Właśnie odświeżyłem drewnianą formę do wykonania baranka. Forma była zrobiona przez mojego dziadka stolarza, który posiadał niezwykły dar manualnego obrabiania drewna. Powstawały w jego rękach różne dzieła.
Mam kilka zamówień od rodziny na w/w usługę, więc postanowiłem się z Wami podzielić 2 różnymi wypróbowanymi i prostymi sposobami znalezionymi w sieci, ale stosuje je od paru lat.
Składniki
forma drewniana do baranka
masło
ziarenka pieprzu
listki bukszpanu
rzeżucha
Sposób 1
Odpowiednio wcześnie wyjmij masło z lodówki – może pozostać chłodne, ale powinno być plastyczne, by można było wyłożyć nim foremkę.
Forma na baranka z masła wymaga uprzedniego sparzenia we wrzątku. Włóż foremkę do gorącej wody na kilka minut, po czym namocz ją w zimnej wodzie, nawet przez kilka godzin.
Wyjmij foremkę z wody i nie czekając aż całkowicie się osuszy, posyp wewnętrzne ścianki solą. Wetrzyj sól w foremkę, dzięki czemu masło nie będzie przywierać do ścianek, a maślany baranek będzie słony i smaczniejszy.
Za pomocą noża wsmaruj masło w obie połówki foremki, dokładnie wypełniając zagłębienia. Masła nałóż z nadmiarem.
Złóż obie połówki foremki, dociśnij i usuń nadmiar masła, który wyjdzie dołem.
Formę napełnioną masłem włóż do lodówki i zaczekaj, aż będzie odpowiednio twarde. Możesz włożyć ją także do zamrażalnika na około 20 minut.
Otwórz formę, podważając jej jedną część nożem. Delikatnie wyjmij baranka z foremki i ustaw na dekoracyjnym talerzu z rzeżuchą.
Z ziarenek pieprzu zrób oczy baranka, a z listków bukszpanu jego uszy. Baranka możesz przyozdobić czerwoną chorągiewką wielkanocną.
Sposób 2
Odpowiednio wcześnie wyjmij masło z lodówki – ma być lekko chłodne i plastyczne.
W tym przypadku, drewniana forma do baranka z masła nie musi być wcześniej namaczana. Suche części foremki wyłóż folią spożywczą.
Za pomocą noża wsmaruj plastyczne masło w obie połówki foremki, dokładnie wypełniając zagłębienia. Pamiętaj, by masła nałożyć z nadmiarem.
Złóż obie połówki foremki, dokładnie dociśnij i usuń nadmiar masła.
Formę napełnioną masłem włóż na 20 minut do zamrażalnika.
Otwórz formę, podważając jej jedną część nożem. Ostrożnie wyjmij maślanego baranka z formy i ustaw na talerzyku z rzeżuchą.
Podobnie jak przy poprzednim sposobie – oczy baranka wykonaj z ziarenek pieprzu, a uszy z pojedynczych listków bukszpanu.