Skocz do zawartości


Zaloguj się, aby obserwować  
BrakLoginu

Sięgacie po gotowe buliony?

Polecane posty

Wesoły
BrakLoginu

Czy ktoś kiedyś stosował? Wiadomo, że nie ma to jak własnej roboty, ale jeśli już na szybko to, czy kupny jest na tyle dobry, by go częściej stosować? Ponoć nie mają chemii (tak reklamują).

Chciałbym sięgnąć po jakiś na próbę, ale wolałbym wysłuchać praktyków, co już mieli do czynienia z takimi produktami.
Jaki byście ewentualnie polecili?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Jacenty

Ja to nic nie polecę bo ze mnie taki kucharz jak z kurdupla przywódca.Co mi dadzą to gębą wtryniam i nie narzekam za często.

  • Ha Ha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maybe
11 godzin temu, BrakLoginu napisał:

Czy ktoś kiedyś stosował? Wiadomo, że nie ma to jak własnej roboty, ale jeśli już na szybko to, czy kupny jest na tyle dobry, by go częściej stosować? Ponoć nie mają chemii (tak reklamują).

Chciałbym sięgnąć po jakiś na próbę, ale wolałbym wysłuchać praktyków, co już mieli do czynienia z takimi produktami.
Jaki byście ewentualnie polecili?

Ale do czego ten bilion? Ja stosuje jedynie jako bazę ale bardzo rzadko, i warzywny. Jeśli gotuje zupę, to wolę wrzucić łyżkę oliwy i więcej przypraw niż taki bulion. Podobnie do sosów. Jeśli używałam, to knorr lub winiary

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sisi
12 godzin temu, BrakLoginu napisał:

Czy ktoś kiedyś stosował? Wiadomo, że nie ma to jak własnej roboty, ale jeśli już na szybko to, czy kupny jest na tyle dobry, by go częściej stosować? Ponoć nie mają chemii (tak reklamują).

Chciałbym sięgnąć po jakiś na próbę, ale wolałbym wysłuchać praktyków, co już mieli do czynienia z takimi produktami.
Jaki byście ewentualnie polecili?

Nie używam. Sama gotuję wywar. To nie jest trudne, a raczej zdrowsze. O ile w dzisiejszych czasach można mówić o ekologicznej żywności ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu
Dnia 4.04.2020 o 09:10, Maybe napisał:

Ale do czego ten bilion?

Masz na zbyciu? Chodzi o pln-y czy ojro? :P
Mi chodzi o to, że jeśli ten kupny, by nie był taki zły, a np. miałbym ochotę na szybki rosół to on mi w tym pomoże :)
Takie leniwe przeskoczenie całego procesu.

Dnia 4.04.2020 o 10:52, Sisi napisał:

Nie używam. Sama gotuję wywar. To nie jest trudne, a raczej zdrowsze. O ile w dzisiejszych czasach można mówić o ekologicznej żywności ;)

Ja też sam. Właśnie dzisiaj robię. Zapraszam fanów rosołu :P

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sisi
1 godzinę temu, BrakLoginu napisał:

Ja też sam. Właśnie dzisiaj robię. Zapraszam fanów rosołu :P

Zapraszasz, bo wiesz, że nie przyjdą hehe. Drogi byłby to rosół - ok. 30 tys. ?

  • Ha Ha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szczęśliwy
skosik

Od jakiegoś czasu nie dodaje mięsa do zup.

Sam skład to warzywa ( mrożona paczka)  mnóstwo przypraw (pieprz, czosnek zmiażdżony, cebula suszona, imbir, kurkuma, odrobina papryki słodkiej, ziele angielskie, jałowiec, listki laurowe. 

Warzywa gotuję, dodaje przyprawy i jogurt naturalny. 

Zależnie od zupy ogórki kiszone starte i wodę z ogórków lub mocny koncentrat pomidorowy. Mozna dodac odrobinę masła i mąki  dla tłustości.

Edytowano przez skosik
  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu
29 minut temu, Sisi napisał:

Zapraszasz, bo wiesz, że nie przyjdą hehe. Drogi byłby to rosół - ok. 30 tys. ?

O tym nawet nie pomyślałem, no ale jakby nie było więcej dla mnie. Żałujcie :P

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sisi
14 minut temu, BrakLoginu napisał:

O tym nawet nie pomyślałem, no ale jakby nie było więcej dla mnie. Żałujcie :P

Nie wiem jak inni, ale ja żałuję, bo lubię rosół ?

?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu
9 minut temu, Sisi napisał:

Nie wiem jak inni, ale ja żałuję, bo lubię rosół ?

?

Podesłałbym gołębiem, ale nie chcę go przeciążać.

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sisi
10 minut temu, BrakLoginu napisał:

Podesłałbym gołębiem, ale nie chcę go przeciążać.

Jutro idę na zakupy. Upoluję jakieś mięsko i zrobię rosół. Ale dziękuję za wirtualny poczęstunek ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu
3 minuty temu, Sisi napisał:

Jutro idę na zakupy. Upoluję jakieś mięsko i zrobię rosół. Ale dziękuję za wirtualny poczęstunek ;)

Zrób więcej. Będę się przedzierał w Twoje strony, ale wieczorową porą (niczym niejaki Brunet), bo mnie nie stać na te kary :D

  • Ha Ha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sisi
1 minutę temu, BrakLoginu napisał:

Zrób więcej. Będę się przedzierał w Twoje strony, ale wieczorową porą (niczym niejaki Brunet), bo mnie nie stać na te kary :D

Lepiej nie. U nas wirus szaleje, co widać po statystykach. Co prawda w Wawce je ukrywają. Sanepid sobie, a rząd sobie. Cóż i tak bywa. 

Ale jak to wszystko się skończy i damy radę - zapraszam. Niekoniecznie wieczorową porą. Wtedy to nie tyle bulion, co drink w szklance lub lampka wina i dobry film na ekranie :D

  • Super 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu
2 minuty temu, Sisi napisał:

Ale jak to wszystko się skończy i damy radę - zapraszam. Niekoniecznie wieczorową porą. Wtedy to nie tyle bulion, co drink w szklance lub lampka wina i dobry film na ekranie :D

No i tym drinkiem mnie przekonałaś. Tylko menżusia uprzedź, że ktoś nie do końca normalny z WLKP wbije na kwadrat :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sisi
Przed chwilą, BrakLoginu napisał:

No i tym drinkiem mnie przekonałaś. Tylko menżusia uprzedź, że ktoś nie do końca normalny z WLKP wbije na kwadrat :D

Wielkopolska nam nie straszna. Mamy tam znajomych i rodzinę. Są super :D

  • Lubię to! 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu
1 minutę temu, Sisi napisał:

Wielkopolska nam nie straszna. Mamy tam znajomych i rodzinę. Są super :D

No ba, że są super tutaj ludzie, wiem po sobie <skromniś> :P

  • Ha Ha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lawendowa

Żyje na stekach, tam nie trzeba dodawać bulionów :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maybe
Dnia 5.04.2020 o 11:47, BrakLoginu napisał:

Masz na zbyciu? Chodzi o pln-y czy ojro? :P
Mi chodzi o to, że jeśli ten kupny, by nie był taki zły, a np. miałbym ochotę na szybki rosół to on mi w tym pomoże :)
Takie leniwe przeskoczenie całego procesu.

 

Bilion w funtach £ hahahahaha 

A serio.... nie żartuj ten sztuczny jest może dobry jako baza do czegoś tam, a nie jako rosół. ??

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu
1 godzinę temu, Maybe napisał:

Bilion w funtach £ hahahahaha 

Nie mam drobnych <szuka po kieszeniach>, pewnie zostawiłem w innych spodniach :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dionizy

Nie Ja robię to tak jak mam czas wrzucam do sporego gara jakieś mieso najlepiej z duża ilością kości lub nawet same kości np wołowe do tego sporo jarzyn szczególnie marchew ale też i seler i pietruchę no i wszystkie przyprawy. W moim przypadku to tymianek, rozmaryn, liść laurowy, pieprz ziarnisty zgnieciony a młodzież Jeśli jest wołowina to też kilka ziaren jałowca ale tylko tak śladowo No i trochę soli. Po dojściu do wrzenia zmniejszam płomień tak by tylko od czasu do czasu bąbelki poszły Nie możne sie gotować bo straci klarowność. Trzeba też zbierać burzowiny Ja zbieram też i tłuszcz na wierzchu. Po kilku godzinach udaje sie to zredukować o jakieś 70-80% wtedy po odcedzeniu i wystudzeniu wlewam do plastykowych pojemniczków i do zamrażarki. To jest doskonała baza do wszystkich zup i nie tylko. Podobnie robię z sokiem pozostałym   po pieczeniu mięs czy kurczaka. Ten wlewam do foremek od lodu drinkowego i mrożę. Potem do jakiś sosików na szybko jak znalazł 

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  





Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...