Skocz do zawartości


Pieprzna

Przystań kliki i sympatyków

Polecane posty

Nafto Chłopiec
9 minut temu, Pieprzna napisał:

Nie, to takie saszety do pieczenia 😉

winiary-pomysl-na-karkowka-z-ziemniakami

Teraz w planach mam: kurczaka z makaronem suszonymi pomidorami i makaronem, fritatę z batatem szpinakiem i serem, kotlety rybne/jajeczne lub makaron z chorizo i kurczakiem 😁 Gorzej że moja grymaśna 😅

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Nafto Chłopiec
Przed chwilą, Maryyyś napisał:

To sztucznie smakuje - glutaminian i te wszystkie "e". Przecie umiesz chyba ziołami przyprawić normalnie coś, czosnek, papryka etc.

Jakbym miał nie jeść niczego co nie jest zdrowe to bym musiał na kroplówkach jechać bo nawet powietrze i woda w kranie jest niezdrowa 😴

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
12 minut temu, Maryyyś napisał:

To sztucznie smakuje - glutaminian i te wszystkie "e". Przecie umiesz chyba ziołami przyprawić normalnie coś, czosnek, papryka etc.

Ale co ty, przecież takiego syfu bym nie kupowała.

Spoiler

suszone warzywa 46,6% (czerwona papryka 18,6%, ziemniak, czosnek, cebula),
sól,
zioła 8,9% (majeranek, liść kolendry, tymianek, rozmaryn),
skrobia kukurydziana,
przyprawy 8,4% (jałowiec, nasiona kolendry, imbir, pieprz czarny, liść laurowy, papryka chili, ziele angielskie),
barwnik (karmel),
olej palmowy,
kwas (kwas cytrynowy),
zagęszczony sok z buraka
gluten, jaja, soja, mleko, seler, gorczyca

Po co się bawić w mieszanie jak już ktoś fajny mix skomponował. Raz na jakiś czas to dobre jest.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
***** ***

Petro jedziecie na miesiąc w góry czy restaurację otwieracie? 😎

 

Maryyyś oni w tych gotowcach teraz to hopla dostają żeby to było świeże i żadnych sztucznych dodatków, a higiena przygotowania dorównuje higienie sali operacyjnej. 🙂

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dnia 1.01.2023 o 22:45, Maryyyś napisał:

Sukienki i rajty do roboty se piore 😁

Dobrze, że mi przypomniałaś, bo bym do roboty nie poszedł😁

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
44 minuty temu, ***** *** napisał:

Petro jedziecie na miesiąc w góry czy restaurację otwieracie? 😎

 

Maryyyś oni w tych gotowcach teraz to hopla dostają żeby to było świeże i żadnych sztucznych dodatków, a higiena przygotowania dorównuje higienie sali operacyjnej. 🙂

*****😎

***********🙂

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KapitanJackSparrow
6 godzin temu, Pieprzna napisał:

Ale co ty, przecież takiego syfu bym nie kupowała.

  Odkryj ukrytą treść

suszone warzywa 46,6% (czerwona papryka 18,6%, ziemniak, czosnek, cebula),
sól,
zioła 8,9% (majeranek, liść kolendry, tymianek, rozmaryn),
skrobia kukurydziana,
przyprawy 8,4% (jałowiec, nasiona kolendry, imbir, pieprz czarny, liść laurowy, papryka chili, ziele angielskie),
barwnik (karmel),
olej palmowy,
kwas (kwas cytrynowy),
zagęszczony sok z buraka
gluten, jaja, soja, mleko, seler, gorczyca

Po co się bawić w mieszanie jak już ktoś fajny mix skomponował. Raz na jakiś czas to dobre jest.

olej palmowy utwardzony – ma stałą konsystencję i jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Tłuszcz utwardzony jest szczególnie szkodliwy, ponieważ w trakcie uwodorniania oleju palmowego powstają niebezpieczne dla zdrowia izomery trans, które zmieniają właściwości błon komórkowych. 

 

Yyyy c.d.n 😅

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KapitanJackSparrow

 Dajmy na to taki niewinny kwasek cytrynowy. To  nie  o nie!  wyciśnieta cytryna a produkt  E330! 😝 w handlu dostępny pod nazwą kwasek cytrynowy, który na skalę przemysłową jest pozyskiwany przy użyciu kultur pleśni Aspergillus Niger , rozkładającej cukry takie jak sacharoza, melasa czy syrop kukurydziany.

andiafaith / 123RF

Funkcje E330

Jako dodatek do żywności spełnia on funkcję regulatora kwasowości i przeciwutleniacza.  Kwas ten dodawany jest do żywności w celu obniżenia pH produktu (środowisko kwaśne jest niesprzyjające dla rozwoju większości bakterii, spowalnia reakcje utleniania, które przyspieszają psuciu się żywności). W przypadku produktów nieprzetworzonych, narażonych na ciemnienie enzymatyczne, (np. obrane jabłka) dzięki dodatkowi kwasu cytrynowego możliwe jest zahamowanie działania tych enzymów i zachowanie pożądanej barwy.

Kwasek cytrynowy a łaknienie

Ciekawostką jest to, że E330 może działać jako łagodny środek pobudzający łaknienie u osób, u których wydziela się za mało kwasu żołądkowego. W gospodarstwie domowym może się sprawdzić jako środek do odkamieniania czajników, czyszczenia monet czy przedłużający trwałość kwiatów ciętych w wazonie. 

