endriu 83 Napisano 11 Stycznia 2019 Cześć! Chciałbym Wam dziś sprzedać mój ukochany przepis na uniwersalne ciasto drożdżowe. Jest banalnie proste w wykonaniu i nadaje się do naprawdę wielu rzeczy. Łapcie! Składniki: 3 szklanki mąki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 szklanka ciepłej wody, 1/2 łyżeczki soli (do słonych wypieków można dać całą łyżeczkę), 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 kostki (25 g) drożdży. Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem. Przelać zaczyn do pozostałych składników (mąki, oliwy i soli) i wyrobić ciasto. Jeśli będzie się za mocno kleić, dodać mąki, czyli klasycznie. Wyrobione ciasto zostawić pod przykryciem na około 45 minut do wyrośnięcia. Co dalej? To już zależy od Was! Można np. Podzielić ciasto na pół, rozwałkować i zrobić z niego pizzę, calzone (podobnie jak pizza, ale składniki rozkładamy tylko na połowie ciasta, po czym drugą połowę naciągamy na pierwszą i sklejamy pieroga), stromboli (rozkładamy składniki na prawie całym cieście, zostawiając tylko szerszy pasek ciasta z jednej strony, po czym zwijamy całość w rulon, kierując się ku szerszemu paskowi; następnie sklejamy całość, nacinamy ciasto w paru miejscach i pieczemy jak pizzę). Podzielić ciasto na 8 części i z każdej z nich uformować bułeczkę (naciągamy ciasto z jednej strony, a z drugiej – zalepiamy, łącząc ze sobą dwa końce ciasta. Czynność powtarzamy 2–3 razy, do uzyskania gładkiej, ładnej powierzchni wierzchniej oraz dobrze zalepionej podstawy, górę bułeczek możemy naciąć ostrym nożem, by zaznaczyć miejsce pęknięcia). Podzielić ciasto na 8 części, każdą z nich rozwałkować dość cienko, ale nie bardzo cienko, i upiec – powstaną pity. Jak piec? W zasadzie wszystko podobnie: 220°C, grzanie góra i dół, 12 minut. Ale warto obserwować dania pod koniec wypieku, każdy piekarnik piecze nieco inaczej. Smacznego! 1 4 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
la primavera Napisano 11 Stycznia 2019 Czy te wypieki na zdjęciach to Twoje? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
endriu 83 Napisano 11 Stycznia 2019 17 minut temu, la primavera napisał: Czy te wypieki na zdjęciach to Twoje? Tak. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
la primavera Napisano 11 Stycznia 2019 Wyglądają pięknie. Gratuluję. Możesz napisać co dajesz do środka calzone? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
endriu 83 Napisano 11 Stycznia 2019 Dzięki! W tym konkretnym przypadku dałem łososia, oliwki, suszone pomidory i starty żółty ser, najpierw smarując połowę ciasta sosem. Krok po kroku wyglądało to tak: Ale oczywiście wrzucić można w zasadzie wszystko, co się nawinie. 2 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Layne 1 035 Napisano 11 Stycznia 2019 Wow. Robi wrażenie. Musiałem brodę obetrzeć 1 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Alma 350 Napisano 11 Stycznia 2019 Nio, ładne łobrazki ? Znać profesionalnego blogera kulinarnego ? 1 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
endriu 83 Napisano 11 Stycznia 2019 4 minuty temu, Alma napisał: Nio, ładne łobrazki ? Znać profesionalnego blogera kulinarnego ? Fakt, przez jakiś czas blogowałem, ale wycofałem się z tego, straciłem wenę. 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lawendowa 133 Napisano 11 Stycznia 2019 Czy ten przepis jest dla beztalencia kulinarnego? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
endriu 83 Napisano 11 Stycznia 2019 2 godziny temu, Lawendowa napisał: Czy ten przepis jest dla beztalencia kulinarnego? Tak! To jeden z tych przepisów, które zawsze wychodzą. 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
la primavera Napisano 12 Stycznia 2019 Skoro można wrzucić wszystko, to wybieram wszystko, bo łososia nie przełknę. Zrobię w tygodniu i dam znać jak wyszło. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
endriu 83 Napisano 12 Stycznia 2019 8 minut temu, la primavera napisał: Skoro można wrzucić wszystko, to wybieram wszystko, bo łososia nie przełknę. Zrobię w tygodniu i dam znać jak wyszło. Super, trzymam kciuki! Tylko nie przesadź ze składnikami, uważaj też, żeby nie dać zbyt wielu mokrych (pomidorów, pieczarek), bo w calzone składniki nie bardzo mają gdzie odparować. Czekam na efekty i zdjęcie! Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
la primavera Napisano 15 Stycznia 2019 Zrobiłam. Całkiem dobre wyszło. Ciasto ok, zrobiłam go trochę więcej, na oko z czterech szklanek mąki bo myślałam, że będzie za mało. Wyszły mi cztery sztuki. Dla mnie pół calzone na obiad wystarczy. Do środka dałam pieczony filet z kurczaka z gotowym sosem meksykańskim, oliwki, troszku bazylii, ser. Fajna alternatywa dla pizzy. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
endriu 83 Napisano 20 Stycznia 2019 W dniu 15.01.2019 o 14:55, la primavera napisał: Zrobiłam. Całkiem dobre wyszło. […] Fajna alternatywa dla pizzy. Super! Nie zrobiłaś może zdjęcia? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Oli Napisano 20 Stycznia 2019 Jak upieke to zrobię zdjecie, ale nie wiem czy gisc może dodać. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
endriu 83 Napisano 20 Stycznia 2019 2 minuty temu, Oli napisał: Jak upieke to zrobię zdjecie, ale nie wiem czy gisc może dodać. Po co być gościem, jak można nie być? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
la primavera Napisano 5 Kwietnia 2019 Szkoda, że nadworny kucharz zamilkł. Przepis naprawde fajny i często robię calzone według niego. Pewnie miałby jeszcze niejeden przepis na dobre dania. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 308 Napisano 5 Kwietnia 2019 W dniu 11.01.2019 o 16:48, endriu napisał: Ale oczywiście wrzucić można w zasadzie wszystko, co się nawinie. Kolego, tutaj się dopytują o Twoje dania. Nie można tak głodnego człowieka w potrzebie zostawiać 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
endriu 83 Napisano 7 Kwietnia 2019 O, jak miło! To zaraz coś wrzucę, może wyjątkowo prosty przepis na całkiem szybki chleb? A z powyższej receptury na ciasto korzystam też regularnie. Przez ostatnie trzy dni była u mnie rodzina żony. Na pierwsze dwa obiady zrobiłem kurczaki na dość wymyślne sposoby, ale dopiero pizza na obiad numer trzy rozbiła bank, więc – jak zwykle – przepis nie zawiódł. ? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mucka 1 Napisano 11 Czerwca 2019 Genialny przepis 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
la primavera Napisano 15 Czerwca 2019 Endriu Przepis dobry, wszystko wychodzi ale ile można jeść jedno i to samo? dziś pizza jutro pieróg, pojutrze kurze udka na ryżu i znowu pizza, itd Sięgnąłbyś w czeluścia swoich zapisków kulinarnych i podzielił się jeszcze czymś na inne dni tygodnia. Ładnie proszę. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
endriu 83 Napisano 6 Lipca 2019 Dnia 15.06.2019 o 14:20, la primavera napisał: Endriu Przepis dobry, wszystko wychodzi ale ile można jeść jedno i to samo? dziś pizza jutro pieróg, pojutrze kurze udka na ryżu i znowu pizza, itd Sięgnąłbyś w czeluścia swoich zapisków kulinarnych i podzielił się jeszcze czymś na inne dni tygodnia. Ładnie proszę. Jeszcze naleśniki! Tak naprawdę na co dzień często jadam coś na szybko, bez specjalnego przepisu. A to zapiekanka z makaronem i warzywami, a to ryż lub kasza z warzywami z woka… Nic szczególnego. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dżulia 483 Napisano 6 Lipca 2019 Nie byłam odważna by upiec drożdżowe ciasto...z racji odpowiednio wyrobienia ciasta, ale teraz wszystkie składniki wrzucam do pojemnika i robot wyrabia ciasto...urośnie, na brytfankę i do pieca. Przydałby się przepis na szybkie i dobre risotto. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
endriu 83 Napisano 7 Lipca 2019 9 godzin temu, Dżiulia napisał: Nie byłam odważna by upiec drożdżowe ciasto...z racji odpowiednio wyrobienia ciasta, ale teraz wszystkie składniki wrzucam do pojemnika i robot wyrabia ciasto...urośnie, na brytfankę i do pieca. O tak, też zazwyczaj korzystam z robota. Mam takiego taniego (kosztował ok. 300 zł), służy mi od lat. Zazwyczaj jeszcze przed wyrobieniem w nim ciasta wykorzystuję go do starcia sera, wtedy tylko przerzucam ser z misy do innego pojemnika, a do robota wrzucam mąkę z solą, zalewam pozostałymi składnikami i odpalam. Następnie zostawiam ciasto do wyrośnięcia w tej samej misie, dzięki temu jest mniej zmywania. A po wszystkim – pakuję do zmywarki i mam spokój. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dżulia 483 Napisano 7 Lipca 2019 12 godzin temu, endriu napisał: O tak, też zazwyczaj korzystam z robota. Mam takiego taniego (kosztował ok. 300 zł), służy mi od lat. do robota wrzucam mąkę z solą, zalewam pozostałymi składnikami i odpalam. Następnie zostawiam ciasto do wyrośnięcia w tej samej misie, dzięki temu jest mniej zmywania. A po wszystkim – pakuję do zmywarki i mam spokój. Mój robot ma krótkie mieszadła i ciasto włazi do urządzenia, a moje drożdżowe to: do naczynia wkładam pokruszone drożdże, 5 jaj, 1 szk. oleju, 1 szk. mleka podgrzanego, 1 kg mąki i sól i to razem mieszam robotem, a potem wiadomo. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach