szczególnie szkodliwy, ponieważ w trakcie uwodorniania oleju palmowego powstają niebezpieczne dla zdrowia izomery trans, które zmieniają właściwości błon komórkowych. Yyyy c.d.n 😅 Wszystkie oleje sa rakotworcze po poddaniu wysokiej temperaturze. Nawet oliwa z oliwek,przy smazeniu wytwarza rakotworcze zwiazki. Dlatego oleje uzywa sie tylko do skrapiania salatek. Najlepsze to oliwa z oliwek olej z pestek winogron i pestek granatu Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KapitanJackSparrow 3 476 Napisano 3 Stycznia 2023 Dnia 3.01.2023 o 11:08, MamaUK napisał: Wszystkie oleje sa rakotworcze po poddaniu wysokiej temperaturze. Nawet oliwa z oliwek,przy smazeniu wytwarza rakotworcze zwiazki. Dlatego oleje uzywa sie tylko do skrapiania salatek. Najlepsze to oliwa z oliwek olej z pestek winogron i pestek granatu Nieprawda oliwa z oliwek jest dobra do sałatek. Nie nadaje się zbytnio do smażenia. Najlepszy do tego celu jest olej rzepakowy 😛 1 Aco zareagowało na to Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 144 Napisano 3 Stycznia 2023 Zjadłam gniazdko poznańskie. Ciekawe ile tam rakotwórczych tłuszczy 🙃 1 Nafto Chłopiec zareagowało na to Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pieprznik Napisano 3 Stycznia 2023 Dnia 3.01.2023 o 11:26, Pieprzna napisał: Zjadłam gniazdko poznańskie. Ciekawe ile tam rakotwórczych tłuszczy 🙃 Bez znaczenia, jeden to jak milony Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Aco 2 949 Napisano 3 Stycznia 2023 Dnia 3.01.2023 o 08:50, Pieprzna napisał: Ciekawe czy dorównała poziomem tej co Misiak zamówił w pewnej restauracji 🤢 Zamówiłem kiedyś sobie spaghetti bolognese w pewnej restauracji i większego ścierwa nie jadłem🤮 Podobnie z plackami ziemniaczanymi😤, a kapusta podana w restauracji pewnej znanej restauratorki z tv była najgorszą jaką jadłem w życiu, ale pierogi i tatar rewelacja. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Aco 2 949 Napisano 3 Stycznia 2023 (edytowany) Dnia 3.01.2023 o 11:12, KapitanJackSparrow napisał: Najlepszy do tego celu jest olej rzepakowy 😛 I smalec. Edytowano 3 Stycznia 2023 przez Aco Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 144 Napisano 3 Stycznia 2023 Dnia 3.01.2023 o 15:45, Aco napisał: Zamówiłem kiedyś sobie spaghetti bolognese w pewnej restauracji i większego ścierwa nie jadłem🤮 Ja raz zamówiłam w barze mlecznym i sos oceniam na wodę po myciu pomidorów (zarówno smak jak i konsystencja) z dodatkiem ziół. 1 Aco zareagowało na to Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach