Skocz do zawartości


Zaloguj się, aby obserwować  
BrakLoginu

Boczek z grilla

Polecane posty

Wesoły
BrakLoginu

Dziś sobie grillowałem boczek. Ja lubię taki bardziej przypieczony, wręcz bym powiedział, że przypalony z lekka. Wtedy jest taki chrupiący :) No i koniecznie ostro musi być :) 
Przepis nie jest mój, ale po modyfikacji mojego autorstwa :) 

 

Składniki:

  • 1 kg pokrojonego w plastry boczku
  • 1 czubata łyżka papryki słodkiej
  • 3 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 łyżeczki soli
  • 200 ml oleju
  • 1 szczypta pieprzu cayenne (jak ktoś lubi ostre potrawy tak jak ja)

 

Przygotowanie:

  1. Kroimy pół centymetrowe plastry ze świeżego boczku.
  2. Myjemy plastry boczku, suszymy i wkładamy do miski.
  3. W woreczku strunowym mieszamy obie papryki, czosnek, majeranek, sól i olej. Jeśli ktoś lubi ostrzejszą kuchnię, to do tego dodajemy 1 szyczyptę pieprzu cayenne.
  4. Do woreczka wkładamy plastry boczku, mieszamy dokładnie tak, aby obtoczyły się w marynacie i zostawiamy na kilka godzin.
  5. Mięso wykładamy na tacki albo na ruszt i grillujemy obracając mięso.

 

spacer.png

Edytowano przez BrakLoginu
  • Lubię to! 1
  • Super 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Czas na Gofra
example123

:) no cacy cacy aż ślinka cieknie :P
 Ja w zeszłym roku całkiem przypadkiem odkryłam walory boczku z grilla ale wędzonego-parzonego. Heh a to dlatego, że innego nie było w sklepie a miałam takiego smaka, że nie szło z tym walczyć. Wcześniej myślałam, ze tylko surowy nadaje się ale ten wędzony-parzony jednak wygrał i od wtedy tylko taki grilluję... niebo w gębie :D

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu

Ja od paru lat grilluję w plastrach surowy. Kiedyś tylko w szaszłykach boczek się pojawiał.

6 minut temu, example123 napisał:

ale ten wędzony-parzony jednak wygrał i od wtedy tylko taki grilluję... niebo w gębie :D

Jakoś szczególnie trzeba, go przygotować, czy prosto na grill idzie w takiej postaci? Muszę spróbować, chociaż wędzonek jakoś nie lubię, zwłaszcza przesadnie wędzonych, bo jak mięso za bardzo przejdzie, to mnie odrzuca :) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czas na Gofra
example123

Nie, ja zupełnie nic z nim nie robię  tak kroję na grubsze plastry i na grilla ot wsio. Te wedzone boczki nie są zbyt wędzone hehe

  • Super 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu
8 minut temu, example123 napisał:

Nie, ja zupełnie nic z nim nie robię  tak kroję na grubsze plastry i na grilla ot wsio. Te wedzone boczki nie są zbyt wędzone hehe

Nie żebym miał wyjść na uległego, ale dobra, przekonałaś mnie i następnym razem spróbuję :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiktoria110

mmmm, a jak smakuje boczek marynowany z sklepu? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu
Dnia 5.08.2022 o 12:50, wiktoria110 napisał:

mmmm, a jak smakuje boczek marynowany z sklepu? 

Nie pytaj tylko rób. Warto :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  





Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...