Skocz do zawartości


Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'składniki'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

  • Dyskusje
    • Przywitaj się
    • Rozmowy w toku
    • Plotkarnia
  • Wydarzenia i Aktualności
    • Polityka
    • Z kraju i ze świata
    • Gospodarka
    • Wspomnień czar
  • Na luzie
    • Dowcipy
    • Stand-up i Kabarety
    • Memy i Śmieszne filmiki
    • Gry i zabawy
    • Pytania i odpowiedzi
  • Rozrywka
    • Film i kino
    • Telewizja
    • Muzyka
  • Zainteresowania
    • Hobby
    • Moda, uroda i zdrowie
    • Kulinaria
    • Zwierzęta
    • Edukacja i Praca
    • Turystyka
    • Sport
    • Motoryzacja
    • Psychologia, Socjologia, Nauka i filozofia
    • Strefa Tajemnic
  • Technologia
    • Komputery
    • Telefonia
    • Gry i Konsole
    • Pozostałe
  • Artystycznie
    • Nasza twórczość
    • Literatura
    • Kultura i sztuka
  • Trudne sprawy
    • Miłość i przyjaźń
    • Problem
    • Sprawy damsko - męskie
    • Religia
    • Samotni
    • Rodzina i dzieci
  • Mój region
    • Województwa
    • Zagranica i polonia
  • Inne
    • Dom i Ogród
    • Bazar
  • Sprawy Forum
    • Regulamin Forum Nastroik.pl
    • Ogłoszenia
    • Poradniki
    • Forumowicze Pomagają
    • Pytania, sugestie i problemy

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Znaleziono 3 wyniki

  1. Gość

    Szagówki poznańskie

    Smaczne danie mączne serwowane w aromatycznym sosie i kapustą. Nic dziwnego, że ta potrawa wciąż gości w wielu polskich domach. Po smażonym serze przyszedł czas na kolejny przysmak prosto z Wielkopolski. Dziś w ramach cyklu "Smaki Polski" przedstawiamy poznańskie szagówki. Nazwa "szagówki" najprawdopodobniej wywodzi się z gwary wielkopolskiej, w której "iść na szagę" oznacza iść na skróty, czy też na ukos. Przepis na szagówski poznańskie Składniki: 500 g ziemniaków 150 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli Przygotowanie: ziemniaki gotujemy, studzimy i mielimy. Łączymy je z mąką, jajkiem i solą. Ugniatamy, aż do momentu wyrobienia ciasta. Formujemy z niego wałki, spłaszczamy i kroimy na ukos mniejsze kawałki przypominające romby. Szagówki wrzucamy do osolonej gotującej się wody. Wyjmujemy je, gdy zaczną pływać po powierzchni.
  2. Caponata Caponata to danie kuchni sycylijskiej, w którym główną rolę odgrywają bakłażany i pomidory. Ten jarski gulasz przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom, ale także miłośnikom jednogarnkowych, prostych w przygotowaniu potraw. Nie znacie caponaty? Już dziś wypróbujcie nasz przepis i przekonajcie się za co kochają ją Sycylijczycy. Składniki 2 bakłażany 5 pomidorów 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki kaparów 2 ząbki czosnku czarne oliwki oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz cukier bazylia natka pietruszki Przygotowanie Bakłażany kroimy w kostkę i posypujemy solą. Odstawiamy na 10 minut, po czym osuszamy ręcznikiem papierowym. Smażymy je na oliwie z oliwek. Oddzielnie dusimy z odrobiną octu pokrojoną cebulę, seler naciowy oraz czosnek. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, łyżkę cukru, sól oraz pieprz. Całość dusimy na małym ogniu. Na koniec dodajemy oliwki, kapary i pokrojone na paski usmażone wcześniej bakłażany. Dusimy przez 10 minut. Podajemy ze świeżą bazylią i natką pietruszki.
  3. Gość

    Pulpety w białym sosie

    Pulpety w białym sosie. Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj delikatne pulpeciki w białym sosie. Rozpływające się w ustach mięso i śmietanowy sos z pietruszką będą doskonale komponować się z ziemniaczanym puree i surówką z marchewki. Składniki Pulpety: 300 g mięsa mielonego z indyka ząbek czosnku jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz zioła prowansalskie mielona papryka Sos: 1 szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka śmietany 30 proc. pęczek pietruszki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól, pieprz gałka muszkatołowa Przepis Do mięsa dodaj jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i bułkę tartą. Masę dopraw solą, pieprzem, ziołami i papryką. Całość wyrób na gładką masę. Jeśli jest za rzadka, dodaj bułki tartej. Zwilż dłonie w wodzie i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. W garnku zagotuj śmietankę z bulionem. Wrzuć pulpety i gotuj przez około 15 minut. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Dodaj do sosu. Wymieszaj i zagotuj. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...