Skocz do zawartości


Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'masła'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

  • Dyskusje
    • Przywitaj się
    • Rozmowy w toku
    • Plotkarnia
  • Wydarzenia i Aktualności
    • Polityka
    • Z kraju i ze świata
    • Gospodarka
    • Wspomnień czar
  • Na luzie
    • Dowcipy
    • Stand-up i Kabarety
    • Memy i Śmieszne filmiki
    • Gry i zabawy
    • Pytania i odpowiedzi
  • Rozrywka
    • Film i kino
    • Telewizja
    • Muzyka
  • Zainteresowania
    • Hobby
    • Moda, uroda i zdrowie
    • Kulinaria
    • Zwierzęta
    • Edukacja i Praca
    • Turystyka
    • Sport
    • Motoryzacja
    • Psychologia, Socjologia, Nauka i filozofia
    • Strefa Tajemnic
  • Technologia
    • Komputery
    • Telefonia
    • Gry i Konsole
    • Pozostałe
  • Artystycznie
    • Nasza twórczość
    • Literatura
    • Kultura i sztuka
  • Trudne sprawy
    • Miłość i przyjaźń
    • Problem
    • Sprawy damsko - męskie
    • Religia
    • Samotni
    • Rodzina i dzieci
  • Mój region
    • Województwa
    • Zagranica i polonia
  • Inne
    • Dom i Ogród
    • Bazar
  • Sprawy Forum
    • Regulamin Forum Nastroik.pl
    • Ogłoszenia
    • Poradniki
    • Forumowicze Pomagają
    • Pytania, sugestie i problemy

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Znaleziono 1 wynik

  1. Właśnie odświeżyłem drewnianą formę do wykonania baranka. Forma była zrobiona przez mojego dziadka stolarza, który posiadał niezwykły dar manualnego obrabiania drewna. Powstawały w jego rękach różne dzieła. Mam kilka zamówień od rodziny na w/w usługę, więc postanowiłem się z Wami podzielić 2 różnymi wypróbowanymi i prostymi sposobami znalezionymi w sieci, ale stosuje je od paru lat. Składniki forma drewniana do baranka masło ziarenka pieprzu listki bukszpanu rzeżucha Sposób 1 Odpowiednio wcześnie wyjmij masło z lodówki – może pozostać chłodne, ale powinno być plastyczne, by można było wyłożyć nim foremkę. Forma na baranka z masła wymaga uprzedniego sparzenia we wrzątku. Włóż foremkę do gorącej wody na kilka minut, po czym namocz ją w zimnej wodzie, nawet przez kilka godzin. Wyjmij foremkę z wody i nie czekając aż całkowicie się osuszy, posyp wewnętrzne ścianki solą. Wetrzyj sól w foremkę, dzięki czemu masło nie będzie przywierać do ścianek, a maślany baranek będzie słony i smaczniejszy. Za pomocą noża wsmaruj masło w obie połówki foremki, dokładnie wypełniając zagłębienia. Masła nałóż z nadmiarem. Złóż obie połówki foremki, dociśnij i usuń nadmiar masła, który wyjdzie dołem. Formę napełnioną masłem włóż do lodówki i zaczekaj, aż będzie odpowiednio twarde. Możesz włożyć ją także do zamrażalnika na około 20 minut. Otwórz formę, podważając jej jedną część nożem. Delikatnie wyjmij baranka z foremki i ustaw na dekoracyjnym talerzu z rzeżuchą. Z ziarenek pieprzu zrób oczy baranka, a z listków bukszpanu jego uszy. Baranka możesz przyozdobić czerwoną chorągiewką wielkanocną. Sposób 2 Odpowiednio wcześnie wyjmij masło z lodówki – ma być lekko chłodne i plastyczne. W tym przypadku, drewniana forma do baranka z masła nie musi być wcześniej namaczana. Suche części foremki wyłóż folią spożywczą. Za pomocą noża wsmaruj plastyczne masło w obie połówki foremki, dokładnie wypełniając zagłębienia. Pamiętaj, by masła nałożyć z nadmiarem. Złóż obie połówki foremki, dokładnie dociśnij i usuń nadmiar masła. Formę napełnioną masłem włóż na 20 minut do zamrażalnika. Otwórz formę, podważając jej jedną część nożem. Ostrożnie wyjmij maślanego baranka z formy i ustaw na talerzyku z rzeżuchą. Podobnie jak przy poprzednim sposobie – oczy baranka wykonaj z ziarenek pieprzu, a uszy z pojedynczych listków bukszpanu.

Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...