Maybe 4 854 Napisano 6 Maja 2021 9 godzin temu, Dżulia napisał: Zalewajka. Co to jest zalewajka? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Arkina 3 626 Napisano 6 Maja 2021 31 minut temu, Maybe napisał: Co to jest zalewajka? Taki żur z ziemniakami pokrojonymi w kostkę w zupie Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maybe 4 854 Napisano 6 Maja 2021 7 minut temu, Arkina napisał: Taki żur z ziemniakami pokrojonymi w kostkę w zupie Znam tylko żurek.... 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Arkina 3 626 Napisano 6 Maja 2021 1 minutę temu, Maybe napisał: Znam tylko żurek.... To jest to samo praktycznie jak dla mnie. 2 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dżulia 483 Napisano 6 Maja 2021 Przed chwilą, Maybe napisał: Co to jest zalewajka? Zalewajka u nas to zupa z ziemniakami w kostkę na surowej kiełbasie z grzybkiem suszonym, czosnkiem, cebulą i liściem laurowym zaprawiana barszczem w płynie i śmietaną, a na koniec usmażone skwarki. Żur czy żurek ma inny smak i inne przyprawy. Przed chwilą, Maybe napisał: Znam tylko żurek.... Jak gotujesz? Przed chwilą, Arkina napisał: To jest to samo praktycznie jak dla mnie. Można tak powiedzieć. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Arkina 3 626 Napisano 6 Maja 2021 19 minut temu, Dżulia napisał: zaprawiana barszczem w płynie i A wtedy to nie jest barszcz biały? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
4 odsłony ironii 2 469 Napisano 6 Maja 2021 (edytowany) Różnica pomiędzy żurkiem, a barszczem białym tkwi chyba raczej w zakwasie niż sposobie przyprawiania czy podawania. Żurek jest na bazie zakwasu żytniego, natomiast barszcz biały-pszennego ? Edytowano 6 Maja 2021 przez 4 odsłony ironii 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dżulia 483 Napisano 7 Maja 2021 Dnia 6.05.2021 o 23:20, Arkina napisał: A wtedy to nie jest barszcz biały? Może być i biały barszcz. Barszcz biały nie gotuję razem z ziemniakami. Barszcz w płynie kupuję w piekarni wybranej. Nie każdy jest tak dobry jak ten co kupuję. Jeśli jest zrobiony z samej mąki to jest biały, a jeśli ukiszony jest bez obróbki (łupinki/otręby) to jest lekko brązowawy. Nie korzystam z przepisów internetowych, ale ze sprawdzonych wyniesionych z domu lub przekazanych przez znajomych. Być może gdzieś takowe są również w internecie...tego nie wiem. @Maybe Nie wiem czy interesuje Cię ciasto szybko się robi i bardzo dobrze smakuje. 60 dag jabłek bez skórki pokrojone w kostkę...skropić sokiem z cytryny by nie ciemniały, czasami dokładam banany też pokrojone. Ciasto 160g masła utrzeć z cukrem 130g dokładając 4 żółtka 100g mąki pszennej i 100g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku i na koniec ubite białka. Połowę ciasta włożyć do formy położyć jabłka i zakryć drugą połową i do piecyka na 45' lub trochę dłużej. 2 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Arkina 3 626 Napisano 7 Maja 2021 20 godzin temu, 4 odsłony ironii napisał: Różnica pomiędzy żurkiem, a barszczem białym tkwi chyba raczej w zakwasie niż sposobie przyprawiania czy podawania. Dokładnie, żur z mąki żytniej a barszcz z mąki pszennej. 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maybe 4 854 Napisano 7 Maja 2021 53 minuty temu, Dżulia napisał: Może być i biały barszcz. Barszcz biały nie gotuję razem z ziemniakami. Barszcz w płynie kupuję w piekarni wybranej. Nie każdy jest tak dobry jak ten co kupuję. Jeśli jest zrobiony z samej mąki to jest biały, a jeśli ukiszony jest bez obróbki (łupinki/otręby) to jest lekko brązowawy. Nie korzystam z przepisów internetowych, ale ze sprawdzonych wyniesionych z domu lub przekazanych przez znajomych. Być może gdzieś takowe są również w internecie...tego nie wiem. @Maybe Nie wiem czy interesuje Cię ciasto szybko się robi i bardzo dobrze smakuje. 