Skocz do zawartości


endriu

Ciasto do… wszystkiego! Pokochasz je :)

Polecane posty

la primavera
Dnia 7.07.2019 o 00:27, endriu napisał:

Jeszcze naleśniki!

No tak, jakżeż mogłam nie zauważyć. Może dlatego, że nie lubię naleśników??

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


endriu
Dnia 11.07.2019 o 09:34, la primavera napisał:

No tak, jakżeż mogłam nie zauważyć. Może dlatego, że nie lubię naleśników??

To może domowe sushi? :D 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
la primavera

Raczej nie sushi. Nigdy nie jadłam, to skąd będę wiedzieć czy dobre zrobię? 

Może coś z mięsem? 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
endriu
8 godzin temu, la primavera napisał:

Raczej nie sushi. Nigdy nie jadłam, to skąd będę wiedzieć czy dobre zrobię? 

Może coś z mięsem?

Sushi jest z mięsem, w końcu ryba to też mięso. ;) 

Jutro mam zamiar przetestować nowy przepis na azjatyckiego kurczaka w sosie słodko-ostrym. Dam znać, jeśli się do czegokolwiek nada. ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu
8 minut temu, endriu napisał:

Jutro mam zamiar przetestować nowy przepis na azjatyckiego kurczaka w sosie słodko-ostrym.

A to coś dla mnie :) 

8 godzin temu, la primavera napisał:

Może coś z mięsem? 

W takim przypadku może jednak sushi? :P 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
la primavera
11 godzin temu, endriu napisał:

 

Jutro mam zamiar przetestować nowy przepis na azjatyckiego kurczaka w sosie słodko-ostrym. 

Azjatyckiego kurczaka jeszcze nie jadłam (chyba). Czym się różnią od naszych (zakładając, że jem nasze)?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
endriu
4 godziny temu, la primavera napisał:

Azjatyckiego kurczaka jeszcze nie jadłam (chyba). Czym się różnią od naszych (zakładając, że jem nasze)?

Musisz sprowadzić sobie z Chin mięso. W ostateczności możesz kupić też zwykłego, naszego, i przyprawić go po azjatycku. ;) Albo się nie czepiać słówek i zrozumieć jako „po azjatycku” :P 

Nie ma sensu, bym powielał treści, dlatego po prostu wrzucę link, w którym gość robi to po mistrzowsku:

Polecam, wychodzi pyszne! 

Edytowano przez endriu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
la primavera
Dnia 8.08.2019 o 16:29, endriu napisał:

Polecam, wychodzi pyszne! 

Mi wyszło okropne. 

Danie dla smoka wawelskiego od Szewczyka dratewki. 

Tak się zastanawiałam nad tymi papryczkami, i to jeszcze z nasionami, że przecież będzie za ostre, ale podobno miały się te smaki zrównoważyć.  No nie u mnie. Jeszcze się napatoczył gość na obiad. Albo był dzielny albo bardzo głodny, bo jako jeden z nielicznych zjadł.

 

Światowe kuchnie jednak nie dla mnie. 

 

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
endriu
Dnia 12.08.2019 o 12:02, la primavera napisał:

Mi wyszło okropne. 

Danie dla smoka wawelskiego od Szewczyka dratewki. 

Tak się zastanawiałam nad tymi papryczkami, i to jeszcze z nasionami, że przecież będzie za ostre, ale podobno miały się te smaki zrównoważyć.  No nie u mnie. Jeszcze się napatoczył gość na obiad. Albo był dzielny albo bardzo głodny, bo jako jeden z nielicznych zjadł.

 

Światowe kuchnie jednak nie dla mnie. 

Och. Przykro mi, że tak wyszło.

Rzeczywiście, gdybym publikował przepis samodzielnie, pewnie bym w nim zawarł dwie papryczki, nie trzy. Tyle właśnie dałem, bo żona nie lubi ostrego żarcia. A z tym pewnie łatwo przegiąć, zwłaszcza że papryczki mają różną ostrość w zależności od gatunku – taka papryczka pepperoni jest 10 razy mniej ostra od Jalapeño, a Jalapeño jest z 15 razy mniej ostra od habanero czy piri-piri. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
la primavera

Ja dałabym połowę.

W sklepie gdzie kupuję jest tylko papryczka, a jaki gatunek, to nikt nie wie. Widocznie z tych ostrzejszych. Będę  wiedzieć na przyszłość. 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
la primavera

Wprawdziwe po kucharzu wszechczasów ślad zaginął, ale jego super ciasto  często robię, jako cos innego niż pizza, i nadziewam je kurczakiem z sosem meksykańskim. 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dżulia
4 godziny temu, la primavera napisał:

Wprawdziwe po kucharzu wszechczasów ślad zaginął, ale jego super ciasto  często robię, jako cos innego niż pizza, i nadziewam je kurczakiem z sosem meksykańskim. 

 

Przepraszam, ale czy to ładnie rozbudzić smak nie zostawiając przepisu.

Nie bądź taka podziel się wiadomością.:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
la primavera
18 godzin temu, Dżulia napisał:

Przepraszam, ale czy to ładnie rozbudzić smak nie zostawiając przepisu.

 

Przepis jest w pierwszym poście, to ciasto Endriu, dalej pisze jak zrobić calzone, czyli po naszemu pieroga. Ja na nadzienie daję kurczaka pokrojonego i usmażonego plus gotowy sos meksykański i do każdego mała kulkę mozarelli,  bazylię, oliwkę. I nakłuwam widelcem. I piekę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dżulia
Dnia 24.04.2020 o 12:31, la primavera napisał:

Przepis jest w pierwszym poście, to ciasto Endriu, dalej pisze jak zrobić calzone, czyli po naszemu pieroga. Ja na nadzienie daję kurczaka pokrojonego i usmażonego plus gotowy sos meksykański i do każdego mała kulkę mozarelli,  bazylię, oliwkę. I nakłuwam widelcem. I piekę

Dzięki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przygnębiony
WtomiGraj
Dnia 11.01.2019 o 12:28, endriu napisał:

Podzielić ciasto na 8 części i z każdej z nich uformować bułeczkę (naciągamy ciasto z jednej strony, a z drugiej – zalepiamy, łącząc ze sobą dwa końce ciasta. Czynność powtarzamy 2–3 razy, do uzyskania gładkiej, ładnej powierzchni wierzchniej oraz dobrze zalepionej podstawy, górę bułeczek możemy naciąć ostrym nożem, by zaznaczyć miejsce pęknięcia).

Jakiś foto - poradnik tych czynności, proszę. Jestem noga w formowaniu bułeczek, korzystam z foremek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.






Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...