Skocz do zawartości


Żebrak

Monologi Żebraka

Polecane posty

Znajoma
24 minuty temu, Żebrak napisał:

O kurde! Z zupą pomidorową to było tak. Na początku miałem problemy z proporcjami. Nie ogarniałem tego. Wyszedł duży gar. Za duży. Wystarczyło na dwa tygodnie. Ryż gotuję osobno. Ma być lekko twardy. Ryż dogotowywałem. Nie pamiętam ile w sumie poszło mi torebek ryżu. Dużo. Bo u mnie to jest ryż z pomidorową a nie odwrotnie. 

 

Co znaczy, że jest bliżej niż dalej? Będzie rodziła? 

 

Nie jadam deserów. To mało męskie według mnie. Fetysz. Nie uznaję ciastek tortowych. Jedyne ciasta to drożdżowe z samą posypką lub owocami. 

Przecież desery są najlepsze. Siedzisz sobie wieczorem w fotelu i popijasz herbatę do np. herbatników. Jedząc w taki sposób ścigasz się z podłogą, bo ciastko jest bardzo kruche i delikatne. Gdybym miała wybrać jeden posiłek, byłby to deser w postaci pomidorowej chociażby. Beka straszna z Ciebie i Twojej zupy. Wszędzie ryż walający się po kuchni. Może ogórkowa wyjdzie lepiej? Sprawdź taką bułkę drożdżową z serem białym. To na górze nazywa się kruszonka. Takie jem i są dobre. Są też z makiem. Siostra? Przeżyła więcej życia niż planuje przeżyć. Tak powiedziała. Dobranoc. 

 

W jaki sposób jedząc? W taki, że moczysz te ciastka w herbacie. Dlaczego się to nie napisało? ? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Żebrak
6 minut temu, Znajoma napisał:

Przeżyła więcej życia niż planuje przeżyć. Tak powiedziała. Dobranoc. 

To się planuje? Nie wiedziałem. Teraz już wiem. Ciekawą masz siostrę. Zazdroszczę. To może lepiej nie pisz dobranoc bo nie wiem co Ty planujesz. 

17 minut temu, Znajoma napisał:

W jaki sposób jedząc? W taki, że moczysz te ciastka w herbacie. Dlaczego się to nie napisało? ? 

O nie! Kiedyś miałem okazję jeść śniadanie w towarzystwie Francuzów. Przy jednym stoliku. Zerkam. Biorą rogala, przekrawają go, smarują masłem, nakładają dżem. Ok. Pełna akceptacja z mojej strony. Maczają rogala w kawie. Pełne zdziwienie z mojej strony. Podróże kształcą. Po konsumpcji rogala wypijają resztkę kawy. Dobrowolnie zrezygnowałem z reszty śniadania. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Znajoma
7 minut temu, Żebrak napisał:

To się planuje? Nie wiedziałem. Teraz już wiem. Ciekawą masz siostrę. Zazdroszczę. To może lepiej nie pisz dobranoc bo nie wiem co Ty planujesz. 

Ponoć gdy masz plan wtedy wszystko wydaje się prostrze. Moja siostra jest piękna i bardzo ciekawy z niej człowiek. W dodatku jest zabawna i naiwna. To znaczy tak sympatycznie naiwna co czyni ją kobiecą. Znasz takich ludzi? Prostolinijnych i wyzbytych podejrzeń? Ona właśnie taka jest. Ta cecha jest godna podziwu i tak, pozazdroszczenia. Nie chcesz mojego dobranoc? Jutro powiem dzień dobry. Gdyby nie było powitań, nie byłoby pożegnań. Świat bez czekań na uśmiech jest smutny, dlatego przyjemnie jest powiedzieć dobranoc bo ono zwiastuje dzień dobry. Trzymaj się ciepło. ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żebrak
2 minuty temu, Znajoma napisał:

Ponoć gdy masz plan wtedy wszystko wydaje się prostrze. Moja siostra jest piękna i bardzo ciekawy z niej człowiek. W dodatku jest zabawna i naiwna. To znaczy tak sympatycznie naiwna co czyni ją kobiecą. Znasz takich ludzi? Prostolinijnych i wyzbytych podejrzeń? Ona właśnie taka jest. Ta cecha jest godna podziwu i tak, pozazdroszczenia. Nie chcesz mojego dobranoc? Jutro powiem dzień dobry. Gdyby nie było powitań, nie byłoby pożegnań. Świat bez czekań na uśmiech jest smutny, dlatego przyjemnie jest powiedzieć dobranoc bo ono zwiastuje dzień dobry. Trzymaj się ciepło. ?

Wiesz co? Jestem prosty chłop, więc co do planów napiszę Ci tak: jak nie stanie tak jak było w planie to dupa a nie planowanie. Bez planów, dobranoc? Jak to mówią, karaluchy pod poduchy. Dalszego ciągu nie pamiętam. Nie mam dzieci. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Znajoma
28 minut temu, Żebrak napisał:

O nie! Kiedyś miałem okazję jeść śniadanie w towarzystwie Francuzów. Przy jednym stoliku. Zerkam. Biorą rogala, przekrawają go, smarują masłem, nakładają dżem. Ok. Pełna akceptacja z mojej strony. Maczają rogala w kawie. Pełne zdziwienie z mojej strony. Podróże kształcą. Po konsumpcji rogala wypijają resztkę kawy. Dobrowolnie zrezygnowałem z reszty śniadania. 

O tak. Też tak robię z croissantem. Jadłeś? Najlepsza końcówka kawy i resztki ciasteczka na dnie. 

 

6 minut temu, Żebrak napisał:

Wiesz co? Jestem prosty chłop, więc co do planów napiszę Ci tak: jak nie stanie tak jak było w planie to dupa a nie planowanie. Bez planów, dobranoc? Jak to mówią, karaluchy pod poduchy. Dalszego ciągu nie pamiętam. Nie mam dzieci. 

:)

 

Nie rozumiem dlaczego emoji wychodzą jakieś inne. Przepraszam, tam wyżej jest to: ? 

Wszystkiego dobrego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żebrak

 

Wracając do jedzenia. Inne miejsce, inny czas. Zmuliło mnie niby "europejskie" jedzenie. Z nazwy europejskie. Żołądek mój cierpiał. Chciałem coś miejscowego spróbować. Jadłodajnia o standarcie speluny. Skoro lokersi jedzą i żyją to istnieje szansa. Gulasz z jagnięciny. Kolor zajebiście czerwony a smak zajebiście ostry. Do tego ziemniaki puree w osobnej miseczce. Zero widelca. To se patrzę i kombinuję co i jak. Trzeba z ziemniaków zrobić w dłoni kuleczkę, zamoczyć w sosie i do buzi. Pychota. Piekło w ustach ale raj dla żołądka. 

8 minut temu, Znajoma napisał:

O tak. Też tak robię z croissantem. Jadłeś? Najlepsza końcówka kawy i resztki ciasteczka na dnie. 

Przestań proszę. Może być beka ze mnie ale ja tego nie akceptuję.

Wszystkiego najlepszego? 

Edytowano przez Żebrak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Znajoma
10 minut temu, Żebrak napisał:

 

Wracając do jedzenia. Inne miejsce, inny czas. Zmuliło mnie niby "europejskie" jedzenie. Z nazwy europejskie. Żołądek mój cierpiał. Chciałem coś miejscowego spróbować. Jadłodajnia o standarcie speluny. Skoro lokersi jedzą i żyją to istnieje szansa. Gulasz z jagnięciny. Kolor zajebiście czerwony a smak zajebiście ostry. Do tego ziemniaki puree w osobnej miseczce. Zero widelca. To se patrzę i kombinuję co i jak. Trzeba z ziemniaków zrobić w dłoni kuleczkę, zamoczyć w sosie i do buzi. Pychota. Piekło w ustach ale raj dla żołądka. 

Przestań proszę. Może być beka ze mnie ale ja tego nie akceptuję.

Wszystkiego najlepszego? 

Nie śmieję się z Ciebie. Zapytałam czy jadłeś takiego rogalika francuskiego. Czy znasz tę nazwę. Nie czy jadłeś zamoczonego w kawie. Wierzę Ci o tym jedzeniu palcami bo znam kogoś, kto w ten sposób je ryż, kasze, mięso i tak karmi dzieci. Czyli z talerza zbiera garstkę, w kulkę ją formuje i do buzi. Wiem, że to tradycja w niektórych krajach i ma swoje znaczenie. Smak potraw jest inny. Bezpośredni kontakt ciała z ciałem, bliskość jedzenia. Ja jem frytki palcami i tak, to prawda, że smakuje inaczej niż widelcem. Gulasz z jagnięciny? Nigdy nie jadłam takiego mięsa i nie widziałam. Musi dziwnie pachnieć. Sprawdzę jak to wygląda w postaci gulaszu i opowiem Ci wrażenia jutro. Dziękuję za to, że poświęciłeś mi swój czas. To co? Do jutra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żebrak
2 minuty temu, Znajoma napisał:

