Składniki:
dwie duże cukinie
filet z piersi kurczaka
1 średnia cebula
1 papryka
1 duża marchewka
2 kulki mozzarelli
1 łyżka oleju
pęczek posiekanej natki pietruszki
łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
2. Cukinie umyj, przekrój wzdłuż. Przy pomocy dużej łyżki wydrąż środek cukinii.
3. Na patelni rozgrzej olej. W międzyczasie posiekaj cebulę, paprykę i filet z piersi kurczaka na kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
4. Kiedy olej będzie rozgrzany, wrzuć na patelnię kurczaka i cebulę. oraz inne warzywa Dopraw do smaku. Smaż, aż kurczak będzie ugotowany w środku.
5. Do farszu dodaj posiekaną natkę pietruszki i jedną pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę.
6. Nałóż farsz do środka cukinii. Pozostałą kulkę mozzarelli posiekaj na drobne paseczki i posyp równomiernie po wierzchu. Włóż całość do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
7. Cukinia faszerowana gotowa jest po około 30 minutach.
Wskazówka
Tak przygotowaną cukinię możesz podawać na ciepło, jak i na zimno pokrojoną na części. Do tego dania doskonale pasują różne sosy. Cukinię faszerowaną możesz podawać na przykład z sosem pieczarkowym, sosem czosnkowym albo ketchupem. Smacznego!