Skocz do zawartości


Arkina

Mój dzisiejszy obiad...

Polecane posty

Wyczerpany
Maybe
9 godzin temu, Dżulia napisał:

Zalewajka.

Co to jest zalewajka? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Zadowolony
Arkina
31 minut temu, Maybe napisał:

Co to jest zalewajka? 

Taki żur z ziemniakami pokrojonymi w kostkę w zupie 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Maybe
7 minut temu, Arkina napisał:

Taki żur z ziemniakami pokrojonymi w kostkę w zupie 

Znam tylko żurek.... 

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zadowolony
Arkina
1 minutę temu, Maybe napisał:

Znam tylko żurek.... 

To jest to samo praktycznie jak dla mnie. 

  • Lubię to! 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dżulia
Przed chwilą, Maybe napisał:

Co to jest zalewajka? 

Zalewajka u nas to zupa z ziemniakami w kostkę na surowej kiełbasie z grzybkiem suszonym, czosnkiem, cebulą i liściem laurowym zaprawiana barszczem w płynie i śmietaną, a na koniec usmażone skwarki.

 

Żur czy żurek ma inny smak i inne przyprawy.

Przed chwilą, Maybe napisał:

Znam tylko żurek.... 

Jak gotujesz?

Przed chwilą, Arkina napisał:

To jest to samo praktycznie jak dla mnie. 

Można tak powiedzieć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zadowolony
Arkina
19 minut temu, Dżulia napisał:

zaprawiana barszczem w płynie i

A wtedy to nie jest barszcz biały? ;)

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
4 odsłony ironii

Różnica pomiędzy żurkiem, a barszczem białym tkwi chyba raczej w zakwasie niż sposobie przyprawiania czy podawania. Żurek jest na bazie zakwasu żytniego, natomiast barszcz biały-pszennego 😉 

Edytowano przez 4 odsłony ironii
  • Wow 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dżulia
Dnia 6.05.2021 o 23:20, Arkina napisał:

A wtedy to nie jest barszcz biały? ;)

 

Może być i biały barszcz.

Barszcz biały nie gotuję razem z ziemniakami.

Barszcz w płynie kupuję w piekarni wybranej.

Nie każdy jest tak dobry jak ten co kupuję.

Jeśli jest zrobiony z samej mąki to jest biały, a jeśli ukiszony jest bez obróbki (łupinki/otręby) to jest lekko brązowawy.

 

 Nie korzystam z przepisów internetowych, ale ze sprawdzonych wyniesionych z domu lub przekazanych przez znajomych.

Być może gdzieś takowe są również w internecie...tego nie wiem.

@Maybe 

Nie wiem czy interesuje Cię ciasto szybko się robi i bardzo dobrze smakuje.

60 dag jabłek bez skórki pokrojone w kostkę...skropić sokiem z cytryny by nie  ciemniały, czasami dokładam banany też pokrojone.

Ciasto

160g masła utrzeć z cukrem 130g dokładając 4 żółtka 100g mąki pszennej i 100g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku i na koniec ubite białka.

Połowę ciasta włożyć do formy położyć jabłka i zakryć drugą połową i do piecyka na 45' lub trochę dłużej.

 

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zadowolony
Arkina
20 godzin temu, 4 odsłony ironii napisał:

Różnica pomiędzy żurkiem, a barszczem białym tkwi chyba raczej w zakwasie niż sposobie przyprawiania czy podawania.

Dokładnie, żur z mąki żytniej a barszcz z mąki pszennej.

 

 

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Maybe
53 minuty temu, Dżulia napisał:

Może być i biały barszcz.

Barszcz biały nie gotuję razem z ziemniakami.

Barszcz w płynie kupuję w piekarni wybranej.

Nie każdy jest tak dobry jak ten co kupuję.

Jeśli jest zrobiony z samej mąki to jest biały, a jeśli ukiszony jest bez obróbki (łupinki/otręby) to jest lekko brązowawy.

 

 Nie korzystam z przepisów internetowych, ale ze sprawdzonych wyniesionych z domu lub przekazanych przez znajomych.

Być może gdzieś takowe są również w internecie...tego nie wiem.

@Maybe 

Nie wiem czy interesuje Cię ciasto szybko się robi i bardzo dobrze smakuje.

60 dag jabłek bez skórki pokrojone w kostkę...skropić sokiem z cytryny by nie  ciemniały, czasami dokładam banany też pokrojone.

Ciasto

160g masła utrzeć z cukrem 130g dokładając 4 żółtka 100g mąki pszennej i 100g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku i na koniec ubite białka.

Połowę ciasta włożyć do formy położyć jabłka i zakryć drugą połową i do piecyka na 45' lub trochę dłużej.

 

Za ciasto podziekuję @Dżulia bo ja piec nie umiem za bardzo. Dziś znajoma już mi polecała jakiś placek z rabarbarem, ale się nie biorę za to ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.






Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...