Nie śmieję się z Ciebie. Zapytałam czy jadłeś takiego rogalika francuskiego. Czy znasz tę nazwę. Nie czy jadłeś zamoczonego w kawie. Wierzę Ci o tym jedzeniu palcami bo znam kogoś, kto w ten sposób je ryż, kasze, mięso i tak karmi dzieci. Czyli z talerza zbiera garstkę, w kulkę ją formuje i do buzi. Wiem, że to tradycja w niektórych krajach i ma swoje znaczenie. Smak potraw jest inny. Bezpośredni kontakt ciała z ciałem, bliskość jedzenia. Ja jem frytki palcami i tak, to prawda, że smakuje inaczej niż widelcem. Gulasz z jagnięciny? Nigdy nie jadłam takiego mięsa i nie widziałam. Musi dziwnie pachnieć. Sprawdzę jak to wygląda w postaci gulaszu i opowiem Ci wrażenia jutro. Dziękuję za to, że poświęciłeś mi swój czas. To co? Do jutra.

Do jutra. 

14 minut temu, Znajoma napisał:

 Zapytałam czy jadłeś takiego rogalika francuskiego. Czy znasz tę nazwę.

To nie są moje klimaty. Za to bagietka! U nas też jest, częściej funkcjonuje pod nazwą baton. Kompletne nieporozumienie. To nawet koło bagietki nie leżało. A ile oni mają ich rodzajów! Koński łeb mały. Mnie do gustu przypadła solanka. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żebrak
8 godzin temu, Znajoma napisał:

.... bo ono zwiastuje dzień dobry. Trzymaj się ciepło. ?

No to trzymając się ciepło napiszę dzień dobry każdemu, który zabłądził na ten temat w nadziei, że przeczyta coś normalnego. Złudna Twa nadzieja, tu od czapy się pisze. 

 

Wszedłem TAM. Jak złodziej przez kartę incognito. To co w zamyśle ma być ośmieszaniem wroga publicznego numer jeden, sprawia, że chodzi dumny jak paw pławiąc się w zainteresowaniu, które mu się okazuje. Nic tak w wirtualu nie boli jak ignor. No cóż, dla mnie to typowy syndrom sztokholmski. 

 

Czasami brak reakcji jest najlepszą reakcją. 

Edytowano przez Żebrak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żebrak

A do.kawy co? Ano to. Taki mam dzisiaj nastrój:

 

Plan na dzisiaj wygląda tak. Jako, że została mi kapusta to co może być? Ciapkapusta. Dla niewtajemniczonych w mej zajefajnej kuchni oznajmiam. Ziemniaki wymieszane z kapustą i okraszone słoniną i doprawione na ostro. Bardzo lubię ostre smaki. A co przed ciapkapustą? Zgadłeś Drogi gościu! Śniadanie. A na śniadanie co? Smażona kiełbasa z cebulką! Jak ja kocham ten zapach! Do tego tradycyjnie świeży chleb, którego mi tradycyjnie nie chciano posmarować masłem irlandzkim. Dlatego nawyk wyjmowania go wcześniej z lodówki stał się już takim samym nawykiem jak chlanie wódki. Gotowanie, szykowanie to takie intelektualne przerwy w pracy, kiedy muszę pomyśleć. Tutaj też mi się dobrze myśli, takie oderwanie, bo jak zbyt długo jestem w "pracy" to myśli zaczynają krążyć po dziwnych kółkach. A mam o czym myśleć. Starą przedwojenną halę produkcyjną, z taką nitowaną konstrukcją stalową i ścianami wypełnionymi cegłami mam zamienić niemalże w Centrum Pompidou, oczywiście w granicach rozsądku i możliwości finansowych inwestora. Powiem Wam, ludzie mają kasę, prawdziwą kasę! Wstępny kosztorys wbił mnie w ziemię niemalże nie rozbijając przy tym mych klejnotów, a na nim nie zrobiło to większego wrażenia. 

Lubię i to:

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żebrak

 

 

Nie psując wtorkowego nastroju, cichutko na palcach oddalę się by wykonywać dalej swoją robotę. Nie martwcie się, każdy na swój sposób ma w życiu przesrane, a chleba nigdzie nie smarują z dwóch stron, czasami nawet z jednej nie smarują. Suchy też smakuje. Ważne by go mieć. I tyle. Miłego dnia. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żebrak

 

 

Jeszcze na moment. Byłem przed chwilą TAM. Nie moja brocha po co tam piszecie, ale przed każdym ZOO jest tablica z dużym napisem: NIE KARMIĆ ZWIERZĄT. Oboje triumfują, mają powody. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dionizy
1 godzinę temu, Żebrak napisał:

 

 

Plan na dzisiaj wygląda tak. Jako, że została mi kapusta to co może być? Ciapkapusta. Dla niewtajemniczonych w mej zajefajnej kuchni oznajmiam. Ziemniaki wymieszane z kapustą i okraszone słoniną i doprawione na ostro. Bardzo lubię ostre smaki. A co przed ciapkapustą? Zgadłeś Drogi gościu! Śniadanie. A na śniadanie co? Smażona kiełbasa z cebulką! Jak ja kocham ten zapach! Do tego tradycyjnie świeży chleb, którego mi tradycyjnie nie chciano posmarować masłem irlandzkim. Dlatego nawyk wyjmowania go wcześniej z lodówki stał się już takim samym nawykiem jak chlanie wódki. Gotowanie, szykowanie to takie intelektualne przerwy w pracy, kiedy muszę pomyśleć. Tutaj też mi się dobrze myśli, takie oderwanie, bo jak zbyt długo jestem w "pracy" to myśli zaczynają krążyć po dziwnych kółkach. A mam o czym myśleć. Starą przedwojenną halę produkcyjną, z taką nitowaną konstrukcją stalową i ścianami wypełnionymi cegłami mam zamienić niemalże w Centrum Pompidou, oczywiście w granicach rozsądku i możliwości finansowych inwestora. Powiem Wam, ludzie mają kasę, prawdziwą kasę! Wstępny kosztorys wbił mnie w ziemię niemalże nie rozbijając przy tym mych klejnotów, a na nim nie zrobiło to większego wrażenia. 

Lubię i to:

 

Ja tez lubię jego muzykę aczkolwiek wpędza mnie w nostalgię. Idealnie pasuje do poezji bo chyba zawiera nawet jej elementy Dodaje w chwilach złych otuchy. Bardzo łagodnie wyciąga z zadumy po porcji Nalepy.

Widze że nie lubisz swojej pracy

Może być ciapkapusta. Ale równie dobrze moze na tej zasadzie skonstruować ciapmakaron czy ciapchleb sprzed trzech dni co jeszcze nie odszedł bo przecież kuchnia to miejsce swawoli w interpretacji przepisów i zaleceń i Miejsce twórczego podejścia do materii puki co nie ożywionej. Zastanawiam się czy w ten sam sposób można podejść do codzienności. Czy można przyrządzić sobie ciapmiłość w jakimś wielkim garze by była wielka Albo ciapszczęście? Takie na ostro-slodko bo przecież każdy z nas pragnie choć trochę słodkości. A co z ciapprzyjaciólmi?

Dobrze że ja dziś nic nie muszę robić co bardzo mnie raduje

Żeby jeszcze nie było tak pusto w moim kartonie po pralce automatycznej No i brandy się kończy Trzeba znaleźć 79 puszek po piwie by kupić nową flachę w drogerii

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żebrak

@Dionizy nie wiem na podstawie czego wysnułeś wniosek, że nie lubię tego co robię. Lubię. Chodziło mi w opisie, że muszę czasami wyjść na chwilę z myślowych kółek. Mam tendencje do zatracania się w tym co robię. Tracę poczucie czasu i rzeczywistości pracując, pisząc na forum, czytając, rozwiązując Sudoku, kochając. Chciałem zostać architektem, ale prozaiczne finanse nie pozwoliły mi na to. Zostałem jakby prawą ręką architekta. Sprawiam by do co wymyślił trzymało się kupy i dupy, by jego pomysły były realne, byśmy w razie czego nie wylądowali w pierdlu, znaczy ja, bo to moja skromna osoba odpowiada za ewentualną katastrofę budowlaną. A uwierz mi, to potrafi poskładać się jak domek z kart. Fajna to praca, bo trójka napaleńców siedzi na trzech krańcach kraju i robi coś wspólnie. Niby praca zbiorowa, ale z dużą dawką indywidualizmu. Ukłon w stronę możliwości dzisiejszej informatyki. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Znajoma

Administator śpi. Zauważyłam, że przychodzi około12 i wtedy otwiera drzwi do raju. Potem wszystko jest już płynne. Ciapkapusta? U mnie w rejonie mówi się sucha kapusta. Identycznie się ją wykonuje. Ziemniaki oddzielnie i kapusta oddzielnie ugotowane, na koniec połączone i mamałygę się robi. Osobiście lubię z usmażoną cebulką zamiast skwarków, choć w domu rodzinnym robiona jest jak Twoja. Nie jem jej z chlebem a z ogórkiem kiszonym. Lubię takie jedzenie. Proste i niewyszukane. Natomiast cebuli z kiełbaską nie jadam. Wolę jajka z pomidorami. Pomidory najpierw zesmażam na patelni aż zrobią się suche i dodaję wtedy jajka. Pomidory bez skórki bo gdy ze skórką to zostanie sama skórka, a miąż z pomidorów się rozpuści i wchłonie. Na bok, na talerz musztardę kładę i oczywiście chleb do tego. Nie kupuję pieczywa codziennie. Piekę chleb tanim i prędkim sposobem. Bułki kajzerki lubię i masło solone. Pewnie. Gdy jestem głodna wystarczy sama kromeczka z masłem i tak mi wystarczy. Bagietki kupuję takie długie, zwykle na zapiekanki. Wiesz jak? Pieczarki z cebulą duszę i układam na tej bagietce. Ale wcześniej trzeba wyżłobić rowek na farsz to więcej się zmieści i nie spadnie. Posypuję serem żółtym i zapiekam. Smakują jak sklepowe. Polecam. Pisałeś o bagietkach batonach. Co to za nazwa? To znaczy gdzie się tak mówi, bo pierwsze słyszę. To samo z solanką. W necie sprawdziłam i to są normalne bagietki takie jak jadam. Pewnie chodzi o producenta i z czego zrobione. Wracając do ragalików. Wiem o jakich pisałeś bo takie pamiętam. Te zwykłe w kształcie księżyca. Jadłam takie może dwadzieścia lat temu do kakao. Ile kaw dziennie pijesz? Przerwa? Miłego dnia życzę. Wszystkim. 

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Znajoma

Nadal mnie nie ma widocznej. Wrócę po południu. ? W odpowiedzi na Tony Joe White taki utwór pasuje. Gary Moore - I'll Play the Blues for You. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
2 godziny temu, Żebrak napisał:

Jeszcze na moment. Byłem przed chwilą TAM. Nie moja brocha po co tam piszecie, ale przed każdym ZOO jest tablica z dużym napisem: NIE KARMIĆ ZWIERZĄT. Oboje triumfują, mają powody. 

A jednak Ty też tam wracasz. Gdyby nie brak konta zostawiłbyś ślad jak każdy. Cieszę się, że tu masz swój spokojny zakątek i mogę Cię poczytać. Miłego dnia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Frau

I ja Was witam ?

Poczytałam, wysłuchałam, nad swoim monologiem muszę popracować ?

Zdecydowanie łatwiejsze jest wstawienie linku 

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hogan
23 godziny temu, Żebrak napisał:

No! Z dietą, na mój chłopski rozum,  to raczej mało ma wspólnego. Ilość mam na myśli. Chyba, że dla całej klatki schodowej gotujesz. 

Przecież napisałem, że raz nie wykonałem ani jednego ruchu. Do dzisiaj jak pomyślę, to że wstydu schowałbym się pod łóżko. Usprawiedliwia mnie tylko niebywałą atrakcyjność kobiety. 

Nieistotne. Kiedyś obczaisz?

 

Przychodzicie zawsze wtedy, kiedy muszę zająć się czymś innym?

Dla siebie, w sensie że gotuję a zje Partner w dwa dni. Potrafi zjeść tyle co pułk a może batalion i cholerka! tego Mu zazdroszczę

bo nic po nim nie widać a ja całe życie katować się muszę :D

23 godziny temu, Frau napisał:

I mnie ta ilość zaskoczyła ? 

A jeszcze bardziej, że tak szybko robisz gołąbki.

Kiedy może pokażę ale nie wiem jak. Może wpierw zrobię fotkę jak zaczynam a potem jak będzie gotowe i ile czasu minie.

A no i muszę wspomnieć, że gołąbki będą zrobione i nastawione ale jeszcze kilka godzin będę się dusiły. Kilka godzin, bo

ogromny gar. Dla małej porcji wystarczyłoby jakieś 40 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żebrak

Znajoma, wykonuję czarną robotę:

 

14 minut temu, hogan napisał:

Dla siebie, w sensie że gotuję a zje Partner w dwa dni. Potrafi zjeść tyle co pułk a może batalion i cholerka! tego Mu zazdroszczę

bo nic po nim nie widać a ja całe życie katować się muszę :D

Kiedy może pokażę ale nie wiem jak. Może wpierw zrobię fotkę jak zaczynam a potem jak będzie gotowe i ile czasu minie.

A no i muszę wspomnieć, że gołąbki będą zrobione i nastawione ale jeszcze kilka godzin będę się dusiły. Kilka godzin, bo

ogromny gar. Dla małej porcji wystarczyłoby jakieś 40 minut.

@hogan, co mogę napisać? Zmień partnera. Zaoszczędzisz. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu
15 minut temu, hogan napisał:

gołąbki będą zrobione i nastawione ale jeszcze kilka godzin będę się dusiły

To już nie tylko do nich strzelasz, a jeszcze je dusisz? Jakie to niehumanitarne! :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Frau
9 minut temu, hogan napisał:

Dla siebie, w sensie że gotuję a zje Partner w dwa dni. Potrafi zjeść tyle co pułk a może batalion i cholerka! tego Mu zazdroszczę

bo nic po nim nie widać a ja całe życie katować się muszę :D

Kiedy może pokażę ale nie wiem jak. Może wpierw zrobię fotkę jak zaczynam a potem jak będzie gotowe i ile czasu minie.

A no i muszę wspomnieć, że gołąbki będą zrobione i nastawione ale jeszcze kilka godzin będę się dusiły. Kilka godzin, bo

ogromny gar. Dla małej porcji wystarczyłoby jakieś 40 minut.

To co innego. Teraz jestem w domu. Kiedy gotuję kapustę i ryż w osobnych garnkach, na patelni smażę cebulę. Dodaję do niej zmielone mięso ( często pieczarki). Gotowe gołąbki smażę na patelni, następnie przekładam do brytfanny i do piekarnika z tym. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żebrak
1 minutę temu, Frau napisał:

To co innego. Teraz jestem w domu. Kiedy gotuję kapustę i ryż w osobnych garnkach, na patelni smażę cebulę. Dodaję do niej zmielone mięso ( często pieczarki). Gotowe gołąbki smażę na patelni, następnie przekładam do brytfanny i do piekarnika z tym. 

Właśnie! @Frau zostaniesz za to kobietą mojej kuchni. Nie dziękuj, to ja jesteś zaszczycony. Wersji z pieczarkami nie znam. Spróbuję następnym razem. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Frau
1 minutę temu, Żebrak napisał:

Właśnie! @Frau zostaniesz za to kobietą mojej kuchni. Nie dziękuj, to ja jesteś zaszczycony. Wersji z pieczarkami nie znam. Spróbuję następnym razem. 

Czy ja we wcześniejszym komentarzu wspomniałam, że rzadko gołąbki robię? ?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.






  • Statystyki forum

    • Tematów
      9 533
    • Postów
      251 861
  • Statystyki użytkowników

    • Użytkowników
      818
    • Najwięcej dostępnych
      8 477

    Nadine
    Najnowszy użytkownik
    Nadine
    Dołączył
  • Nowe Posty

    • Pieprzna
      Nie, nie mam Netflixa i nie planuję. Z elementami mitologii nordyckiej zetknęłam się jako nastolatka w gazecie poświęconej mandze i anime. https://images.app.goo.gl/17zzeknK2iyH1aAJ7  
    • Vitalinka
      Pięknie, Biorąc pod uwagę, że wszystko to to tylko odpowiedzi na Twoje zaczepki i to takie na co setną Twoją to sobie przelicz, kto za kim gania. Natomiast Ty...brak słów. Tylko to Ci zostało, rozumiem. Ale z racji na dalsze obelgi nie mogę tu zostać, bo to nie jest mój świat.
    • Nafto Chłopiec
      🍿🍿🍿
    • KapitanJackSparrow
      14 ostatnich wpisów dotyczy mojej osoby z czego 12 na moim autorskim temacie. Ganiasz za mną jak suka w rui 🤣
    • Vitalinka
      jesteś chory. Chory na mnie!   Pisałam z gościa pod TUTAJ JEDNYM NICKIEM I TERAZ MAM JEDNO KONTO!   NA <reklama>I NIE MAM I NIE MIAŁAM NIGDY KONTA (co też mi zarzucałeś) PISAŁAM TO STO RAZY, ale nie dziwię się, że nałogowy kłamca posądza innych o kłamanie - norma. Przecież nie tak dawno w moim temacie byłam według Ciebie koliberkiem i Julką? nie chce mi się sprawdzać i kimś jeszcze, a Margarytką. polecam odwyk od forum. Nie nadążam, bo doszły jeszcze Kaludia i  Ewa! hahahah!  Nawet nie wiem kto to? I nie skacz już jak ta ryba wyciągnieta z wody, Zamilknij i przejdźmy do miłego pisania, bo blokowanie nic nie da, widzę Cię wszędzie i w stopce i CIĄGLE NA MOIM PROFILU!!! SIO!
    • KapitanJackSparrow
      Żebym ja wiedział że jesteś TĄ Moniką to bym się dawno temu ugryzł w język ale ty wolałaś się sklonować na forum. Poza tym miałaś mnie zablokować i nie odzywać do mnie. To wreszcie to zrób i nie zawracaj mi gitary. Bo wyglądasz na taką co ci zależy by zawracać. Ty jesteś pewnie tą Klaudią z którą kiedyś Ewa miała kłopot Klaudią od Widmoka. To by miało sens. Bo odkąd tu się pojawiłaś coś było nie halo z tobą. A potem szukanie pretekstów i gdzie ? Tam gdzie ludzie żartują sobie. A idź pan w pis tfu.
    • Vitalinka
      ps: MUSZĘ (bo się uduszę) wstawić w klamerkę mą fakt, że zostałam zmuszona zmienić reakcje (które z założenia każdy może dawać jakie czuje) bo obleśny kapitan zrobił mi aferę, że je dostał na LAJKI - wtedy się uspokoił i twierdził jak to on ma w zwyczaju, że wcale mu nie zależało😁 Reszta bez komentarza. Czasem czuję się jak Helena do której przywalił się Bohun (przepraszam Aleksander Domagarow) hmmm to przynajmniej jedna miła rzecz z tego wynikająca (choć nie z tego faktu, ale z tego że mogę poczuć się Heleną) i tu dam duże oczko  by Ci co nie mają poczucia humoru wiedzieli, że ŻARTUJĘ. Piosenka dla Skrzetuskiego ( ) ofkorst:      
    • Vitalinka
      działaj, działaj!
    • Vitalinka
      oby, oby (if u know what i mean😉🤫)😄
    • Vitalinka
      nigdy nie jest ZBYT poważne jak mówimy tekstach: "ameby", "zaorać kogoś", "osoba niezrównoważona" itd. oraz żartach z gwałtów (!) itp., może Twoje z różnych przyczyn jest zbyt zachowawcze wobec chamstwa, prymitywizmu i prostactwa?
    • Vitalinka
      Uhm... dziś farbuje włosy. Na czarno🙂🙃
    • Vitalinka
      Nowy dzień, nowe radości. Szybciutko dodam więc małą klamerkę do powyższego. Taki nawias. Początek nawiasu to WILKOŁAK (tak) więc temat wilkołaka rozpoczął się w temacie Dyzia, z którego to szybko uciekłam i byłam nim molestowana jeszcze długo pomimo moich wyraźnych sprzeciwów we wszystkich tematach, w których pisałam (na inne tematy) przez obleśnego Kapitana. Miało być krótko, więc przejdę do zamknięcia mojego nawiasu czyli tego co wydarzyło się dzień temu, gdy w temacie kliki rozmawiałam z Nafto (moim siostrzeńcem😉) o teatrze, gdzie JAK ZWYKLE łażący za mną obleśny Kapitan wtrącił się ze słowami, że dziewczyna Nafto wytarga mnie za kudły. To co to przepraszam ma być? Takie komentarze kogoś kto nawet nie uczestniczy w rozmowie. Po raz tysięczny, a nawet milionowy piszę, że ja sobie tego nie życzę! I zamykam nawiasik. W środku gdzieś umieszczę komentarze obleśnego Kapitana nawet do zmiany mojego awatara, na Stitcha, gdzie jak stwierdził, że jak chcę poderwać tu faceta to nie powinnam wstawiać takiego. Prześladowanie to mało powiedziane. Tu się nie da przez tego obleśnego dziadygę pisać. Obleśne ataki nasilały się gdy tylko pisałam z jakimkolwiek mężczyzną, o czymkolwiek... No może oprócz Kościa - jego Kapitan się zawsze bał😊 Jestem osobą, która lubi pisać, piszę praktycznie z każdym i cenie sobie tutejsze, może nie przyjaźnie, bo to za duże słowo, ale...relacje, bardzo miłe. Staram się każdemu powiedzieć miłe słowo, nie słodzić (no może prócz Kościa), ale takie słowo wsparcia gdy trzeba, potrafię stanąć w obronie kogoś kto moim zdaniem ma rację. Piszę dużo i mam nadzieję, że ciekawie. Co do Dyzia...no właśnie, jego też tu już nie ma, a był osobą o stokroć przydatniejszą na forum niż ja. Być może też usłyszał, że jest zaburzony czy jakiekolwiek komentarze, na które miejsca tu być nie powinno. Patrzyłam ostatnio po tematach i widziałam, że tak wspaniałych jak on osób było tu więcej... Lecz żeby nie przedłużać - jest jedna prosta recepta. Każdy człowiek ma swoją wrażliwość i jeżeli sobie czegoś nie życzy powinniśmy to szanować, Pamiętam jak Pieprz poprosiła mnie, by nie pisać do niej Pieprzowa (haha) czy jakoś tak, ale zwyczajnie i nieodmiennie Pieprz...i od tej pory nigdy inaczej do niej się nie zwróciłam, choć mnie wydawało się, że takie odmiany są śmieszne. Ale być może sukcesem do relacji międzyludzkich (na które w życiu prawdziwym tez nigdy nie narzekałam) jest właśnie wrażliwość na drugiego człowieka i szacunek, nawet na te rzeczy, które nam wydają się głupie. Nigdy nie wiemy z czym mierzy się nasz rozmówca w życiu prywatnym i nie nam oceniać jego domniemane zaburzenia, urazy, czułe punkty tylko dlatego że NAM wydaje się, że jest inaczej. Szacunek to klucz do tego byśmy wzajemnie tworzyli fajną społeczność nawet w internecie. A to, że ktoś jest chamem, prymitywem i prostakiem niestety jest widoczne na kartach netu doskonale i te rzeczy akurat myślę, że możemy a nawet powinniśmy nazywać po imieniu...inaczej kolejne, fajne, wartościowe osoby po prostu...ustąpią. Bo ileż można toczyć niechciane wojenki z kimś komu sprawia to przyjemność, a nie ma odwagi toczyć ich z równymi sobie. Ileż razy można próbować po prostu normalnie rozmawiać. Pięknej i wspaniałej niedzieli życzę wszystkim wspaniałym osobom tutaj na forum🤗 Nafcikowi, Primaverce, Pieprz, Kościowi, Aco, Panu z Żuczkiem, Chi, Motającemu, Patykowi i tym fajnym, których tu już nie ma, a może czytają....wracajcie...w kupie siła!
    • KapitanJackSparrow
      Ogladałaś pewnie Wikingowie na Netflix..no bo skąd u ciebie zainteresowania mitologią nordycką?
    • Astafakasta
      Odkąd zaczęło cokolwiek wychodzić to trudno jest zrezygnować, bo to moja jedyna alternatywa na rzeczywistość.
    • Pieprzna
    • Pieprzna
      Jesion ma swoje ważne miejsce w mitologii nordyckiej - Yggdrasil łączący światy.
    • Pieprzna
      Jeśli twierdzisz, że tak jest, to radzę ci wyjść z bańki silnych razem i nie gadać głupot. Sam Trzaskowski uspokaja nastroje, bo wie dobrze, że jeśli naprawdę zacznie się drążenie na poważnie, to wyjdą wszystkie przekręty jego sztabu.
    • Monika
      A co powiesz za łażącym za Tobą starym grzybem, który wpiernicza się (Wpiernicza haha) w każdą Twoją wypowiedz (niepytany) dajmy na to przykład z przed wczoraj, kiedy pisałam z Nafto o teatrze w temacie kliki, przylazł jak zwykle kapitan i nie pytany, nie uczestniczący w rozmowie choć się do mnie ponoć nie odzywa komentuje- ZE JEGO DZIEWCZYNA WYTARGA MNIE ZA WLOSY- wciąż komentarze, które przybierają charakter gróźb? To chory człowiek. Mam zdrowe podejście NOMADO brzmi ono : mądrzejszy ustąpi- bez GABY czymkolwiek to jest. Chciałam tylko wytłumaczyć dlaczego.   Co do Ciebie rozumiem, że chcesz wyjść na osobę zdystansowaną, ale... tu skończę, Z szacunku.  
    • Nomada
      Dobre słowa są jak kwiaty na łące, dzikie, wolne i piękne. Nigdy nie smucą, nie wywołują gniewu, nie czynią złego. Genialna interpretacja Kapitanie ; )
    • KapitanJackSparrow
      Miło usłyszeć dobre słowo,  Długodojrzewający nigdy nie myślałem tak o sobie a brzmi genialnie
    • Nomada
      To już nie w naturze ale poznaniacy twierdzą że długodojrzewający jest pyszny😛
    • KapitanJackSparrow
      Stary piernik tyż ? 😀
    • Nomada
      Wikusiu i ja już tęsknię za tym miękkim porankiem i zmierzchem. Szumem fal i piaskiem pod stopami. Niech przyjdzie ; )     Miłego dnia:)
    • Nomada
      Moniko zdrowy dystans jeszcze nikogo nie zabił, ale zbyt poważne podejście do internetowych dyskusji już tak. Może GABA pomoże:)
    • Nomada
      To prawda co napisałeś, lecz wielką zaletą jesionu jest fakt że dwa razy szybciej rośnie. Ma jeszcze inne zalety których dąb nie posiada lecz mi jak Monika wspomniała chodzi też o symbolikę. No i trochę się przekomarzam ; )
  • Najnowsze Tematy

Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...