Skocz do zawartości
  • Niebo
  • Borówka
  • Szary
  • Porzeczka
  • Arbuz
  • Truskawka
  • Pomarańcz
  • Banan
  • Jabłko
  • Szmaragd
  • Czekolada
  • Węgiel


Zaloguj się, aby obserwować  
endriu

Banalnie prosty i całkiem szybki chleb – każdy da radę

Polecane posty

endriu

Hej! Chciałbym dziś Wam podrzucić przepis na banalnie prosty chleb drożdżowy, który piekę praktycznie przy każdej okazji. Robi się go raz-dwa, przy tym nie da się go spieprzyć, każdy sobie z nim poradzi. :) To pieczywo jest świetnym dowodem na to, że chleb wcale nie musi być robiony na zakwasie ani z użyciem jakiejś mąki za miliony monet, by był pyszny!

Składniki:

  • 1 kilogram mąki pszennej (lub mieszanka dowolnych mąk, przy czym drożdże najlepiej działają właśnie z pszenną, więc powinna jej być co najmniej połowa), u mnie zazwyczaj leci najtańsza z Biedronki,
  • łyżka soli,
  • opcjonalnie: 3 garście dodatków (mogą być słonecznik, pestki dyni, prażona cebulka czy co Wam przyjdzie do głowy),
  • ok. 1 litr letniej wody,
  • 50 gramów drożdży (pół standardowej kostki),
  • pół łyżeczki cukru (dla drożdży),
  • do przygotowania blaszek (u mnie – dwóch większych keksówek): tłuszcz (może być olej, masło lub smalec) i odrobina bułki tartej.

Mąkę mieszamy z solą i opcjonalnymi dodatkami, a drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Następnie łączymy ze sobą wszystkie te składniki i mieszamy, aż w misce nie będzie suchej mąki. Wtedy odstawiamy całość pod przykryciem (można szmatką, ja nakrywam michę talerzem ;) ) do wyrośnięcia na ok. 20 minut, a my w tym czasie przygotowujemy foremki (natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą). Po dwudziestu minutach szybko i niedbale parę razy ugniatamy łyżką wyrośnięte ciasto, żeby pozbyć się z niego nadmiaru gazu, po czym przelewamy je do foremek, wygładzamy mokrą łyżką i zostawiamy na kolejne 15–20 minut. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 250°C.

Gdy chlebki wyrosną i będą sięgać mniej więcej do wysokości foremek, możemy je posypać tym, na co mamy ochotę (np. słonecznikiem, otrębami, sezamem, mąką), lub nie sypać niczym. Następnie wsadzamy je do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 210°C i pieczemy 55 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy chlebki z foremek i dajemy im ostygnąć na jakiejś kratce lub ruszcie. :) Gotowe!

1f9af114ab8334da.jpg

  • Lubię to! 2
  • Super 3

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Sany

Hmm, nigdy jeszcze nie piekłam chleba, muszę wypróbować ten przepis. Dzięki.

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  





Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...