Skocz do zawartości


Arkina

Mój dzisiejszy obiad...

Polecane posty

Maybe
9 godzin temu, Dżulia napisał:

Zalewajka.

Co to jest zalewajka? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Arkina
31 minut temu, Maybe napisał:

Co to jest zalewajka? 

Taki żur z ziemniakami pokrojonymi w kostkę w zupie 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maybe
7 minut temu, Arkina napisał:

Taki żur z ziemniakami pokrojonymi w kostkę w zupie 

Znam tylko żurek.... 

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arkina
1 minutę temu, Maybe napisał:

Znam tylko żurek.... 

To jest to samo praktycznie jak dla mnie. 

  • Lubię to! 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dżulia
Przed chwilą, Maybe napisał:

Co to jest zalewajka? 

Zalewajka u nas to zupa z ziemniakami w kostkę na surowej kiełbasie z grzybkiem suszonym, czosnkiem, cebulą i liściem laurowym zaprawiana barszczem w płynie i śmietaną, a na koniec usmażone skwarki.

 

Żur czy żurek ma inny smak i inne przyprawy.

Przed chwilą, Maybe napisał:

Znam tylko żurek.... 

Jak gotujesz?

Przed chwilą, Arkina napisał:

To jest to samo praktycznie jak dla mnie. 

Można tak powiedzieć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arkina
19 minut temu, Dżulia napisał:

zaprawiana barszczem w płynie i

A wtedy to nie jest barszcz biały? ;)

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
4 odsłony ironii
Napisano (edytowany)

Różnica pomiędzy żurkiem, a barszczem białym tkwi chyba raczej w zakwasie niż sposobie przyprawiania czy podawania. Żurek jest na bazie zakwasu żytniego, natomiast barszcz biały-pszennego ? 

Edytowano przez 4 odsłony ironii
  • Wow 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dżulia
Dnia 6.05.2021 o 23:20, Arkina napisał:

A wtedy to nie jest barszcz biały? ;)

 

Może być i biały barszcz.

Barszcz biały nie gotuję razem z ziemniakami.

Barszcz w płynie kupuję w piekarni wybranej.

Nie każdy jest tak dobry jak ten co kupuję.

Jeśli jest zrobiony z samej mąki to jest biały, a jeśli ukiszony jest bez obróbki (łupinki/otręby) to jest lekko brązowawy.

 

 Nie korzystam z przepisów internetowych, ale ze sprawdzonych wyniesionych z domu lub przekazanych przez znajomych.

Być może gdzieś takowe są również w internecie...tego nie wiem.

@Maybe 

Nie wiem czy interesuje Cię ciasto szybko się robi i bardzo dobrze smakuje.

60 dag jabłek bez skórki pokrojone w kostkę...skropić sokiem z cytryny by nie  ciemniały, czasami dokładam banany też pokrojone.

Ciasto

160g masła utrzeć z cukrem 130g dokładając 4 żółtka 100g mąki pszennej i 100g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku i na koniec ubite białka.

Połowę ciasta włożyć do formy położyć jabłka i zakryć drugą połową i do piecyka na 45' lub trochę dłużej.

 

  • Lubię to! 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arkina
20 godzin temu, 4 odsłony ironii napisał:

Różnica pomiędzy żurkiem, a barszczem białym tkwi chyba raczej w zakwasie niż sposobie przyprawiania czy podawania.

Dokładnie, żur z mąki żytniej a barszcz z mąki pszennej.

 

 

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maybe
53 minuty temu, Dżulia napisał:

Może być i biały barszcz.

Barszcz biały nie gotuję razem z ziemniakami.

Barszcz w płynie kupuję w piekarni wybranej.

Nie każdy jest tak dobry jak ten co kupuję.

Jeśli jest zrobiony z samej mąki to jest biały, a jeśli ukiszony jest bez obróbki (łupinki/otręby) to jest lekko brązowawy.

 

 Nie korzystam z przepisów internetowych, ale ze sprawdzonych wyniesionych z domu lub przekazanych przez znajomych.

Być może gdzieś takowe są również w internecie...tego nie wiem.

@Maybe 

Nie wiem czy interesuje Cię ciasto szybko się robi i bardzo dobrze smakuje.

60 dag jabłek bez skórki pokrojone w kostkę...skropić sokiem z cytryny by nie  ciemniały, czasami dokładam banany też pokrojone.

Ciasto

160g masła utrzeć z cukrem 130g dokładając 4 żółtka 100g mąki pszennej i 100g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku i na koniec ubite białka.

Połowę ciasta włożyć do formy położyć jabłka i zakryć drugą połową i do piecyka na 45' lub trochę dłużej.

 

Za ciasto podziekuję @Dżulia bo ja piec nie umiem za bardzo. Dziś znajoma już mi polecała jakiś placek z rabarbarem, ale się nie biorę za to ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tako rzeczka Brahmaputra
Dnia 22.04.2021 o 18:00, Arkina napisał:

 Fanów golonki pewnie jest sporo ?

Na pewno nie! ?
Chyba że chodzi o ogolone nogi... ale to też lepsze są naturalne ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Frau

Została mi spora porcja kurczaka z rożna.

Podrobiłam to  mięso, dodałam 3 duże uprzednio ugotowane i dobrze sprasowane kartofle. Do tego jedno surowe jajko, łyżeczka mąki  ziemniaczanej i posiekany koperek. Wyrobiłam gładkie ciasto, obtoczyłam w bułce tartej. Na mocno nagrzanym oleju usmażyłam placki ? 

To wszystko poleję sosem śmietankowym z pieczarkami.

Jak zrobię ?

 

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arkina
Napisano (edytowany)

Wikwintny obiad, dzika ???

(oby to nie był ostatni posiłek) 

 

0faee39b3344.jpg

Edytowano przez Arkina
  • Lubię to! 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arkina

Kupiłam golonę i gotuję żurowajkę..

 

Sama zjem ryż z jabłkiem pieczonym i cynamonem.

 

 

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu
6 minut temu, Arkina napisał:

Kupiłam golonę i gotuję żurowajkę..

Ja poproszę samą golonkę :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arkina
21 minut temu, BrakLoginu napisał:

Ja poproszę samą golonkę :D

Nie ma sprawy, przyjedziesz czy wysłać kurierem? ;)

 

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu
4 minuty temu, Arkina napisał:

Nie ma sprawy, przyjedziesz czy wysłać kurierem? ;)

 

Wyślij, możesz nawet gołębiem. Chyba, że ten akurat jest amatorem golonek, to lepiej nie ryzykować :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arkina
7 minut temu, BrakLoginu napisał:

Wyślij, możesz nawet gołębiem. Chyba, że ten akurat jest amatorem golonek, to lepiej nie ryzykować :D

Gołębiem? Taka golone? ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu
2 minuty temu, Arkina napisał:

Gołębiem? Taka golone? ?

On nie takie rzeczy transportował. @4 odsłony ironii potwierdzi :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna

Hej @Miejscowy! Możesz odświeżyć ten temat jeśli interesują cię obiadki forumowiczów ?

Spoiler

20210811-143100.jpg

 

  • Lubię to! 1
  • Super 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arkina
23 minuty temu, Pieprzna napisał:

Hej @Miejscowy! Możesz odświeżyć ten temat jeśli interesują cię obiadki forumowiczów ?

  Odkryj ukrytą treść

20210811-143100.jpg

 

Zjadłabym serio choć odrobinę. Lubię z sosem tzatziki. 

 

U mnie wczorajszy barszcz czerwony z ziemniakami. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
4 odsłony ironii
2 godziny temu, Pieprzna napisał:

Hej @Miejscowy! Możesz odświeżyć ten temat jeśli interesują cię obiadki forumowiczów ?

  Odkryj ukrytą treść

20210811-143100.jpg

 

Mniami ?

U mnie też dziś cukinia na tapecie ?

Spoiler

IMG-20210811-173014.jpg

 

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
4 odsłony ironii
Dnia 14.07.2021 o 12:02, BrakLoginu napisał:

On nie takie rzeczy transportował. @4 odsłony ironii potwierdzi :D

Z lekkim opóźnieniem, ale potwierdzam ?

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
15 minut temu, 4 odsłony ironii napisał:

U mnie też dziś cukinia na tapecie ?

A robisz czasem zapiekaną z mięsem mielonym?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
4 odsłony ironii
4 minuty temu, Pieprzna napisał:

A robisz czasem zapiekaną z mięsem mielonym?

Nie robiłam nigdy, ale chyba mnie zainspirowałaś ? uwielbiam cukinię, a do tego ze mnie jest paskudny mięsożerca, więc połączenie idealne ? a Ty robisz? Masz sprawdzony przepis? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.






Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...