Pstrąg paprykowo - serowy z grilla.
Składniki
4 pstrągi, patroszone
2 łyżki soku z cytryny
Farsz
1 papryka czerwona
1 cebula
10 dag żółtego sera Bluedino, startego na tarce
2 łyżki majonezu
1 łyżka bazylii, posiekanej
3 łyżki zielonej pietruszki, posiekanej
1 łyżka papryki słodkiej
sól
pieprz
Przygotowanie
Ryby myjemy, osuszamy, nacieramy na zewnątrz i w środku: solą, sokiem z cytryny i pieprzem.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w niezbyt dużą kostkę. Obraną cebulę drobno siekamy. Składniki farszu mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ryby napełniamy farszem, każdą spinamy wykałaczkami i zawijamy luźno w posmarowaną oliwą folię aluminiową. Folię dokładnie zawijamy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy na rozgrzanym grillu przez ok. 20 minut.
Pieczona ryba z aromatycznym, warzywnym farszem. Doskonale komponuje się z ziemniaczkami w mundurkach lub świeżą bagietką.