Dietetyczna golonka z kapustą.
Kto z nas nie lubi goloneczki? Niestety są osoby, które nie mogą pozwolić sobie na nią w pełni.
Przedstawię Wam typowe danie jednogarnkowe, jednak robione w piekarniku. Zostało przetestowane na osobach mi znanych. Żyją (jeszcze)
Tak szczerze, sam poddam się tym testom. Przepis jest dobrej znajomej, która "ćwiczy" męża pod kątem wszelkich diet Obiecałem przepis koledze z tego forum i mam nadzieję, że nie tylko jemu przypadnie on do gustu
Składniki:
3 golonki indycze
kapusta włoska - pól dużej główki
ziemniaki
sól, papryka, mielony kumin, pieprz biały,mielone ziele angielskie
Przygotowanie:
Golonki indycze umyć. Kapustę poszatkować dość grubo. Ziemniaki obrać w ilości potrzebnej dla Ciebie lub grupy osób (rodziny) dla której gotujesz i pokroić na plastry grubości ok 2cm.
Na dno dużego naczynia żaroodpornego położyć warstwę kapusty, która należy posypać solą, pieprzem, kuminem, i zielem angielskim. Następnie ułożyć na kapuście golonka.
Golonki posypać solą , pieprzem i papryką. Wokół golonek ułożyć ziemniaki, które również posolić i posypać papryką. Można ułożyć jeszcze druga warstwę kapusty na ziemniaczkach .
Całość podlać wodą tak żeby dochodziła do połowy warstwy ziemniaków. Dusimy w piekarniku po przykryciem około 1h i 15 min przy 200 stopniach. Następnie podpiekamy bez przykrycia około 15 minut.
Kolego Dionizy mam nadzieję, że Tobie przypadnie do gustu i będziesz mógł pałaszować bez wyrzeczeń