 

Już się boję sprawdzać co kryje gluten jak był zrobiony i ile razy jedzony aż wtrafił tam gdzie wtrafił 😁

 

Edytowano przez KapitanJackSparrow

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KapitanJackSparrow

Kiedyś spróbowałem taką gotową rzekomo lazanię ....co to był za shit 🤮

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KapitanJackSparrow

Aha  bo se przypomniałem @Pieprzna a pamiętasz jak ogladałaś TVP na Sylwestra? A wiesz że oni Cię oszukiwali i ruszali ustami? Zenek podobno to spiewał i nawet ustami nie ruszał 😂 a 100 tys. wziął. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nafto Chłopiec
8 godzin temu, ***** *** napisał:

Petro jedziecie na miesiąc w góry czy restaurację otwieracie? 😎

 

Maryyyś oni w tych gotowcach teraz to hopla dostają żeby to było świeże i żadnych sztucznych dodatków, a higiena przygotowania dorównuje higienie sali operacyjnej. 🙂

Nie, to normalne robienie posiłku do pracy dla dwóch osób :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nafto Chłopiec
2 godziny temu, KapitanJackSparrow napisał:

Kiedyś spróbowałem taką gotową rzekomo lazanię ....co to był za shit 🤮

Z Biedry? Nie jest wcale zła i mówię to jako miłośnik lazanii. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KapitanJackSparrow
8 minut temu, Nafto Chłopiec napisał:

Z Biedry? Nie jest wcale zła i mówię to jako miłośnik lazanii. 

Taak ta mazia była z Biedry chyba... 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nafto Chłopiec
4 minuty temu, KapitanJackSparrow napisał:

Taak ta mazia była z Biedry chyba... 

Jedno z lepszych dań jeśli chodzi o tego typu gotowce, a swego czasu dość sporo ich testowałem. Oczywiście nie umywa się do prawdziwej lazanii czy chociaż mojej zapiekanki a'la lazania 😎

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KapitanJackSparrow
9 minut temu, Nafto Chłopiec napisał:

Jedno z lepszych dań jeśli chodzi o tego typu gotowce, a swego czasu dość sporo ich testowałem. Oczywiście nie umywa się do prawdziwej lazanii czy chociaż mojej zapiekanki a'la lazania 😎

Od tej pory biorę poprawkę na rewelacje dotyczące twoich dań 😅

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nafto Chłopiec
3 minuty temu, KapitanJackSparrow napisał:

Od tej pory biorę poprawkę na rewelacje dotyczące twoich dań 😅

😴

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
3 godziny temu, KapitanJackSparrow napisał:

Aha  bo se przypomniałem @Pieprzna a pamiętasz jak ogladałaś TVP na Sylwestra? A wiesz że oni Cię oszukiwali i ruszali ustami? Zenek podobno to spiewał i nawet ustami nie ruszał 😂 a 100 tys. wziął. 

Jestem ekspertem od wyławiania playbacku 😀 A najśmieszniejsze jest jak leci naraz śpiew nagrany i na żywo 😄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
3 godziny temu, KapitanJackSparrow napisał:

Kiedyś spróbowałem taką gotową rzekomo lazanię ....co to był za shit 🤮

Ciekawe czy dorównała poziomem tej co Misiak zamówił w pewnej restauracji 🤢

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MamaUK
6 godzin temu, KapitanJackSparrow napisał:

olej palmowy utwardzony – ma stałą konsystencję i jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Tłuszcz utwardzony jest szczególnie szkodliwy, ponieważ w trakcie uwodorniania oleju palmowego powstają niebezpieczne dla zdrowia izomery trans, które zmieniają właściwości błon komórkowych. 

 

Yyyy c.d.n 😅

Wszystkie oleje sa rakotworcze po poddaniu wysokiej temperaturze. Nawet oliwa z oliwek,przy smazeniu wytwarza rakotworcze zwiazki. Dlatego oleje uzywa sie tylko do skrapiania salatek. Najlepsze to oliwa z oliwek  olej z pestek winogron i pestek granatu 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KapitanJackSparrow
2 minuty temu, MamaUK napisał:

Wszystkie oleje sa rakotworcze po poddaniu wysokiej temperaturze. Nawet oliwa z oliwek,przy smazeniu wytwarza rakotworcze zwiazki. Dlatego oleje uzywa sie tylko do skrapiania salatek. Najlepsze to oliwa z oliwek  olej z pestek winogron i pestek granatu 

Nieprawda oliwa z oliwek jest dobra do sałatek. Nie nadaje się zbytnio do smażenia. Najlepszy do tego celu jest olej rzepakowy 😛

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna

Zjadłam gniazdko poznańskie. Ciekawe ile tam rakotwórczych tłuszczy 🙃

  • Super 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pieprznik
15 minut temu, Pieprzna napisał:

Zjadłam gniazdko poznańskie. Ciekawe ile tam rakotwórczych tłuszczy 🙃

Bez znaczenia, jeden to jak milony

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aco
6 godzin temu, Pieprzna napisał:

Ciekawe czy dorównała poziomem tej co Misiak zamówił w pewnej restauracji 🤢

Zamówiłem kiedyś sobie spaghetti bolognese w pewnej restauracji i większego ścierwa nie jadłem🤮

Podobnie z plackami ziemniaczanymi😤, a kapusta podana w restauracji pewnej znanej restauratorki z tv była najgorszą jaką jadłem w życiu, ale pierogi i tatar rewelacja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aco
4 godziny temu, KapitanJackSparrow napisał:

 Najlepszy do tego celu jest olej rzepakowy 😛

I smalec.

Edytowano przez Aco

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
4 minuty temu, Aco napisał:

Zamówiłem kiedyś sobie spaghetti bolognese w pewnej restauracji i większego ścierwa nie jadłem🤮

Ja raz zamówiłam w barze mlecznym i sos oceniam na wodę po myciu pomidorów (zarówno smak jak i konsystencja) z dodatkiem ziół.

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.






Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...