Kasia Napisano 10 Lutego 2019 Czy bycie weganinem wychodzi drogo? Wydajecie dużo pieniędzy, weganie? I czy jest to tak czasochłonne jak mi się wydaje? Potarcie chleba serkiem kanapkowowym czy położeniem na niego jajka nie wychodzi drogo, do tego jakieś warzywko na wierzch i jest git. A będąc weganinem trzeba się więcej nagimnastykować, włożyć więcej czasu na przygotowanie dań i wychodzi to chyba drożej. I trzeba kombinować, by było zdrowo, bo nie sztuką jest posmarować kanapkę dżemem. Chciałabym spróbować tego weganizmu, ale boję się, że finansowo nie dam rady. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pafnucy Napisano 10 Lutego 2019 Nie jestem stuprocentowym weganinem (jadamy z żoną jajka, gdy nam się zechce kupić od gospodyni ze wsi, tych z produkcji fermowej nie kupujemy. Jemy też miód) ale od ok. 10 lat staramy się nie jeść żywności ze zwierząt. Kwestia cen w przypadku tej diety zależy chyba od podejścia, jak kto chce się żywić. Jeśli będzie bazował na gotowych produktach, na różnych pysznościach tworzonych na wzór mięsnych lub serowych pierwowzorów, to zapewne poczuje trochę ubytek z portfela. Żywnościowe zakupy u nas to głównie warzywa, wszelkie strączkowce, orzechy, owoce, olej, oliwa. Ugotowanie zupy wege nie zajmuje mi więcej czasu, niż zupy na mięsie, jednak początkowo problemy czasowe może powodować kombinowanie : co ugotować. Ale to bywa też problemem w rodzinach "tradycyjnie jedzących mięso". Lubię eksperymenty kulinarne i szeroko włączam do naszej kuchni dzikie rośliny typu pokrzywa, mniszek, babka, żywokost, kuklik, gwiazdnica pospolita. Dostępne za darmo a zdrowe, zawierające cenne związki odżywcze. Warto polecić na przykład podagrycznik, rośnie obficie jako chwast, łatwo więc go dostać a jest zdrowszy od szpinaku. Jeśli więc chodzi o pieniądze, to w naszym przypadku dieta prawie wegańska nie spowodowała zauważalnego skoku wydatków a i z przyrządzaniem potraw można się zorganizować, to kwestia indywidualnych zdolności organizacyjnych Wegańskie buty są za to dość drogie, chociaż porównywalne skórzane też do tanich nie należą... Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lawendowa 133 Napisano 10 Lutego 2019 Weganizm jest niezdrowy. Zainwestuj w przeczytanie najnowszych badań naukowych na ten temat. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Layne 1 035 Napisano 10 Lutego 2019 5 minut temu, Lawendowa napisał: Weganizm jest niezdrowy. Zainwestuj w przeczytanie najnowszych badań naukowych na ten temat. Wyniki badań co chwilę się zmieniają. Kiedyś mieliśmy dziewięć planet w Układzie słonecznym. 50 minut temu, Pafnucy napisał: Lubię eksperymenty kulinarne i szeroko włączam do naszej kuchni dzikie rośliny typu pokrzywa, mniszek, babka, żywokost, kuklik, gwiazdnica pospolita To ciekawe. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pafnucy Napisano 10 Lutego 2019 12 minut temu, Lawendowa napisał: Weganizm jest niezdrowy. Zainwestuj w przeczytanie najnowszych badań naukowych na ten temat. Nie wszyscy weganie wybierają wegańską dietę ze względu na kwestie zdrowotne. Dla wielu, jeśli nie dla większości, podstawową jest kwestia etyczna. Święty asceta Serafin z Sarowa żywił się tylko chlebem i warzywami, które miał w swojej uprawie. Mówienie mu, że się niezdrowo odżywia brzmiałoby chyba trochę dziwnie, prawda? A badania naukowe? Raz są takie, innym razem owakie. Po dzisiejszych najnowszych badaniach pojawią się za jakiś czas następne najnowsze badania. No ale nie znamy powodów, dla jakich Kasia chce spróbować weganizmu. Być może Twoja rada będzie bardzo przydatna. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lawendowa 133 Napisano 10 Lutego 2019 37 minut temu, LayneStaley napisał: Wyniki badań co chwilę się zmieniają. Kiedyś mieliśmy dziewięć planet w Układzie słonecznym. To ciekawe. Wiedza z podstawówki wystarczy, żeby zrozumieć istotę poprawnego żywienia. 28 minut temu, Pafnucy napisał: Nie wszyscy weganie wybierają wegańską dietę ze względu na kwestie zdrowotne. Dla wielu, jeśli nie dla większości, podstawową jest kwestia etyczna. Święty asceta Serafin z Sarowa żywił się tylko chlebem i warzywami, które miał w swojej uprawie. Mówienie mu, że się niezdrowo odżywia brzmiałoby chyba trochę dziwnie, prawda? A badania naukowe? Raz są takie, innym razem owakie. Po dzisiejszych najnowszych badaniach pojawią się za jakiś czas następne najnowsze badania. No ale nie znamy powodów, dla jakich Kasia chce spróbować weganizmu. Być może Twoja rada będzie bardzo przydatna. Asceza, etyka - pierdoły, które powodują, że ludzie rujnują sobie życie. Weganizm uszkadza jelita, powoduje nadmiar błonnika w diecie, full pestycydów, niedobór witaminy b12 ( nie da się jej pozyskać z brudnych warzyw jak niektórzy twierdzą), brak cholesterolu, który jest niezbędny do funkcjonowania organizmu (budulec tkanki). Czym więc ten człowiek chce żyć? Cukrem z owoców, który zdrowy nie jest? Nie polecam, prowadzi to do raka. Niedobory żelaza (u wegan powyżej 5 lat na tej diecie jest nawet poszarzała skóra) To, że jakiś wariat jadł chleb i warzywa to nie jest on wzorem do pokazywania innym. Człowiek nie jest i nigdy nie będzie niżej w hierarchii niż zwierzęta. Opisałam tylko wierzchołek góry lodowej. Badania naukowe są istotne, owszem możesz nie wierzyć, nie interesować się, być ignorantem, ale wiedza z dobrych źródeł to podstawa. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pafnucy Napisano 10 Lutego 2019 @Lawendowa W odpowiedzi na Twoje zarzuty można przytoczyć wyniki badań naukowych opisujących szkodliwość jedzenia mięsa. W zeszłym roku czytałem o tym artykuł w "Polityce". Można dorzucić naukowe badania na temat szkodliwości różnego rodzaju konserwantów, barwników, ulepszaczy itp, używanych przy produkcji zarówno produktów spożywczych zarówno mięsnych jak i roślinnych. Do tego dochodzi kwestia antybiotyków, które podaje się zwierzętom rzeźnym i które odkładają się przecież w organizmach. Znając wyniki badań świadczące o tym, że produkty ze sklepu "zdrowe" nie są, polecasz na przykład forumowiczom na tematach kulinarnych, podających przepisy zawierające produkty ze sklepu, by inwestowali raczej w literaturę naukową? Jeśli chodzi o witaminy z grupy B, to suplementuję je od niedawna. A jeśli chodzi o choroby, to dopiero w zeszłym roku byłem na zwolnieniu lekarskim z powodu złamania żebra po upadku. Nie mam problemów z jelitami, nie odczuwam zdrowotnego dyskomfortu. Zdarzają mi się przeziębienia po zbyt szybkiej jeździe rowerem zimą. A i one są krótkotrwałe i leczone czosnkiem. Rozważania o zdrowotności są tu jednak sprawą uboczną. Kasia zapytała o koszty, a my robimy off-top. