Ania Napisano 22 Kwietnia 2019 Prosty przepis na kotlety z gotowanego kalafiora. Idealne dla Dzieci i osób na diecie bezmięsnej. Czas przygotowania: 35 minut Ilość porcji: 15 sztuk Dieta: wegetariańska Składniki: mała główka gotowanego kalafiora - około 700 g 2 mniejsze jajka lub jedno duże 10 cm odcinek pora łyżka mąki ziemniaczanej 2 ząbki czosnku przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, cukru; szczypta tymianku, bazylii, imbiru i pietruszki bułka tarta do obtoczenia oraz olej roślinny do smażenia Umyj kalafiora i poodcinaj różyczki. Gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu bardzo dokładnie odsącz z wody. Kalafiora przepuść przez praskę, zmiel lub dobrze ugnieć - nawet widelcem. Do miski dodaj jajka, czosnek przepuszczony przez praskę, mąkę ziemniaczaną, drobno poszatkowanego pora oraz przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj. Nagrzej patelnię. Wlej olej. Łyżką odmierzaj porcje wielkości mandarynki - masa jest dość rzadka. Umieszczaj w talerzu z bułką. Obtocz i dłońmi formuj lekko spłaszczone kotlety. Kolety są delikatne, więc jeśli wolisz bardziej zwarte przed obtaczaniem dołóż do masy łyżkę bułki tartej. Kotlety smaż porcjami, na średniej mocy palnika minimum po 5 minut z każdej strony. Nie przewracaj na drugą stronę, póki się nie zarumienią. Podawaj z warzywami.. mieszanką sałat. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wiktoria110 0 Napisano 5 Sierpnia 2022 wow, nie wiedziałam nawet ze można robić kotlety z kalafiorów... spróbuje przygotować to Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach