Skocz do zawartości


Tablica liderów


Popularna zawartość

Pokazuje zawartość z najwyższą reputacją 08.06.2022 w Posty

  1. 2 punkty
    Drewniana łycha od tych gotowanych ziemniaków przez ucho trza jej swisnac! ?
  2. 2 punkty
  3. 2 punkty
  4. 1 punkt
  5. 1 punkt
  6. 1 punkt
  7. 1 punkt
    Gaznąć = przejechać np. traktorem ?
  8. 1 punkt
    Właśnie zajadałam obiad i w TV leci program o promowaniu wiejskiego życia Aż by się chciało gaznąć z takim rolnikiem.... Tylko ciiiii, bo K usłyszy ? I będzie przemoc domowa ?????
  9. 1 punkt
    No cóż. Liczę na Twoją sesje??
  10. 1 punkt
    Tak, w Polsce na rynku byl taki rzeźnik od rolnika. Tu są we wtorki i soboty jarmarki farmerskie, nawet z wypiekami własnej roboty plus oczywiście warzywa, owoce, sery, wędliny i mięso. Myślę że Unia przesadza z tymi obostrzeniami i przepisami, bo byłoby tego więcej. Ale nie chce się wypowiadać, bo nie jestem w temacie rokniczym, jednak widzę teraz różnicę. Tym bardziej, że okres przejściowy Brexitu akurat byłam w Uk i widzialam, że tego typu handel rozkwitł.
  11. 1 punkt
    Wypiłam taką jak zwykle i łyknęłam paracetamol. Wolno schodziło.
  12. 1 punkt
    Kawy się napij, ale czarnej, albo ibuprofen.
  13. 1 punkt
    Jestem za. Ale póki co nie każdego stać więc poluje na promocje w biedrze. W Polsce małe hodowle są nieopłacalne. Pośrednicy pasą brzuchy a rolnik dostaje grosze. Jeszcze przyszła zaraza ASF i dobiła dosłownie, wymaganiowo i finansowo.
  14. 1 punkt
    A ile tego masz zakontraktowane Pani makowa panienko?
  15. 1 punkt
    Też tak czasem mam, gdy ktoś chwali coś, co dla mnie jest naturalne Myślę, że to po części jakieś niedowartościowanie, a po części zwyczajna nieświadomość, że coś dla nas normalnego, naturalnego może kogoś zachwycać czy zwyczajnie zwracać czyjąś uwagę. Naumiałam się mowić "dziękuję" i cieszę się zwyczajnie tym, że ktoś coś docenił. No masz ten dar! I pogódź się z tym ? Ps. Nie wszystko, co mamy w sobie zasługujące na komplement, musimy zdobywać jakąś ciężką pracą, żeby móc się z tego cieszyć i to doceniać. Można się cieszyć też z genów, jakie dostało się w "spadku po dziadku".
  16. 1 punkt
  17. 1 punkt
  18. 1 punkt
    Kontrola urzędów, dopłaty, paszporty robią swoje. Kiedy jeszcze hodowaliśmy świnie, dostaliśmy przy kontroli wskazanie żeby doświetlić pomieszczenie i... dać zwierzakom zabawki. Wymieniliśmy okna na większe a świnie bawiły się plastikowymi butelkami ?
  19. 1 punkt
    To jak ocenianie gustu muzycznego trochę ? Jeden lubi siedzieć w filharmonii a drugi na plenerowym disco polo.
  20. 1 punkt
    Nie jestem masochistką ? Nawet te które inni zakładają o wierze staram się omijać, bo zawsze mi się gotuje od czytania herezji ?
  21. 1 punkt
    Składniki na 8 - 10 porcji: 1 kilogram kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 1 szklanka zielonej soczewicy jedno kwaśne jabłko jedna cebula 2 łyżki dobrej, najlepiej domowej konfitury ze śliwek 10 wędzonych śliwek 10 gram suszonych grzybów 150 ml żubrówki albo gorzkiej żołądkowej 4 łyżki sosu sojowego sól olej Przyprawy: 3 ząbki czosnku drobno posiekane 10 ziaren pieprzu 4 ziela angielskie 3 goździki 2 liście laurowe łyżeczka kminku łyżeczka pieprzu ziołowego łyżeczka cząbru pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki ziaren kolendry pół łyżeczki ziaren gorczycy Przygotowanie: Dzień przed gotowaniem bigosu suszone grzyby namoczyć w 1 ½ szklanki zimnej wody. Zostawić na noc. Następnego dnia przygotowania bigosu zaczynami od kapusty. Kiszoną kapustę przepłukać i pokroić na drobniejsze kawałki. Na dnie garnka rozgrzać sporą ilość oleju, całe dno powinno być równo pokryte równą warstwą oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, a następnie dodać kiszoną kapustę razem ze wszystkimi przyprawami oraz łyżką soli, zalać wszystko litrem wody i gotować na mały ogniu przez godzinę. W międzyczasie ugotować soczewicę w osolonej wodzie na półtwardo, uważać, aby się nie rozgotowała. Kiedy będzie gotowa, odcedzić i odłożyć na bok. Białą kapustę poszatkować, jabłka nie obierać i zetrzeć na tarce. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki (ale nie za drobne) i dodać do garnka białą kapustę, ugotowaną soczewicę, jabłko, śliwki, grzyby oraz wodę, w której się moczyły. Dodać jeszcze szklankę świeżej wody, sos sojowy i gotować na małym ogniu przez kolejną godzinę. Po godzinie dodać wódkę oraz konfiturę śliwkową, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez przynajmniej pięć godzin, regularnie zaglądając i podlewając wodą. Na koniec osolić do smaku. Bigos jest najlepszy drugiego lub trzeciego dnia, po kilku odgrzaniach. I oczywiście najpyszniejszy jest z dobrym, ciemnym chlebem. Przyprawy są bardzo ważne, bo robią całą robotę smakową. Ja dodałam jeszcze majeranek. Zamiast wedzonej śliwki dałam kiedyś normalną suszoną i suszone wędzone jabłko. Musi być coś wędzonego, żeby bigos miał właśnie dobry smak. Naprawdę polecam. Jedli go mięsożercy i byli oczarowani.
  22. 1 punkt
    Tobie! W Polandzie powinnaś mówić ?
  23. 1 punkt
  24. 1 punkt
    Bigos to akurat lubie z mięskiem, choc wyjadam kapustę z grzybami i śliwkami najbardziej ? A poproszę przepis! Spróbuję.
  25. 1 punkt
    Do tego zsiadłe mleko w jakimś cebrzyku (tak się to zwie? czy tam innym glinianym garncu) i będzie pyszka staropolskie papu ?
  26. 1 punkt
  27. 1 punkt
    Bo on taki tajemniczy. Tam dosra tu dosra i wszyscy go lubią. Oprocz mnie oczywiście ? ???
  28. 1 punkt
    Przypomniałaś mi o pewnej piosence. Znasz?
  29. 1 punkt
    Hahaha, po tych tekstach o jedzeniu też maka zinterpretowałam jak Chłopiec ? I się zastanawiam co robi burger w trawie ?
  30. 1 punkt
    Zawsze mnie Jacenty bardzo interesował ?
  31. 1 punkt
    Jak to o czym, o Tobie ??? za plecami wychodzi najlepiej.....
  32. 1 punkt
    To taki pas ziemi przy stodole. Zasypany makami i trochę żmijowca (niebieskie). Z drugiej strony jeszcze ślaz i gorczyca więc mam kolorowo.
  33. 1 punkt
    Było na czarno, to teraz coś na czerwono ?
  34. 1 punkt
    Dokładnie, mi się wydaje, że już prawie w ogóle nie piszę, a ciągle w czołówce ???? najbardziej uzależniona.
  35. 1 punkt
  36. 1 punkt
    Wiecie gdzie widać uwiąd forum? Na tablicy liderów. Czasem wystarczą dwa punkty by wygrać dzień ?
  37. 1 punkt
    Ja pierdziu. Telefon w kieszeni to ryzyko. Jakieś ustawienia mi się powciskały i teraz mam wszystko na czarno ?
  38. 1 punkt
    Gdzieś jakieś screeny może są.Bój się!
  39. 1 punkt
    Maybe

    Chi

    Może się okazać jednym wielkim shitem, ale może być też fajny ?
  40. 1 punkt
    Ogłaszam, że dziś dzień seksu obchodzimy. Kochajta się ludzie... @KapitanJackSparrow pamiętaj aby dzień swiety świecić ?
  41. 1 punkt
    No właśnie, ja prawie na dziesięć.
  42. 0 punktów
    Niech wam slinka cieknie To nie mój, bo jestem wege, ale pięknie się prezentuje. Zresztą wege burgery też są równie piękne i smaczne.
Tablica liderów jest ustawiona na Warszawa/GMT+02:00

Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...