Skocz do zawartości


Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'pasztet'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

  • Dyskusje
    • Przywitaj się
    • Rozmowy w toku
    • Plotkarnia
  • Wydarzenia i Aktualności
    • Polityka
    • Z kraju i ze świata
    • Gospodarka
    • Wspomnień czar
  • Na luzie
    • Dowcipy
    • Stand-up i Kabarety
    • Memy i Śmieszne filmiki
    • Gry i zabawy
    • Pytania i odpowiedzi
  • Rozrywka
    • Film i kino
    • Telewizja
    • Muzyka
  • Zainteresowania
    • Hobby
    • Moda, uroda i zdrowie
    • Kulinaria
    • Zwierzęta
    • Edukacja i Praca
    • Turystyka
    • Sport
    • Motoryzacja
    • Psychologia, Socjologia, Nauka i filozofia
    • Strefa Tajemnic
  • Technologia
    • Komputery
    • Telefonia
    • Gry i Konsole
    • Pozostałe
  • Artystycznie
    • Nasza twórczość
    • Literatura
    • Kultura i sztuka
  • Trudne sprawy
    • Miłość i przyjaźń
    • Problem
    • Sprawy damsko - męskie
    • Religia
    • Samotni
    • Rodzina i dzieci
  • Mój region
    • Województwa
    • Zagranica i polonia
  • Inne
    • Dom i Ogród
    • Bazar
  • Sprawy Forum
    • Regulamin Forum Nastroik.pl
    • Ogłoszenia
    • Poradniki
    • Forumowicze Pomagają
    • Pytania, sugestie i problemy

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Znaleziono 1 wynik

  1. Primo: Świeże, nie mrożone mięsa i tłustości. Oczywiście schłodzone i skruszałe. Kiedyś kupowało się je w tzw jatkach. Secundo: 2 kg chudości ( przynajmniej kg szynki lub łopatki tucznika, reszta to indyk, perliczka, dziczyzna). ! kg tłustości (podgardle, boczek, słoniny min 25 dkg) Min 80 dkg wątróbki wieprzowej. Tertio: sporo warzyw rosołowych z preferencją pietruszki, selera i marchewki. sześć dużych cebul, sześć jaj, główka czosnku, cztery suche kajzerki, przyprawy: sól, pieprz, dwa opakowania mielonej gałki lub jedna utarta, ziele ang. , liscie laurowe. Nie żałować. Dwie papryczki chilli, koniecznie. Quarto: wykonanie. Na dno min. 7 l garnka układamy zielsko z pora i selera. Na nim krojone warzywa i przyprawy, bez cebuli.. Dwie papryczki i przekrojona główka czosnku. Następna warstwa to pokrojone chudości. Na górę pokrojone, z mięsem tłustości Dobrze zwartą zawartość zalewamy wrzątkiem. Dusimy aż do miękkości min 2 godz. W tym czasie robimy myk ze słoniną, kawałkami tłustego podgardla, wątróbką i cebulą. Duża patelnia. wytapiamy tłuszcz z plastrów słoniny i podgardla, boczku przy min grzania, z wyczuciem. Wybieramy chrupiące tłustości do pierwszego mielenia. Na pozostały tłuszcz wrzucamy posiekane cebule. Smażymy do zeszklenia, aż się pokażą brązowe cętki. Cebula wędruje do miski i zmielenia. Teraz wątróbka pokrojona w cm plastry. Średni ogień, po minucie z każdej strony. Zalewamy wywarem z mięs i warzyw, dusimy parę minut. I wszystko też do miski i zmielenia 3x. W wywarze nasączaamy cztery kajzerki. Wszystko mielimy trzykrotnie. Dodajemy ew przyprawy do smaku - sól, mielony pieprz, gałkę. Foremki natłuszczone (płaski pędzel) rozpuszczonym smalcem i wysypane bułką tartą. Nie mieszamy olejów roślinnych z tłuszczem zwierzęcym - to dobra zasada. Lekko posypujemy zawartość tartą bułką. Jak po godzinie w 180 zbrązowieje - pasztet wielkanocny jest faktem.

Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...