Prosty przepis na kotlety z gotowanego kalafiora.
Idealne dla Dzieci i osób na diecie bezmięsnej.
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: 15 sztuk
Dieta: wegetariańska
Składniki:
mała główka gotowanego kalafiora - około 700 g
2 mniejsze jajka lub jedno duże
10 cm odcinek pora
łyżka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, cukru; szczypta tymianku, bazylii, imbiru i pietruszki
bułka tarta do obtoczenia oraz olej roślinny do smażenia
Umyj kalafiora i poodcinaj różyczki. Gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu bardzo dokładnie odsącz z wody.
Kalafiora przepuść przez praskę, zmiel lub dobrze ugnieć - nawet widelcem. Do miski dodaj jajka, czosnek przepuszczony przez praskę, mąkę ziemniaczaną, drobno poszatkowanego pora oraz przyprawy.
Wszystko dobrze wymieszaj. Nagrzej patelnię. Wlej olej. Łyżką odmierzaj porcje wielkości mandarynki - masa jest dość rzadka. Umieszczaj w talerzu z bułką. Obtocz i dłońmi formuj lekko spłaszczone kotlety. Kolety są delikatne, więc jeśli wolisz bardziej zwarte przed obtaczaniem dołóż do masy łyżkę bułki tartej.
Kotlety smaż porcjami, na średniej mocy palnika minimum po 5 minut z każdej strony. Nie przewracaj na drugą stronę, póki się nie zarumienią. Podawaj z warzywami.. mieszanką sałat.