60 dag jabłek bez skórki pokrojone w kostkę...skropić sokiem z cytryny by nie ciemniały, czasami dokładam banany też pokrojone. Ciasto 160g masła utrzeć z cukrem 130g dokładając 4 żółtka 100g mąki pszennej i 100g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku i na koniec ubite białka. Połowę ciasta włożyć do formy położyć jabłka i zakryć drugą połową i do piecyka na 45' lub trochę dłużej. Za ciasto podziekuję @Dżulia bo ja piec nie umiem za bardzo. Dziś znajoma już mi polecała jakiś placek z rabarbarem, ale się nie biorę za to Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tako rzeczka Brahmaputra 366 Napisano 27 Maja 2021 Dnia 22.04.2021 o 18:00, Arkina napisał: Fanów golonki pewnie jest sporo ? Na pewno nie! ? Chyba że chodzi o ogolone nogi... ale to też lepsze są naturalne Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Frau 4 214 Napisano 30 Czerwca 2021 Została mi spora porcja kurczaka z rożna. Podrobiłam to mięso, dodałam 3 duże uprzednio ugotowane i dobrze sprasowane kartofle. Do tego jedno surowe jajko, łyżeczka mąki ziemniaczanej i posiekany koperek. Wyrobiłam gładkie ciasto, obtoczyłam w bułce tartej. Na mocno nagrzanym oleju usmażyłam placki ? To wszystko poleję sosem śmietankowym z pieczarkami. Jak zrobię ? 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Arkina 3 626 Napisano 3 Lipca 2021 (edytowany) Wikwintny obiad, dzika ??? (oby to nie był ostatni posiłek) Edytowano 3 Lipca 2021 przez Arkina 2 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Arkina 3 626 Napisano 14 Lipca 2021 Kupiłam golonę i gotuję żurowajkę.. Sama zjem ryż z jabłkiem pieczonym i cynamonem. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 308 Napisano 14 Lipca 2021 6 minut temu, Arkina napisał: Kupiłam golonę i gotuję żurowajkę.. Ja poproszę samą golonkę Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Arkina 3 626 Napisano 14 Lipca 2021 21 minut temu, BrakLoginu napisał: Ja poproszę samą golonkę Nie ma sprawy, przyjedziesz czy wysłać kurierem? 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 308 Napisano 14 Lipca 2021 4 minuty temu, Arkina napisał: Nie ma sprawy, przyjedziesz czy wysłać kurierem? Wyślij, możesz nawet gołębiem. Chyba, że ten akurat jest amatorem golonek, to lepiej nie ryzykować Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Arkina 3 626 Napisano 14 Lipca 2021 7 minut temu, BrakLoginu napisał: Wyślij, możesz nawet gołębiem. Chyba, że ten akurat jest amatorem golonek, to lepiej nie ryzykować Gołębiem? Taka golone? ? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 308 Napisano 14 Lipca 2021 2 minuty temu, Arkina napisał: Gołębiem? Taka golone? ? On nie takie rzeczy transportował. @4 odsłony ironii potwierdzi Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 008 Napisano 11 Sierpnia 2021 Hej @Miejscowy! Możesz odświeżyć ten temat jeśli interesują cię obiadki forumowiczów ? Spoiler 1 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Arkina 3 626 Napisano 11 Sierpnia 2021 23 minuty temu, Pieprzna napisał: Hej @Miejscowy! Możesz odświeżyć ten temat jeśli interesują cię obiadki forumowiczów ? Odkryj ukrytą treść Zjadłabym serio choć odrobinę. Lubię z sosem tzatziki. U mnie wczorajszy barszcz czerwony z ziemniakami. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
4 odsłony ironii 2 469 Napisano 11 Sierpnia 2021 2 godziny temu, Pieprzna napisał: Hej @Miejscowy! Możesz odświeżyć ten temat jeśli interesują cię obiadki forumowiczów ? Odkryj ukrytą treść Mniami ? U mnie też dziś cukinia na tapecie ? Spoiler 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
4 odsłony ironii 2 469 Napisano 11 Sierpnia 2021 Dnia 14.07.2021 o 12:02, BrakLoginu napisał: On nie takie rzeczy transportował. @4 odsłony ironii potwierdzi Z lekkim opóźnieniem, ale potwierdzam ? 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 008 Napisano 11 Sierpnia 2021 15 minut temu, 4 odsłony ironii napisał: U mnie też dziś cukinia na tapecie ? A robisz czasem zapiekaną z mięsem mielonym? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
4 odsłony ironii 2 469 Napisano 11 Sierpnia 2021 4 minuty temu, Pieprzna napisał: A robisz czasem zapiekaną z mięsem mielonym? Nie robiłam nigdy, ale chyba mnie zainspirowałaś ? uwielbiam cukinię, a do tego ze mnie jest paskudny mięsożerca, więc połączenie idealne ? a Ty robisz? Masz sprawdzony przepis? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach