- Niebo
- Borówka
- Szary
- Porzeczka
- Arbuz
- Truskawka
- Pomarańcz
- Banan
- Jabłko
- Szmaragd
- Czekolada
- Węgiel
Przeszukaj forum
Pokazywanie wyników dla tagów 'kurczak'.
Znaleziono 5 wyników
-
Bardzo fajny, letni i leniwy przepis. Jedyna jego wada to to, że nie warto zostawiać nic na jutro, bo traci przy odgrzewaniu. 800g ud kurczaka bez skóry i kości (jeśli z kośćmi, to więcej) sporawa cebula sok z 3 cytryn (najlepiej bio) skórka z półtorej cytryny (najlepiej bio, jeśli nie - to wyparzonej) szklanka rosołu albo białego wytrawnego wina (daję i jedno, i drugie) 4 żółtka (białka zamróź i wykorzystaj w ciągu miesiąca na Pawłową) chili, tłuszcz do smażenia (masło klarowane w mojej wersji), sól i pieprz, natka, liście laurowe, ziele angielskie Podsmaż cebulę, dodaj pokrojone w rozsądne kawałki mięso i przyrumień, zalej rosołem/winem, dodaj liście laurowe, sól, ziele angielskie, chili, parę łyżek soku z cytryny i uduś do miękkości. Odparuj sos. W osobnej misce roztrzep żółtka, skórkę, pieprz, natkę i resztę soku z cytryny. Wlej do garnka, energicznie mieszając. Sos powinien mieć aksamitną konsystencję. Podawaj z czym tam chcesz:)
-
Nie przyrządzałam nigdy a zamierzam zrobić kurczaka w sosie curry. Czy mogę was prosić o porade i przepisy? Czy robicie z mlekiem kokosowym, śmietaną, jogurtem? Nie robiłam nigdy nic z mlekiem kokosowym.
-
Składniki: dwie duże cukinie filet z piersi kurczaka 1 średnia cebula 1 papryka 1 duża marchewka 2 kulki mozzarelli 1 łyżka oleju pęczek posiekanej natki pietruszki łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 2. Cukinie umyj, przekrój wzdłuż. Przy pomocy dużej łyżki wydrąż środek cukinii. 3. Na patelni rozgrzej olej. W międzyczasie posiekaj cebulę, paprykę i filet z piersi kurczaka na kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 4. Kiedy olej będzie rozgrzany, wrzuć na patelnię kurczaka i cebulę. oraz inne warzywa Dopraw do smaku. Smaż, aż kurczak będzie ugotowany w środku. 5. Do farszu dodaj posiekaną natkę pietruszki i jedną pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę. 6. Nałóż farsz do środka cukinii. Pozostałą kulkę mozzarelli posiekaj na drobne paseczki i posyp równomiernie po wierzchu. Włóż całość do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. 7. Cukinia faszerowana gotowa jest po około 30 minutach. Wskazówka Tak przygotowaną cukinię możesz podawać na ciepło, jak i na zimno pokrojoną na części. Do tego dania doskonale pasują różne sosy. Cukinię faszerowaną możesz podawać na przykład z sosem pieczarkowym, sosem czosnkowym albo ketchupem. Smacznego!
-
Aromatyczny bulion z kurczakiem i pieczarkami, z dodatkiem papryczki chili i kurkumy to wyjątkowe danie. Teraz możecie je przyrządzić we własnej kuchni. Przepis jest prosty, a jego przygotowania zajmie nam tylko kilka chwil. Składniki: 300 g filetu z kurczaka 250 g pieczarek 100 g koncentratu pomidorowego 500 ml bulionu 2 cebule 1 papryczka chili natka pietruszki kurkuma olej sól pieprz Jak przygotować: Pokrojony w kostkę filet z kurczaka i smażymy przez kilka minut. Cebule, pieczarki i papryczkę chili kroimy i dusimy na małym ogniu. Wszystkie składniki zalewamy bulionem i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i kurkumę. Trzymamy niewielkim ogniu przez kolejne 15 minut. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
-
Chcę zrobić sos z kurczakiem, kukurydzą, itp + pomidory w puszce. Jednak zawsze gdy kupowałam pomidory w puszce miały one kwaśny smak. Co zrobić, żeby ten sos nie był kwaśny? Gotować pomidory długo pod przykryciem do rozgotowania, czy nie tędy droga?