endriu 83 Napisano 7 Lipca 2019 Nie każdy w trakcie projektowania kuchni wie, że istnieje zasada tzw. trójkąta roboczego. Polega ona na zachowaniu rozsądnych odstępów pomiędzy lodówką, zlewem i kuchenką/piekarnikiem z zachowaniem przestrzeni roboczych (blatów) pomiędzy nimi. W praktyce chodzi o to, by pomiędzy lodówką a zlewem był kawałek blatu (nieoceniony podczas wkładania i wyciągania składników z lodówki), dalej – zlew, w którym, można umyć to, co trzeba (warzywa, mięso), potem znów blat, by przygotowywać na nim umyte składniki przed wrzuceniem do garnka/na patelnię/do piekarnika. Ważne jest też pozostawienie przestrzeni właśnie przy kuchence i piekarniku, by mieć gdzie odkładać przyrządzone potrawy (albo np. pokrywki w trakcie gotowania). Czy w Waszych kuchniach zachowana jest zasada trójkąta roboczego? Jeśli nie, to czy przeszkadza Wam brak blatu np. przy lodówce, zlewie, piekarniku? Poniżej pożyczona z innej strony grafika przedstawiająca przykładowe układy trójkątów roboczych. 2 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lawendowa 133 Napisano 7 Lipca 2019 Z tego co pamiętam to w pierwotnym projekcie tak było. Z racji, że rzadko gotuję to nie ma potrzeby gospodarowanie przestrzeni pod te czynność. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
SteelRat 62 Napisano 14 Lipca 2019 Mam, bo tak od razu było projektowane. Gotowanie to moje hobby, więc i miejsce na wszystko musi być - w tym na pona 40 różnych przypraw i ziół. Jak się lubi, to warto - a jak nie, to w sumie nie ma po co. 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Calmie 10 Napisano 1 Października 2019 Pierwsze slysze o cyzms takim ;o Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
endriu 83 Napisano 2 Października 2019 19 godzin temu, Calmie napisał: Pierwsze slysze o cyzms takim ;o W takim razie cieszę się, że mogłem powiedzieć Ci o czymś, o czym dotychczas nie wiedziałaś. Wielokrotnie gotowałem w kuchniach, w których trójkąt roboczy nie był zachowany, i była to dla mnie męczarnia. Według mnie znacznie łatwiej zniechęcić się do przygotowywania posiłków, gdy kuchnia jest urządzona nieergonomicznie, bo co chwilę wkurza nas, że nie mamy gdzie czegoś odłożyć, coś nam przeszkadza itd. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kahlan 59 Napisano 2 Października 2019 Mam zachowaną taką zasadę, jednak nie wiedziałam, że ona istnieje. Po prostu nie lubię braku organizacji w kuchni, mimo że sama dużo nie gotuję. Dlaczego nazywa się to trójkątem roboczym? Na pierwszym obrazku meble są ustawione w linii, a jednak jest narysowany trójkąt obok. 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
endriu 83 Napisano 2 Października 2019 7 minut temu, Kahlan napisał: Dlaczego nazywa się to trójkątem roboczym? Na pierwszym obrazku meble są ustawione w linii, a jednak jest narysowany trójkąt obok. Trudno powiedzieć, nie ja wymyśliłem tę nazwę. Podejrzewam, że autor po prostu spróbował zaprezentować najlepsze ułożenie sprzętów w aneksie położonym przy jednej ścianie, a trójkąt dorysował dla zasady. 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maybe 4 854 Napisano 2 Października 2019 Nie mam i siebie w domu i nie rozpaczam, kwestia przyzwyczajenia chyba. Teraz też nie mam i nie przeszkadza mi to. Może dlatego że w domu też nie mam. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach