Grillowane warzywa
Składniki:
500 g różnych warzyw: cukinia, papryka, bakłażan, pieczarki, pomidory, inne wg upodobania
oliwa
4 ząbki czosnku
1 łyżka octu jabłkowego
przyprawy: koperek, zioła prowansalskie, sól i pieprz
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie umyć i pokroić w średniej wielkości niecienkie plastry.
Następnie zamarynować je w roztworze z oliwy z octem, pokrojonym w cieniutkie plasterki czosnkiem, solą, ziołami i pieprzem. Odstawić na pół godziny.
Grillować warzywa kilka minut obracając je kilkakrotnie i polewając marynatą, jeśli zostanie.
Najszybciej gotowa będzie cukinia, najdłużej będzie grillować się papryka i pieczarki.
Grillowane warzywa szczególnie sprawdza się jako dodatek do mięs, jak również można podawać jako główne danie z sosami.
Smacznego!