BrakLoginu 7 308 Napisano 23 Grudnia 2019 Idą święta. Bez jakich potraw nie wyobrażacie sobie Wigilii i świąt Bożego Narodzenia? Jakimi potrawami w ogóle nie jesteście zainteresowani w te dni? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dominika Napisano 23 Grudnia 2019 Ja uwielbiam najbardziej barszcz z uszkami, a niecieprie kuti i kapusty z grochem. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 308 Napisano 23 Grudnia 2019 Zapomniałem podać... ja najbardziej lubię karpia smażonego, krokiety z kapustą i grzybami, barszcz z uszkami i kapustę z grzybami Jestem ogólnie wszystkożerny, więc jakoś bardziej nielubianych potraw to nie mam. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mptiness 779 Napisano 23 Grudnia 2019 Nie wyobrażam sobie świąt bez barszczu. Poza tym lubię pierogi, karpia, sałatki różnego rodzaju. Ze słodkości to sernik. Nie przepadam za potrawami z makiem. 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dionizy 1 807 Napisano 23 Grudnia 2019 Lubię wszystko więc nie ma dla mnie większego znaczenia co jest na stole. O wiele więcej uwagi poświęcam tym co przy nim siedzą. 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jacenty 2 806 Napisano 23 Grudnia 2019 Sałatka oczywiście,ryba po grecku i już. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Frau 4 214 Napisano 23 Listopada 2021 Bez małych dzieci święta nie cieszą. Z wigilijnych potraw najbardziej lubię pierogi z kapustą i grzybami. Obowiązkowo robię sos po grecku, który nakładam na każdą rybę. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Frau 4 214 Napisano 23 Listopada 2021 Kto z Was, zna smak moczki? 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 008 Napisano 23 Listopada 2021 18 minut temu, Frau napisał: Kto z Was, zna smak moczki? A co i w czym się moczy? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Frau 4 214 Napisano 23 Listopada 2021 3 minuty temu, Pieprzna napisał: A co i w czym się moczy? Piernik miodowy trzeba dobrze namoczyć w sokach/kompotach. Co kto lubi. Każda moczka jest inna. Kiedy zrobiła się z tego miazga, trzeba to przegotować z owocami, orzechami, bakaliami i co kto lubi. Pod koniec dodajemy gorzką czekoladę i sok z cytryny. Praktycznie można do moczki dodać wszystko, co mamy w słoiku, owocarce i do ciast. 1 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 008 Napisano 23 Listopada 2021 1 minutę temu, Frau napisał: Piernik miodowy trzeba dobrze namoczyć w sokach/kompotach. Co kto lubi. Każda moczka jest inna. Kiedy zrobiła się z tego miazga, trzeba to przegotować z owocami, orzechami, bakaliami i co kto lubi. Pod koniec dodajemy gorzką czekoladę i sok z cytryny. Praktycznie można do moczki dodać wszystko, co mamy w słoiku, owocarce i do ciast. ? będom mnie tym w czyśćcu karmić ? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Frau 4 214 Napisano 23 Listopada 2021 1 minutę temu, Pieprzna napisał: ? będom mnie tym w czyśćcu karmić ? To jest bardzo popularny deser na Śląsku. Podpatrzyłam u nich przepis i zrobiłam po swojemu. W mojej moczce przeważają owoce egzotyczne. Nigdy nie dodaje kompotów. Łam... nie robię tego już kilka lat. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 008 Napisano 23 Listopada 2021 4 minuty temu, Frau napisał: To jest bardzo popularny deser na Śląsku. Podpatrzyłam u nich przepis i zrobiłam po swojemu. W mojej moczce przeważają owoce egzotyczne. Nigdy nie dodaje kompotów. Łam... nie robię tego już kilka lat. W Wielkopolsce robi się makiełki. Namoczona w mleku bułka, mak, bakalie. Te wymoczki też mi nie podchodzą ? To już wolę kutię, bo jest co gryźć ? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Frau 4 214 Napisano 23 Listopada 2021 11 minut temu, Pieprzna napisał: W Wielkopolsce robi się makiełki. Namoczona w mleku bułka, mak, bakalie. Te wymoczki też mi nie podchodzą ? To już wolę kutię, bo jest co gryźć ? To chyba odpowiednik śląskiej makówki. Krojona chałka zalewana jest gorącym mlekiem z miodem, przekładana makiem z rodzynkami. Podaję się na zimno. Jak uwielbiam makowiec, tak tej potrawy nie lubię. Przez wiele lat wprowadzałam coś nowego. Jedzenia było jak dla armii, a rodzina 3 osobowa. 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Frau 4 214 Napisano 23 Listopada 2021 To moja ulubiona potrawa. Kapusta z mieszanymi grzybami. Dodaje do tego ugotowany groch. Koniecznie cały. Łuskany zmienia całkowicie smak. 1 2 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Delicious 102 Napisano 23 Listopada 2021 4 minuty temu, Frau napisał: To moja ulubiona potrawa. Kapusta z mieszanymi grzybami. Dodaje do tego ugotowany groch. Koniecznie cały. Łuskany zmienia całkowicie smak. Poprosze bez grochu, wyglada pysznie. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maybe 4 854 Napisano 23 Listopada 2021 Produkcja pierogów u mojej córki szła pełną parą w weekend ? 1 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Frau 4 214 Napisano 23 Listopada 2021 2 minuty temu, Delicious napisał: Poprosze bez grochu, wyglada pysznie. Z grochem jest smaczniejsza. Ja moczę cały groch kilka godzin w wodzie. Potem gotuje tak długo, aż robi się gęsty wywar. Groch jest całkowicie rozgotowany, pływają tylko łuski. Tym wywarem zaprawiam kapustę z grzybami. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Delicious 102 Napisano 23 Listopada 2021 Przed chwilą, Frau napisał: Z grochem jest smaczniejsza. Ja moczę cały groch kilka godzin w wodzie. Potem gotuje tak długo, aż robi się gęsty wywar. Groch jest całkowicie rozgotowany, pływają tylko łuski. Tym wywarem zaprawiam kapustę z grzybami. Unas sie jada pieczona kaczke z kwasnymi jablkami i rodzynkami. ? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Frau 4 214 Napisano 23 Listopada 2021 4 minuty temu, Maybe napisał: Produkcja pierogów u mojej córki szła pełną parą w weekend ? Bo nie lepiła palcami ? Nigdy nie używam tej "maszynki" do lepienia pierogów. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Merkana 479 Napisano 23 Listopada 2021 6 minut temu, Maybe napisał: Produkcja pierogów u mojej córki szła pełną parą w weekend ? Ale to już na święta? 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Frau 4 214 Napisano 23 Listopada 2021 1 minutę temu, Delicious napisał: Unas sie jada pieczona kaczke z kwasnymi jablkami i rodzynkami. ? Nie przeklnę Cię. Nie jestem fanatyczką udawanych tradycji raz w roku... Gdy ludzie tylko tak grzeszyli, świat byłby piękniejszy. 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aliada 1 604 Napisano 23 Listopada 2021 14 minut temu, Frau napisał: To moja ulubiona potrawa. Kapusta z mieszanymi grzybami. Dodaje do tego ugotowany groch. Koniecznie cały. Moja też. Taki postny bigos, mniam. Groch nie musi być rozgotowany. Tzn zawsze część się rozgotuje, część nie. 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maybe 4 854 Napisano 23 Listopada 2021 1 minutę temu, Merkana napisał: Ale to już na święta? Tak.... zawsze robi z koleżankami przed świętami i mrozi 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Frau 4 214 Napisano 23 Listopada 2021 Przed chwilą, aliada napisał: Moja też. Taki postny bigos, mniam. Groch nie musi być rozgotowany. Tzn zawsze część się rozgotuje, część nie. Dokładnie. Ja robię to danie dwa dni wcześniej. Przed podaniem, podsmażam na prażonej cebuli. To śmieszne, ale te skromne dania są tak pyszne, że już slinotoku dostaję ? 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach