Składniki:
ziemniaki: 6
sol do gotowania: 1 łyżka
twaróg tłusty: 250 g
śmietana 18%: 400 ml
szczypiorek: 2 pęczki
Sól, pieprz do smaku
masło: 60 g
Przygotowanie:
Danie rodem z wielkopolski. Najpopularniejszy piątkowy obiad od XIX wieku, kiedy to ziemniaki stały się popularne w poznańskim. Ziemniaki gotuje się w mundurkach, dzięki czemu zachowują więcej witamin. Najlepiej użyć odmian mączystych, takich jak Augusta, Omega, Agria czy Jurata.
Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonym wrzątku. W tym czasie przygotować gzik: twaróg pokruszyć i wymieszać ze śmietaną. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Dodać do twarogu, doprawić solę i pieprzem.
Gorące ziemniaki przekroić wzdłuż na połówki, posmarować masłem, na wierzchu położyć łyżkę gziku.