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Layne 1 035 Napisano 10 Lutego 2019 Warzywa kupuję w hipermarkecie zapakowane w folię. I tak, papryka czerwona z datą do 19.01 jest nadal świeża dziś (10.02), to samo tyczy się pomidorów koktajlowych. Prawie zerowe oznaki "starości" tych produktów. Domyślam się, że są hodowane na jakiejś chemii. Nie jest łatwo się całkowicie zdrowo odżywiać w tych czasach. To samo tyczy się mleka (nie UHT), które może stać dwa tygodnie w lodówce. Pamietam, że jak byłem dzieckiem, to mleko kisło po dwóch-trzech dniach. Domyślam się zatem, że weganizm jest drogi i wymaga odszukania sklepów ze zdrową żywnością. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pafnucy Napisano 10 Lutego 2019 41 minut temu, LayneStaley napisał: Warzywa kupuję w hipermarkecie zapakowane w folię. I tak, papryka czerwona z datą do 19.01 jest nadal świeża dziś (10.02), to samo tyczy się pomidorów koktajlowych. Prawie zerowe oznaki "starości" tych produktów. Domyślam się, że są hodowane na jakiejś chemii. Nie jest łatwo się całkowicie zdrowo odżywiać w tych czasach. To samo tyczy się mleka (nie UHT), które może stać dwa tygodnie w lodówce. Pamietam, że jak byłem dzieckiem, to mleko kisło po dwóch-trzech dniach. Domyślam się zatem, że weganizm jest drogi i wymaga odszukania sklepów ze zdrową żywnością. Sugerujesz, że dieta weganina nie będzie dietą wegańską, jeśli warzywa będzie kupował w supermarkecie? To nieprawda. Uległeś sugestii Lawendowej - priorytet zdrowia. Ale niby dlaczego weganin kierujący się w żywieniu etyką miałby koniecznie kupować najdroższe produkty ze sklepów ze zdrową żywnością a zwolennik kuchni tradycyjnej mógłby zadowalać się warzywami (chemią pędzonymi) z supermarketów? Zauważasz błąd we wnioskowaniu? A tak poza tym masz rację, Dzisiaj jeśli się nie ma własnego pola, nie jest łatwo odżywiać się całkowicie zdrowo. Na pewno warto korzystać więc z roślin dzikich. Można z nich przyrządzić naprawdę smaczne dania. Ostatnim moim eksperymentem była zupa z młodych pędów chmielu. Wyszła rewelacyjna. A w ramach ciekawostek smakowych - odkryciem dla mnie były pędy zarodnikowe skrzypu polnego. Podsmażone na patelni, chrupkie, wywołały wielkie smakowe zadowolenie. Ale tu zaznaczam - chodzi o pędy zarodnikowe a nie o skrzyp w formie zielonej. Pędy zarodnikowe są w tonacjach brązu. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Layne 1 035 Napisano 11 Lutego 2019 8 godzin temu, Pafnucy napisał: Sugerujesz, że dieta weganina nie będzie dietą wegańską, jeśli warzywa będzie kupował w supermarkecie? Nie. Nic takiego nie sugeruję. Napisałem, że warzywa które kupuję wyglądają na wciąż świeże, długo po dacie ważności. Nie wiem, co sprawia, że tak jest, ale domyślam się, że to chemia i zapewne warzywa bez chemii wprost z ogródka będą o wiele zdrowsze od tamtych. Nie próbuj manipulować moją wypowiedzią. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
endriu 83 Napisano 11 Lutego 2019 13 godzin temu, Lawendowa napisał: Weganizm jest niezdrowy. Zainwestuj w przeczytanie najnowszych badań naukowych na ten temat. Lawendowa, przecież jako osoba związana ze światem naukowym na pewno dobrze wiesz, że takie zdanie jest niewiele warte bez podania konkretnych źródeł. Zarzuć jakimiś linkami. 19 godzin temu, Kasia napisał: Czy bycie weganinem wychodzi drogo? Wydajecie dużo pieniędzy, weganie? I czy jest to tak czasochłonne jak mi się wydaje? Nie wychodzi drogo i nie jest czasochłonne, wymaga tylko zmiany nawyków żywieniowych, choćby myślenia, że na śniadanie lub kolację trzeba jeść chleb. Doskonale w roli zamienników sprawdzają się na przykład owsianki (na wodzie), sałatki czy pożywne koktajle. Do tego warzywna zupa na obiad i masz dzień wegański. A jeżeli nie chcesz lub nie umiesz rezygnować z chleba, wypróbuj hummus + warzywa. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lawendowa 133 Napisano 11 Lutego 2019 2 godziny temu, endriu napisał: Lawendowa, przecież jako osoba związana ze światem naukowym na pewno dobrze wiesz, że takie zdanie jest niewiele warte bez podania konkretnych źródeł. Zarzuć jakimiś linkami. Nie wychodzi drogo i nie jest czasochłonne, wymaga tylko zmiany nawyków żywieniowych, choćby myślenia, że na śniadanie lub kolację trzeba jeść chleb. Doskonale w roli zamienników sprawdzają się na przykład owsianki (na wodzie), sałatki czy pożywne koktajle. Do tego warzywna zupa na obiad i masz dzień wegański. A jeżeli nie chcesz lub nie umiesz rezygnować z chleba, wypróbuj hummus + warzywa. Otóż nie zgodzę się z Tobą z dwóch powodów. Po pierwsze ja nikomu tu nic nie zamierzam udowadniać. Po drugie ktoś kto jest zainteresowany tematem odnajdzie bez problemu informacje, o których mówię. Powoływanie się na fakt, że jestem związana ze światem nauki jest pozbawiony sensu ponieważ nie specjalizuje się w dietetyce, a stopień naukowy nie powoduje, że chce być w czyichś oczach ekspertem. Ponadto swoją wiedzę po części opieram na rodzinnych doświadczeniach w leczeniu dietą chorób (wysoki cholesterol, AZP, RZS itp.) i nie jestem w stanie udowodnić tych eksperymentów. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pafnucy Napisano 11 Lutego 2019 5 godzin temu, LayneStaley napisał: Nie. Nic takiego nie sugeruję. Napisałem, że warzywa które kupuję wyglądają na wciąż świeże, długo po dacie ważności. Nie wiem, co sprawia, że tak jest, ale domyślam się, że to chemia i zapewne warzywa bez chemii wprost z ogródka będą o wiele zdrowsze od tamtych. Nie próbuj manipulować moją wypowiedzią. Tak po prostu odebrałem Twoją poprzednią wypowiedź. Przedstawiłeś sytuację z produktami długo nie wykazującymi oznak starzenia, podałeś najbardziej prawdopodobną przyczynę tego stanu rzeczy (chemia) i skwitowałeś tę wypowiedź zdaniem "Domyślam się zatem że weganizm jest drogi i wymaga odszukania sklepów ze zdrową żywnością". Z tego ostatniego zdania wynika, że weganin jest zobligowany do szukania zdrowej żywności z drogich sklepów, bo warzywa z hipermarketu pełne są sztucznej chemii. Zwróć uwagę na użyte przez Ciebie słowo "zatem", oznaczające że z poprzednika (opis produktów gorszej jakości) wynika następnik, czyli weganin musi szukać sklepów ze zdrową żywnością. Jeśli nie o to Ci chodziło, to O.K., ale tak się to czyta. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
endriu 83 Napisano 11 Lutego 2019 46 minut temu, Pafnucy napisał: Z tego ostatniego zdania wynika, że weganin jest zobligowany do szukania zdrowej żywności z drogich sklepów, bo warzywa z hipermarketu pełne są sztucznej chemii. W odniesieniu do całej dyskusji chciałbym tylko zwrócić uwagę, że każde jedzenie wysokiej jakości – bez względu na to, czy pochodzenia zwierzęcego, czy nie – jest kosztowne. Powiem więcej – jestem zdania, że stosunkowo tanie wegańskie jedzenie (pod warunkiem, że mówimy o produktach nieprzetworzonych) ma większe szanse na bycie mniej napchanym chemią niż równie tanie mięso. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomasz 397 Napisano 11 Lutego 2019 Najlepiej położyć się i umrzeć... Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pafnucy Napisano 12 Lutego 2019 21 godzin temu, endriu napisał: W odniesieniu do całej dyskusji chciałbym tylko zwrócić uwagę, że każde jedzenie wysokiej jakości – bez względu na to, czy pochodzenia zwierzęcego, czy nie – jest kosztowne. Powiem więcej – jestem zdania, że stosunkowo tanie wegańskie jedzenie (pod warunkiem, że mówimy o produktach nieprzetworzonych) ma większe szanse na bycie mniej napchanym chemią niż równie tanie mięso. Słuszna uwaga. Warto też dodać, że im więcej żywności przygotujemy sobie własnoręcznie, tym lepiej na tym wyjdziemy. Ot, choćby przygotowywanie kiszonek. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Layne 1 035 Napisano 12 Lutego 2019 Jak się czujesz Pafnucy po tych dziesięciu latach diety prawie wegańskiej? Odczuwasz jakieś negatywne lub pozytywne zmiany takiego żywienia? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pafnucy Napisano 14 Lutego 2019 W dniu 12.02.2019 o 16:55, LayneStaley napisał: Jak się czujesz Pafnucy po tych dziesięciu latach diety prawie wegańskiej? Odczuwasz jakieś negatywne lub pozytywne zmiany takiego żywienia? Czuję się bardzo dobrze. Mam 48 lat, pracuję fizycznie i nie odczułem, bym był jakoś słabszy kondycyjnie na diecie bezmięsnej. Dawniej miałem problemy żołądkowe, jako dziecko nawet przez kilka dni leżałem w szpitalu w związku z bólami żołądka. Teraz w zasadzie nie pamiętam, kiedy mnie ostatnio bolał. Jak wspomniałem, mam pracę fizyczną i szczególnie odczuwam to w nogach (8 godzin na nogach - 15-minutowa przerwa, w której można sobie usiąść) i miałem taki okres, że łapały mnie uciążliwe skurcze. Pomogło stosowanie magnezu. Dodam tu jednak, że mój kolega (mięsożerny) miał ten sam problem i tak samo sobie z nim radził. Po tym zdarzeniu ze skurczami trochę bardziej przyłożyłem się do dbania o zdrowie i zacząłem suplementować witaminy. Ogólnie jestem z mojej diety zadowolony, odstawienie mięsa spowodowało też chęć poszukiwań nowych potraw i chyba dzięki temu zacząłem też poznawać jadalne rośliny dziko rosnące, grzyby... i zacząłem kisić różne kiszonki. Aha - zauważyłem, że jedzenie orzechów poprawia jakość stolca, jeśli można się tak wyrazić, ma dobry wpływ na defekację. Jest też coś, na co muszę uważać. Mam podwyższoną wartość cukru we krwi, co ostatnio zaczęło mi wychodzić na badaniach okresowych. Jestem jednak uzależniony od słodkiego i pożeram znaczne ilości miodu. Z tym próbuję walczyć. Na razie ograniczam. Odpowiedziałem Ci tutaj, chociaż chętnie wygrzebałbym temat o problematyce zdrowia w dietach, jeśli taki jest, bo warto wykorzystać wiedzę Lawendowej i innych osób, które się taką tematyką interesują. Jeśli nie znajdę takiego tematu, to założę nowy. (A może to jakieś moje skrzywienie? Ale pisałem wcześniej na forum, na którym przestrzeganie regulaminu było bardzo pilnowane a pisanie nie na temat niemile widziane. Zauważyłem, że tutaj panuje większa swoboda) Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Layne 1 035 Napisano 14 Lutego 2019 Czyli według tego, co napisałeś można przejść na (prawie) weganizm bez uszczerbku na zdrowiu, a nawet odczuć pozytywny wpływ tej decyzji. W dodatku nie jest to bardzo kosztowne. Tyle w temacie. A nie wiem o jakiej wiedzy Lawendowej mówisz... takie wypowiedzi bez poparcia w dodatku aroganckie, nie wprowadziły wiele do tematu. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach