Skocz do zawartości


CzarnaStonka

Witam :)

Polecane posty

CzarnaStonka

Czarna,bo jestem czarna,a stonka,bo lubię stonki. I dlatego taki nick wybrałam :)

 

Witam wszystkich.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Helena

Witaj!-pozdrawiam cieplutko

zapraszam na popołudniową ka

7glaktwdb7ja.jpg

  Dnia 22.01.2019 o 14:14, Helena napisał:

Witaj!-pozdrawiam cieplutko

zapraszam na popołudniową kawkę 

-przepraszam ,ale za prędko mi sie nacisnęło dodaj ?

7glaktwdb7ja.jpg

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CzarnaStonka
  Dnia 22.01.2019 o 14:14, Helena napisał:

Witaj!-pozdrawiam cieplutko

zapraszam na popołudniową ka

7glaktwdb7ja.jpg

 

A czemu tak podwujnie? a może w oczach mnie sie troi dwoi? bez sęnsu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Helena
  Dnia 22.01.2019 o 17:17, CzarnaStonka napisał:

A czemu tak podwujnie? a może w oczach mnie sie troi dwoi? bez sęnsu.

Wyjaśnię dlaczego podwójnie-zaczęłam pisać ,a tu już ksiądz na progu z kolędą -więc musiałam się wylogować ?taki właśnie sens

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CzarnaStonka
  Dnia 22.01.2019 o 18:13, Dionizy napisał:

Witaj. Też lubię stonki ale musi być do nich sos koperkowy

koniecznie ze śmietaną :)

  Dnia 22.01.2019 o 17:28, Helena napisał:

Wyjaśnię dlaczego podwójnie-zaczęłam pisać ,a tu już ksiądz na progu z kolędą -więc musiałam się wylogować ?taki właśnie sens

?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Głodny

Cześć. Ze stonką kojarzy mi się jeden cytat, daruj jeśli obrazi Cię, ale wkręciło mi się instynktownie:
Jak żyjesz?

Jak stonka. Siedzę cicho, nie rzucam się w oczy i wpierdalam kartofle :P

Powiedz że nie trafiłem :)

 

Ale generalnie, cześć :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dionizy
  Dnia 22.01.2019 o 18:57, CzarnaStonka napisał:

koniecznie ze śmietaną :)

?

No a jak Ty sobie wyobrażasz sos koperkowy bez śmietany? Można co prawda robić go na serku homogenizowanym albo na jogurcie greckim  ale najlepszy jest na śmietance 18 tce Ja robię to tak: Siekam pęczek lub garstkę świeżego zielonego koperku a nactępnie przekładam do jakiejś miseczki i lekko solę ale tak bardzo lekko. po chwili koperek puszcza sok wtedy dokładam do tego właśnie śmietankę i mieszam. Znakomicie sie nadaje do smażonych ryb szczególnie flądry lub turbota ale też do każdej innej ryby morskiej. Świetny jest też do skorupiaków ale wtedy dokładam do niego trochę selera naciowego drobno zsiekanego Nadaje on wszystkiemu cudowny, korzenny smak. Taki sos jest też super do rożnego rodzaju chrząszczy takich jak szarańcza już do nabycia w określonych sklepach ale znakomite są też mrówki leśne te duże czarne no i oczywiście łatwo dostępna w czerwcu i lipcu stonka ziemniaczana. Miło że podzielasz moje smaki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
aliada
  Dnia 22.01.2019 o 20:23, Dionizy napisał:

no i oczywiście łatwo dostępna w czerwcu i lipcu stonka ziemniaczana. Miło że podzielasz moje smaki.

Myślisz, że jak ktoś jest Stonką to je stonki? 

To by znaczyło, że Ty jesz (osobno pisane oczywiście) Dionizych. A tak chyba nie jest.

----------------------

Też Cię witam, Czarna Stonko.

Edytowano przez aliada

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dionizy
  Dnia 22.01.2019 o 20:49, aliada napisał:

Myślisz, że jak ktoś jest Stonką to je stonki? 

To by znaczyło, że Ty jesz (osobno pisane oczywiście) Dionizych. A tak chyba nie jest.

----------------------

Też Cię witam, Czarna Stonko.

