Składniki:
800 g filetu z łososia
Cytryna
Oliwa z oliwek
500 g fasolki szparagowej
Sos:
Szklanka śmietany 30%
300 g sera gouda
Gałka muszkatołowa
Pęczek koperku
3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1. Umytą fasolkę szparagową należy lekko obgotować przez parę minut a następnie odcedzić.
2. Przed pieczeniem łosoś powinien być umyty i osuszony. Wyciskamy sok z cytryny i wcieramy go w filety, a następnie odkładamy na bok.
3. Gdy łosoś nasiąka sokiem z cytryny, zabierzmy się za przepis na sos. Mieszamy opakowanie tłustej śmietany z utartym na tarce o grubych oczkach żółtym serem. Może to być ser gouda lub inny, który nam smakuje. Dodajemy szczyptę soli, gałki muszkatołowej i pieprzu, 3 posiekane lub wyciśnięte ząbki czosnku oraz umyty i drobno posiekany koperek.
4. Przepis na łososia z pieca jest zdrowszy niż przepis na łososia z patelni. Nastawmy piekarnik na 180 stopni. Naczynie żaroodporne musimy dokładnie wysmarować oliwą z oliwek. Na jego dnie układamy filety oraz fasolkę szparagową i pieczemy przez około 15 minut.
5. Po 15 minutach zalewamy nasze danie sosem serowym i wkładamy do pieca na kolejne 15 minut. Nasze danie możemy podać z makaronem, sałatką, ziemniakami lub frytkami. Smacznego!