Musisz jeszcze raz przeczytać wszystkie wpisy tutaj. Tu wyraźnie wszystko jest objaśnione.

Uśmiechnij sie Księżniczko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
aliada
  Dnia 22.01.2019 o 20:59, Dionizy napisał:

Musisz jeszcze raz przeczytać wszystkie wpisy tutaj. Tu wyraźnie wszystko jest objaśnione.

Uśmiechnij sie Księżniczko

Pod warunkiem, że Ty też przeczytasz uważnie jeszcze raz...  I też się uśmiechniesz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dionizy
  Dnia 22.01.2019 o 21:25, aliada napisał:

Pod warunkiem, że Ty też przeczytasz uważnie jeszcze raz...  I też się uśmiechniesz.

Zawsze się uśmiecham. Szczególnie do pięknych kobiet. No dobra. Milknę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CzarnaStonka
  Dnia 22.01.2019 o 20:23, Dionizy napisał:

No a jak Ty sobie wyobrażasz sos koperkowy bez śmietany? Można co prawda robić go na serku homogenizowanym albo na jogurcie greckim  ale najlepszy jest na śmietance 18 tce Ja robię to tak: Siekam pęczek lub garstkę świeżego zielonego koperku a nactępnie przekładam do jakiejś miseczki i lekko solę ale tak bardzo lekko. po chwili koperek puszcza sok wtedy dokładam do tego właśnie śmietankę i mieszam. Znakomicie sie nadaje do smażonych ryb szczególnie flądry lub turbota ale też do każdej innej ryby morskiej. Świetny jest też do skorupiaków ale wtedy dokładam do niego trochę selera naciowego drobno zsiekanego Nadaje on wszystkiemu cudowny, korzenny smak. Taki sos jest też super do rożnego rodzaju chrząszczy takich jak szarańcza już do nabycia w określonych sklepach ale znakomite są też mrówki leśne te duże czarne no i oczywiście łatwo dostępna w czerwcu i lipcu stonka ziemniaczana. Miło że podzielasz moje smaki.

Czy mam rozumieć że potrafisz gotować?

A z tego przepisu skożystam, jednak nie szybciej niż na wiosnę bo teraz o koperek trudno. W marketch drogie i sztuczne i chyba niewarto kupywać :)

 

Miło Cię poznać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dionizy

Też się cieszę z naszego spotkania. Widzę że masz luźne podejście do codzienności i napotykanych ludzi i problemów. Bardzo fajne cechy. A co do kuchni to tak życie mną pokierowało że jakoś muszę sobie radzić. Ponoć całkiem dobrze. Cieszę się że tu jesteś

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CzarnaStonka
  Dnia 23.01.2019 o 18:35, Dionizy napisał:

Też się cieszę z naszego spotkania. Widzę że masz luźne podejście do codzienności i napotykanych ludzi i problemów. Bardzo fajne cechy. A co do kuchni to tak życie mną pokierowało że jakoś muszę sobie radzić. Ponoć całkiem dobrze. Cieszę się że tu jesteś

Bardzo szybko rozszyfrowałeś moje głuwne cechy charakteru. Jak to zrobiłeś?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CzarnaStonka
  Dnia 23.01.2019 o 18:45, Dionizy napisał:

Nic nie trzeba rozszyfrowywać gdy widać jak na dłoni

A ja nic o Tobie niewiem.?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.






  • Statystyki forum

    • Tematów
      9 520
    • Postów
      249 216
  • Statystyki użytkowników

    • Użytkowników
      808
    • Najwięcej dostępnych
      8 477

    zyebanna
    Najnowszy użytkownik
    zyebanna
    Dołączył
  • Nowe Posty

    • Monika
      Ach, i...     Cudnego dnia🙃🥰
    • Monika
      Cześć Prawdziwy Ty😊 Oczywiście, że nie odpowiadasz za wydumaną ( kocham to słowo, każdy inny napisałby "wymyśloną") wersję, ponieważ istnieje ona tylko w mojej głowie. Wprawdzie jest bazowana na Prawdziwym Tobie, więc mógłbyś ewentualnie rościć sobie prawa... No, ale jako, że wyraziłeś się jasno na piśmie, że nie odpowiadasz za wydumaną (❤️) wersję, należy ona tylko do mnie🙃 ...(i dobrze, hi,hi🤗). Mogę ją sobie sama dowolnie adaptować.😉   Co do mojego podziału prawdziwego Ciebie na wersje starszą i młodszą, to uważam, że powinieneś zrobić z nią rozdzielność nicku. Twoja starsza wersja dużo traci na tym co młodsza nawywija.😉 Jednak prawdziwy Ty, należysz wyłącznie do siebie ( ja nie mam tu żadnych praw), więc jest to tylko moja jedynie nic nie znacząca opinia.😊   Nie muszę chyba dodawać, że wszystkie moje wypowiedzi mają charakter humorystyczny i że... fantazja, jest od tego, by... ...zatracić się w niej na całego?😉              
    • Celestia
      W rzeczywistości utwór "Józek, nie daruję ci tej nocy" był protest songiem skierowanym przeciwko Wojciechowi Jaruzelskiemu. To właśnie generałowi artystka nie potrafiła darować nocy. Mowa tu oczywiście o wprowadzeniu stanu wojennego 13 grudnia 1981 roku. „Kiedy pisałam ten tekst, Polska była innym krajem. Tak naprawdę ten tytuł powinien brzmieć: >>Wojtek, nie daruję Ci tej nocy<<., ale w tamtych czasach nie wolno było pisać tego, co się chciało, tylko trzeba było przemycać pewne treści na niektórych koncertach publiczność podmieniała imię Józek, na Wojtek po koncercie w Warszawie dostaliśmy pismo, w którym przeczytaliśmy, że w Warszawie przez dwa lata nie możemy koncertować".
    • KapitanJackSparrow
      Ale Kaszeba to chyba najtrudniejsza gwara
    • Moniqaa
      W temacie... cytuję ciekawy fragment ze stronki:   https://haps.pl/Haps/7,167709,24954348,odgrzewany-makaron-jest-zdrowszy-i-mniej-tuczacy-od-swiezo-ugotowanego.html   "Zimny makaron zdrowszy od świeżego. A odgrzewany? Jednak jedzenie zimnego spaghetti nie brzmi zbyt zachęcająco. Z tego powodu dziennikarze BBC przy współpracy z naukowcami postanowili sprawdzić, co stanie się po ponownym odgrzaniu porcji makaronu. Czy zachowa właściwości ostudzonego dania, czy może powróci do tych pierwotnych? Przebadali 10 osób, które w ciągu trzech dni na pusty żołądek jadły identyczne porcje makaronu z sosem pomidorowym. Pierwszego dnia makaron był podany od razu po przygotowaniu, a więc ciepły, drugiego był ostudzony, zaś trzeciego podano go uczestnikom badania po uprzednim podgrzaniu. Badaczom sprawdzano poziom glukozy we krwi co 15 minut przez dwie godziny po posiłku. Jakie rezultaty przyniosło badanie? Postawiona hipoteza się potwierdziła, bowiem ostudzone jedzenie wywołało mniejszy skok glukozy niż to przygotowane na świeżo. Zaskoczeniem jednak była reakcja organizmu po zjedzeniu odgrzewanej porcji w porównaniu do tej zrobionej na świeżo i ostudzonej. Okazało się bowiem, że w tym przypadku poziom glukozy we krwi był aż o połowę mniejszy niż po zjedzeniu zimnego dania, a więc był też dużo niższy niż po jedzeniu wersji na świeżo. Oznacza to, że podgrzewanie makaronu (a prawdopodobnie także ziemniaków i innych produktów skrobiowych) po schłodzeniu go w lodówce czyni go o wiele zdrowszym. Chroni organizm przed ostrymi skokami poziomu glukozy we krwi i zapewnia wszystkie korzyści płynące z błonnika, bez konieczności zmiany tego, co jesz - podsumowali badacze. Co wy na to? Zastosujecie metodę na odgrzewanie jedzenia?"   i jeszcze... cytuję:   "ugotowanie i obniżenie temperatury makaronu sprawia, że zmniejsza się ilość wchłoniętych do organizmu niezdrowych węglowodanów, a zwiększa ilość dobrego błonnika."
    • Pieprzna
      Bo to trzeba od dziecka się otrzaskać z tą mową. Babka wysłała kuzynkę do sklepu po pyry no więc poszła i kupiła. A sklep to była piwnica 😄 i bejmy niepotrzebnie wydane 😄
    • KapitanJackSparrow
      Miałem trochę do czynienia po rodzinie z takimi waszymi, ale mu się zmarło, ni uja nie rozumiałem co mówił,  jak mówił gadki 😁
    • Nomada
      Widzę za dużo. Remedium na to co Cię dotyka znajdziesz w sobie, uciekając w izolację i samotność można sobie tylko zaszkodzić.
    • Nomada
      Sprawiedliwość nie jest ślepa, ale jest niewolnikiem własnych aktów prawnych. 
    • Pieprzna
      Pewnie tak. Trochę słówek się zna, ale godać po naszymu to potrafią tylko bardzo starzy ludzie albo hobbyści występujący na scenach dożynek i festiwali folklorystycznych 🙂
    • Astafakasta
    • KapitanJackSparrow
      Chyba  gada po poznański lepiej niż ty 😁
    • Dana
      Kineskop 
    • Pieprzna
      I co on na to? Łobeznany buł?
    • KapitanJackSparrow
      Tyle wyczekane 😅 że już zapytałem się chat bot AI😁
    • Pieprzna
      Aaach, to jest z klasyka gwarowego. W antrejce na ryczce stoją pyry w tytce, potem to co ty piszesz. Chodzi o to, że w przedpokoju na stołeczku stoją ziemniaki w papierowej torbie. Przyszła świnia, zjadła ziemniaki a w wiadrze myła nogi 😄
    • KapitanJackSparrow
      Yyy @Pieprzna natrafiłem na takie cuś , przetłumaczyła byś ? Ciekawe czy to coś brzydkiego 😁 chyba że to nie waszo gadka😁  
    • Wikusia
    • Wikusia
    • Wikusia
    • Celestia
      Piosenka opowiada o spotkaniu autora z osobą w hospicjum.    The Antlers - Kettering   nie uratowałam Cię…   The Antlers - Parentheses
    • Celestia
      Słowa  piosenki  to treść listu adresowanego do  niejakiej Justyny,obiektu westchnień autora.Strojnowski nigdy nie odważył się wysłać listu, za to  go wyśpiewał . Wybranka Jego serca wyjechała na stałe do Belgii, po latach próbował odnaleźć Ją na fb ale bez powodzenia. Daab - Ogrodu serce   Piotr Strojnowski dzień przed swą śmiercią dowiedział się, że ma raka płuc. Fajnie byłoby wierzyć że udał się do ogrodu i spotka w nim kiedyś Justynę ,miłość z nieśmiałych młodzieńczych lat .
    • Celestia
      A to ciekawostka, nie miałam o tym pojęcia, oglądałam Narodziny gwiazdy ale nie pamiętam, żeby tam to było wyjaśnione. Fantastycznie zagrała w Joker, Folie à deux
    • Celestia
      Zauważyłam 😉 nie zapytałeś nawet, gdzie spędziłam urlop. I bardzo dobrze, Twoja nienachalność jest korzystna dla tego muzycznego tematu 👍     „Pojawiłeś się znikąd. Opanowując moje serce i umysł, Przenikając mnie na wskroś, Sprawiasz że czuję się sobą. Oh oh oh oh oh ohohoh... Czy zostaniesz tutaj na zawsze? Po drugiej stronie czasu i przestrzeni, W nigdy niekończącym się tańcu?     M83 - Reunion   Nie znalazłam żadnej historii ale piosenka pochodzi z serialu 13 powodów więc może zainspirować do obejrzenia filmu. Serial skierowany jest  głównie do młodych odbiorców, bohaterami są licealiści. [Narratorka filmu Hannah popełnia samobójstwo, a jej znajomy dostaje trzynaście nagrań magnetofonowych, na których dziewczyna nagrała powody odebrania sobie życia]
    • Nomada
      Nie pamiętam ale uważam że to nieistotne.
  • Najnowsze Tematy

Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...